İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle damar içinde kan pıhtısının oluşması ve kan akımının engellenmesi olarak adlandırılan tromboz ve toplardamar iltihabı, tromboflebit gibi sorunları olan hastaların dikkatli tüketmesi gerekiyor.
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara çok iyi gelmektedir. Bunun dışında aynı zamanda A vitamini kaynağı olduğundan ötürü cilde de çok iyi gelmektedir. Kuşburnu çayı, sindirimi kolaylaştırıyor ve böbrek bozukluklarının önüne geçiyor. Kuşburnu çayı kan şekerinin düşmesine yardımcı olmaktadır.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Kuşburnu çayı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de “Kuşburnu çayı ne zaman içilmeli?” sorusu. Kuşburnu çayının yemek yedikten yaklaşık 30 dakika sonra tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
İlgili 31 soru bulundu
C vitamini zengini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlar.
Antiseptik bir özelliğe sahip olan kuşburnu çay olarak tüketildiği takdirde uyku getirici özelliğini de ortaya çıkartır. Çok etkili bir bitki olduğu için yan etkilerini vücutta hissetmemek adına kurutulmuş papatya ile birlikte tüketilmesi önerilir.
kuşburnu çayı, ne kadar uzun süre kaynatılırsa C vitamini de o kadar azalır. Bu nedenle demlenme süresini de uzatmayın. Soğuma esnasında C vitamini miktarı hızla azaldığı için marmelat ve pekmezde C vitamini oranı kuşburnu çayına oranla düşüyor. Marmeladını mutlaka şekersiz yapılmalı.
Kuşburnu çayı tansiyonu yükseltir mi? Kuşburnu çayı, tansiyona iyi gelerek kan basıncını düzenler. Kalp sağlığına böylelikle kalp çarpıntısına da iyi gelen kuşburnu tansiyona da fayda sağlar.
Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki oluşturuyor. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor.
İltihap söktürücü etkiye sahip olan kuşburnu çayı, eklemlerdeki iltihapların sökülmesine yardımcı olarak diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Kuşburnu içerdiği bazı faydalı asitler sayesinde böbreklerin de sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor. Bu özelliği nedeniyle özellikle böbrek rahatsızlığı bulunanlara öneriliyor.
Geleneksel olarak soğuk algınlığı, üşütme ve bu durumlardan koruyucu olarak günde 2 defa 2.5 g miktarda kullanılmasını, poşet çay olarak da 2 - 3 poşet çay içmenin faydalı olabileceğini belirtiyor.
Kuşburnu çayı günde en fazla 2 defa içilmelidir. Soğuduğunda C vitamini seviyesi düşeceğinden dolayı sıcak tüketilmesi önerilir.
Aşırı kullanımda kişiye bağlı olarak kuşburnu zararları ortaya çıkabilir. Fazla tüketildiğinde ya da alerjik durumlarda uykusuzluk, midede kramp, ishal, midede yanma, kusma ve bulantı gibi zararlar ortaya çıkabilir.
Polifenol bileşenler, C ve E vitaminleri ve karotenoidler gibi antioksidanları çok yüksek oranlarda içeren kuşburnu meyvesi, bilinen en güçlü antioksidan meyvelerden bir tanesidir. Bu özelliği sayesinde kuşburnu, serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve oksidatif stresi azaltır.
Kuşburnu, siyah çay ya da yeşil çay gibi uyku kaçırıcı etkiye sahip değildir. Aksine uyku getirici etkisi olduğu bilinmektedir. Fakat aynı zamanda idrar söktürücü özellikte olduğu için gece yatmadan önce tüketilmesi önerilmez.
Mineral ve vitamin açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kuşburnunun insan sağlığına birçok faydalı özelliği bulunmaktadır. Özellikle dokularda sertleşmeler ve kemik erimesine karşı tedavi için kullanılan kuşburnu kireçlenmelerde de önemli bir etki yaratmaktadır.
Bitki çaylarının bir kısmı özellikle papatya ve yeşil çay demir emilimini bozarak demir eksikliği anemisine yol açabilir.
Kuşburnu kilo aldırır mı? Kuşburnu çayı tüketildiğinde vücuttan fazla tuzun ve suyun atılmasına yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi sağlar. Diyet ve egzersiz programlarının yanı sıra kullanıldığında sağlıklı bir şeklide zayıflamanıza yardımcı olabilir.
Kuşburnu çayını sade içebileceğiniz gibi bal ya da şeker ile tatlandırarak ya da tarçın, karanfil veya elma ile birlikte bir kış çayı hazırlayarak da tüketebilirsiniz.
Stresin neden olduğu sindirim sorunları için melisa çayı tüketebilirsiniz. Zencefil, yeşil çay, ginkgo biloba ve kuşburnu bitkileri de depresyon için faydalıdır.
Vitamin B12 düzeyleri ppb olarak sırasıyla ıspanakta 11.070, nanede 90.088, kekikte 168.330, sarımsakta 10.744, kuşburnunda 21.240, iğde çiçeğinde 44.127 bulunmuştur.
Kuşburnu, yüksek oranda antioksidan içermesinin dışında, yine yüksek oranda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu, C vitamini eksikliğinden kaynaklı soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar başta olmak üzere, bağırsak ve mide rahatsızlıkları için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri