Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki oluşturuyor. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor.
Kuşburnu çayı kalp damar sistemini korurken kötü kolesterolün düşmesine destek verir. Kuşburnu çayı cildin güzelleşmesini sağlar. Kuşburnu çayı kansere karşı kalkan vazifesi görür. Kuşburnu çayı bağırsak sistemini düzenler kabızlıkla savaşır.
Kuşburnu bitkisi, kabızlık gibi boşaltım sistemi şikâyeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı olmaktadır. Kuşburnu meyvesinin içerdiği lifler sindirim sistemine yardımcı olduğu gibi, boşaltım sistemine de yardımcı olarak, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına etki eder.
Kuşburnu çayı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de “Kuşburnu çayı ne zaman içilmeli?” sorusu. Kuşburnu çayının yemek yedikten yaklaşık 30 dakika sonra tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Kuşburnu çayı diyet ve egzersizin yanında kullanıldığı zaman kilo vermeye yardımcı olur. Kuşburnu çayı tüketildiğinde vücuttan fazla su ve tuz atılır, böylelikle kuşburnu çayı ile zayıflama mümkün olabilir. Bunun yanı sıra kuşburnu çayı metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeyi kolaylaştırır.
İlgili 25 soru bulundu
Kabızlık çekiyorsanız…
Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki yaratır. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı giderir ve sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak parazitlerini düşürür.
Midenin asit düzeyinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan kuşburnu çayı aç karnına içildiğinde ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarının tedavisini destekler. Aynı zamanda bağırsak hareketlerinin hızlanmasına da yardımcı olarak gaz ve şişkinliği önleyebilir.
Ülkemizde her mevsim yetişebilen kuşburnu, kabızlık şikayeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı. Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki oluşturuyor.
Kuşburnu, güçlü antioksidan özellikler gösteren bir besin olduğundan ödem söktürücü, şişlik giderici bir etki oluşturmayı da başarıyor.
Kuşburnu çayı, sindirimi kolaylaştırıyor ve böbrek bozukluklarının önüne geçiyor. Kuşburnu çayı kan şekerinin düşmesine yardımcı olmaktadır.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Halk arasında en çok sevilen bitki çaylarından biri kuşburnu çayıdır. Özellikle kış aylarında çoğu kişi tarafından tüketilen kuşburnu çayı aynı zamanda idrar söktürücü etkiye sahip olduğundan vücuttan ödem atma, idrar yolu enfeksiyonlarından korunma gibi faydaları da beraberinde getirir.
Ülkemizde sıklıkla çay ve marmelat olarak tüketilen kuşburnu; zengin antioksidan içeriği sayesinde eklem ağrılarına, kolesterole, kalp ve cilt sağlığına iyi gelebiliyor. İçeriğinde yağ yakma özelliğine sahip tilirozid antioksidanını bulunması ise kilo vermeye yardımcı olabiliyor.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Kuşburnu idrar söktürücü yani diüretik bir bitkidir. Bu nedenle yatmadan hemen önce ya da gece geç saatlerde içilmesi önerilmez.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Kuşburnu, enfeksiyonlara ve soğuk alınlıklarına karşı bedenin direncini artırarak grip, nezle gibi hastalıklara karşı dayanıklılığı sağlar. Cinsel isteği artırır. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler.
Kuşburnu bunun yanı sıra kanser ve bazı rahim hastalıklarında, hamilelik dönemindeki kramplarda, menopozdaki tedavilerde, kanı inceltmede, kanın akışının hızlandırılması ve toksinleri atma da yardımcı olabilmektedir.
Aşırı kullanımda kişiye bağlı olarak kuşburnu zararları ortaya çıkabilir. Fazla tüketildiğinde ya da alerjik durumlarda uykusuzluk, midede kramp, ishal, midede yanma, kusma ve bulantı gibi zararlar ortaya çıkabilir.
kuşburnu çayı, ne kadar uzun süre kaynatılırsa C vitamini de o kadar azalır. Bu nedenle demlenme süresini de uzatmayın. Soğuma esnasında C vitamini miktarı hızla azaldığı için marmelat ve pekmezde C vitamini oranı kuşburnu çayına oranla düşüyor. Marmeladını mutlaka şekersiz yapılmalı.
- Yemeklerden 30 dakika sonra için. Kuşburnunun zengin vitamin ve minerallerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için hazırladıktan sonra 5 dakika içinde tüketin.
– İltihap tedavisi
Düzenli olarak kuşburnu alımı, karaciğer tarafından üretilen ve iltihaplanmadaki artışla birlikte konsantrasyonda artış gösteren bir madde olan C-reaktif protein seviyelerini azaltabilir. Ayrıca, kuşburnunun antienflamatuar özellikleri de kıkırdak erozyonunun önlenmesine yardımcı olur.
Kuşburnu çayı içeriğinde bulunan K vitamininden dolayı kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır.
Kansızlığa iyi gelir
Kuşburnu, besinlerle alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı önler.
Kuşburnu çayı günde en fazla 2 defa içilmelidir. Soğuduğunda C vitamini seviyesi düşeceğinden dolayı sıcak tüketilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri