Kuşburnu çayı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de “Kuşburnu çayı ne zaman içilmeli?” sorusu. Kuşburnu çayının yemek yedikten yaklaşık 30 dakika sonra tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Kuşburnu idrar söktürücü yani diüretik bir bitkidir. Bu nedenle yatmadan hemen önce ya da gece geç saatlerde içilmesi önerilmez.
Midenin asit düzeyinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan kuşburnu çayı aç karnına içildiğinde ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarının tedavisini destekler. Aynı zamanda bağırsak hareketlerinin hızlanmasına da yardımcı olarak gaz ve şişkinliği önleyebilir.
Özellikle uzun süre grip ve nezle olan kişilerin kendilerini daha çabuk toparlayabilmesi için antioksidan kaynağı, vitamin ve mineral deposu kuşburnu çayının gece yatmadan önce tüketilmesi gerekir.
Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Ayrıca kuşburnu çayı özellikle iltihabı sökme özelliğine sahip olduğundan vücudunda iltihap olanlar doğal yoldan kuşburnu çayıyla tedavi olabilirler.
Kuşburnu çayı, idrar yolunda oluşabilecek rahatsızlıklara, böbrek hastalıklarına, ödem, gut, şeker hastalığına, yüksek kolesterole, ateş ve bitkinlik gibi durumlara karşı iyi gelmektedir. Aynı zamanda bu hastalıklara karşı koruyucu özellikleri bulunur.
Kuşburnu çayının kadınlar için adet söktürücü özellikte olduğu da bilinen faydalar arasındadır. Aynı zamanda şiddetli adet sancılarını da yatıştırabilir.
Kuşburnu, güçlü antioksidan özellikler gösteren bir besin olduğundan ödem söktürücü, şişlik giderici bir etki oluşturmayı da başarıyor.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Yapılan bir çalışmada günde 3 bardak hibiskus (çayı yapılan bir bitki, daha çok kuşburnu çaylarına katılan ve kırmızı rengi veren madde) çayı içilmesi 6 haftalık bir süre içinde yüksek kan basıncını düşürücü etki yaptığı bulundu.
Kuşburnu kilo aldırır mı? Kuşburnu çayı tüketildiğinde vücuttan fazla tuzun ve suyun atılmasına yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi sağlar. Diyet ve egzersiz programlarının yanı sıra kullanıldığında sağlıklı bir şeklide zayıflamanıza yardımcı olabilir.
Hazırladığınız kuşburnu çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Bir çok bitki çayının aksine kuşburnu çayı soğuk olarak içilmesi önerilmez. Çünkü kuşburnu çayı soğuduğunda, içindeki C vitamini seviyesi düşer ve etkisi azalır. Gün de 2 fincan kadar içilmesi tavsiye edilir.
– İltihap tedavisi
Düzenli olarak kuşburnu alımı, karaciğer tarafından üretilen ve iltihaplanmadaki artışla birlikte konsantrasyonda artış gösteren bir madde olan C-reaktif protein seviyelerini azaltabilir. Ayrıca, kuşburnunun antienflamatuar özellikleri de kıkırdak erozyonunun önlenmesine yardımcı olur.
C vitamini zengini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlar.
Bununla birlikte A ve E vitaminleri ile polifenoller açısından da oldukça zengin olan kuşburnu vücudu enfeksiyonlardan koruyan lenfositlerin üretimini destekler. Enfeksiyöz ajanlara karşı bağışıklık yanıtını güçlendirir. Bu nedenle enfeksiyon hastalıklarına karşı önemli bir koruyucu olduğu söylenebilir.
C vitamini konusunda oldukça zengin olan kuşburnu çayı, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara çok iyi gelmektedir.
Kuşburnu Zararları
Fazla tüketildiğinde ya da alerjik durumlarda uykusuzluk, midede kramp, ishal, midede yanma, kusma ve bulantı gibi zararlar ortaya çıkabilir.
Antiseptik bir özelliğe sahip olan kuşburnu çay olarak tüketildiği takdirde uyku getirici özelliğini de ortaya çıkartır. Çok etkili bir bitki olduğu için yan etkilerini vücutta hissetmemek adına kurutulmuş papatya ile birlikte tüketilmesi önerilir.
Kuşburnu çayını sade içebileceğiniz gibi bal ya da şeker ile tatlandırarak ya da tarçın, karanfil veya elma ile birlikte bir kış çayı hazırlayarak da tüketebilirsiniz.
Kuşburnu bunun yanı sıra kanser ve bazı rahim hastalıklarında, hamilelik dönemindeki kramplarda, menopozdaki tedavilerde, kanı inceltmede, kanın akışının hızlandırılması ve toksinleri atma da yardımcı olabilmektedir.
kuşburnu çayı, ne kadar uzun süre kaynatılırsa C vitamini de o kadar azalır. Bu nedenle demlenme süresini de uzatmayın. Soğuma esnasında C vitamini miktarı hızla azaldığı için marmelat ve pekmezde C vitamini oranı kuşburnu çayına oranla düşüyor. Marmeladını mutlaka şekersiz yapılmalı.
Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri