Kuşburnu çayı içinde bulunan yüksek C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Bebeğinize 6 aydan sonra kuşburnu çayından verebilirsiniz. Bebeğinizin grip, nezle, faranjit gibi hasta olduğu durumlarda bu çaydan güvenle verebilirsiniz.
İçerisinde bol miktarda şeker barındıran kuşburnu marmelatını ilk 6 ay bebeklere yedirmeniz önerilmemektedir. Sonraki aylarda ise doktor izniyle bebeğinize kuşburnu marmelatı verebilirsiniz.
Kuşburnu çayı bebeklere az miktarda olmak kaydıyla verilebilir ancak öncesinde yine doktor onayı alınmalıdır.
Kansızlık üzerinde de kan yapıcı etkileri olduğu bilinen kuşburnu marmelatı, sabah kahvaltılarında tam tahıllı bir ekmekle tüketilebilir, enerji verir. Yorgun ve halsiz hissettiğiniz günlerde ceviz ile kuşburnu marmelatı yemeyi denemelisiniz! Bu ikilinin lezzeti anında sizi canlandıracaktır.
Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Uykuya dalmadan yaklaşık iki saat önce kuşburnu çayı tüketerek daha rahat bir uyku uyumayı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kuşburnu, uyku sırasında hücrelerin daha sağlıklı yenilenmesine katkı sağlayabilir.
Antioksidan özelliği sayesinde toksin maddelerin ve fazla suyun atılmasına yardımcı olur ve hücrelerin kendini yenilemesini destekler. İltihap söktürücü etkiye sahip olan kuşburnu çayı, eklemlerdeki iltihapların sökülmesine yardımcı olarak diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar.
Kuşburnu çayı içinde bulunan yüksek C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Bebeğinize 6 aydan sonra kuşburnu çayından verebilirsiniz. Bebeğinizin grip, nezle, faranjit gibi hasta olduğu durumlarda bu çaydan güvenle verebilirsiniz.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Emzirme döneminde tercih edilen faydalı çaylardan bir diğeri de kuşburnu çayıdır. Kuşburnu çayının besin değeri yüksektir ve sütün kalitesini yükseltmektedir. Eğer doğum sonrasında emzirmeye başladıysanız sütün kesilmemesi için ve bebeğin daha iyi beslenmesi için kuşburnu çayı tüketebilirsiniz.
Ihlamur, papatya ve nane limon gibi bitki çayları bebeklere 6. aydan sonra ve yine doktora danışarak verilmelidir. Çocuklar için hazırlanan bitki çayları kaynatılmamalı, sıcak suda ılıması beklenerek demlenmelidir. Çocuklara bitki çayı verirken aslında onlar için bir nevi ilaç verildiği akıldan çıkarılmamalıdır.
1 yaşına kadar bebekler için baharat tüketimi önerilmemektedir. 1 yaşından sonra göğsü yumuşatmak için ıhlamur çayı verilebilir.
Ihlamur, bebeklere 6. aydan itibaren verilebilir.. Ancak bebeğiniz alerjik bir bebekse, ıhlamuru tüketmeden önce muhakkak doktorunuza danışınız.
Ekinezya gibi kuşburnu ve tarçın ihtiva eden çayların da alerjik yakınmalara yol açtığı bildirilmiştir. Bitki çaylarına bağlı en sık kaşıntı, kızarıklık, ödem ve egzama gibi deri alerjileri görülmektedir.
Kuşburnu çayı, idrar yolunda oluşabilecek rahatsızlıklara, böbrek hastalıklarına, ödem, gut, şeker hastalığına, yüksek kolesterole, ateş ve bitkinlik gibi durumlara karşı iyi gelmektedir. Aynı zamanda bu hastalıklara karşı koruyucu özellikleri bulunur.
Vücutta doğal antibiyotik etkisi yaratacak bu çay için ihtiyacınız olan 1 litre su, 1 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu, ve 1 su bardağı ıhlamur. Suyu bir kaba koyarak kaynatın. Üzerine duru suda iyice yıkanmış olan kuşburnunu suya ekleyin. Hemen ardından ıhlamuru ilave edin.
Evet, hazırladığının kuşburnu çayını ertesi günde ısıtarak içebilirsiniz.
Kuşburnu çayı günde en fazla 2 defa içilmelidir. Soğuduğunda C vitamini seviyesi düşeceğinden dolayı sıcak tüketilmesi önerilir. Yemeklerden yarım saat sonra kuşburnu çayının içilmesi halinde vücuttaki C vitamini ihtiyacını tek başına karşılayabilmektedir.
Kuşburnu öksürüğe iyi gelir mi diye merak edenlere kuşburnunun göğüs ve ciğerleri rahatlatıcı etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bronşit, astım ve nefeste daralma ile beraber oluşan öksürüğü kuşburnu keser. Kuşburnu göğsü ve ciğerleri de yumuşattığı için öksürüğe iyi gelir.
Rengi ve kokusuyla iştah açan kuşburnu çayının faydalarını daha detaylı öğrenelim.
Şifalı bir bitki olan kuşburnu alerjik bünyeye sahip kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Gül bitkisin bir meyvesi olan bu mucize bedende antialerjik etki gösterir. Histamin oluşturan enzimlerin baskılanmasına yarımcı olur. Aynı zamanda yüksek oranda C ve E vitamini içeriğine sahiptir.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
- Kuşburnu veya kuşburnu çayının çok fazla tüketilmesi halinde; ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları, yorgunluk, kabızlık, uykusuzluk gibi yan etkilere neden olabilmektedir.
Kuşburnu soğuyunca vitaminlerini ve aromasını kaybetmediği için soğuk olarak veya tekrar ısıtılarak tüketilebilir.
Regl dönemlerinden kadınlar için de kuşburnu çayı ağrı kesici ve söktürücü özelliğe sahip olduğundan çok fazla tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri