Hazırladığınız kuşburnu çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Bir çok bitki çayının aksine kuşburnu çayı soğuk olarak içilmesi önerilmez. Çünkü kuşburnu çayı soğuduğunda, içindeki C vitamini seviyesi düşer ve etkisi azalır. Gün de 2 fincan kadar içilmesi tavsiye edilir.
10 dakika demlendikten sonra içilmeye hazır olur. Taze kuşburnu yapılırken 10 dakika kaynatılması gereklidir. 10- 15 dakika demlendikten sonra içilmeye hazır olur. Kuşburnu çayı günde 2 kez tüketilebilir.
Kuşburnu çayı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de “Kuşburnu çayı ne zaman içilmeli?” sorusu. Kuşburnu çayının yemek yedikten yaklaşık 30 dakika sonra tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Kuşburnu çayı kaynatılırken içinde şeker katılabilir. Şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih edenler ise tarçın veya bal kullanabilirler. Kuşburnu soğuyunca vitaminlerini ve aromasını kaybetmediği için soğuk olarak veya tekrar ısıtılarak tüketilebilir.
4 tatlı kaşığı Naturali kuşburnu çayının üzerine 1 litre sıcak (kaynar değil) su ekleyin. 8 dakika demleyip süzün. Dilerseniz balla tatlandırmak için istediğiniz kadar bal koyup iyice karıştırın. Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra istediğiniz soğukluğa ulaşana kadar buzdolabında tutun.
İlgili 44 soru bulundu
Kuşburnu çayı, idrar yolunda oluşabilecek rahatsızlıklara, böbrek hastalıklarına, ödem, gut, şeker hastalığına, yüksek kolesterole, ateş ve bitkinlik gibi durumlara karşı iyi gelmektedir. Aynı zamanda bu hastalıklara karşı koruyucu özellikleri bulunur.
C vitamini konusunda oldukça zengin olan kuşburnu çayı, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara çok iyi gelmektedir.
Hazırladığınız kuşburnu çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Bir çok bitki çayının aksine kuşburnu çayı soğuk olarak içilmesi önerilmez. Çünkü kuşburnu çayı soğuduğunda, içindeki C vitamini seviyesi düşer ve etkisi azalır. Gün de 2 fincan kadar içilmesi tavsiye edilir.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
İltihap söktürücü etkiye sahip olan kuşburnu çayı, eklemlerdeki iltihapların sökülmesine yardımcı olarak diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar.
İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor.
Regl dönemlerinden kadınlar için de kuşburnu çayı ağrı kesici ve söktürücü özelliğe sahip olduğundan çok fazla tercih edilmektedir.
Adaçayı, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarına limon sıkmak, bu çaylardaki şifalı yağları yok ediyor. Nane limon karışımının birlikte kaynatılması yağların erimesini önlediği için şifasını kaybetmiyor. Araştırmacılar, bitkisel çaylara limon ilave edilmemesini tavsiye ediyor.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Özellikle uzun süre grip ve nezle olan kişilerin kendilerini daha çabuk toparlayabilmesi için antioksidan kaynağı, vitamin ve mineral deposu kuşburnu çayının gece yatmadan önce tüketilmesi gerekir.
Kuşburnu kilo aldırır mı? Kuşburnu çayı tüketildiğinde vücuttan fazla tuzun ve suyun atılmasına yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi sağlar. Diyet ve egzersiz programlarının yanı sıra kullanıldığında sağlıklı bir şeklide zayıflamanıza yardımcı olabilir.
Kuşburnu idrar söktürücü yani diüretik bir bitkidir. Bu nedenle yatmadan hemen önce ya da gece geç saatlerde içilmesi önerilmez.
Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
C vitamini zengini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlar.
Aşırı kullanımda kişiye bağlı olarak kuşburnu zararları ortaya çıkabilir. Fazla tüketildiğinde ya da alerjik durumlarda uykusuzluk, midede kramp, ishal, midede yanma, kusma ve bulantı gibi zararlar ortaya çıkabilir.
Kuşburnu meyvesinin C vitamini açısından zengin olduğu için kış aylarında daha çok tüketilmesini önerdiklerini kaydeden Saraç, "İçerdiği C vitamini sayesinde gribal enfeksiyonlara, öksürüğe, soğuk algınlığına iyi geldiği kanıtlandı.
Kuşburnu çayı nasıl hazırlanır? Kuşburnu çayını sade içebileceğiniz gibi bal ya da şeker ile tatlandırarak ya da tarçın, karanfil veya elma ile birlikte bir kış çayı hazırlayarak da tüketebilirsiniz.
C vitamini solunum yolu hastalıklarını iyi geldiği gibi çok ciddi olmayan hastalıkları da iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Kuşburnu daha çok çocuklarda nefes darlığı, bronşit, öksürük ve astım hastalıklarına iyi gelmektedir.
Boğaz ağrısına iyi gelen bitki çayı çeşitlerinden olan kuşburnu çayı aynı zamanda öksürüğün hafiflemesine de yardımcı olur. Kuşburnu çayı oldukça lezzetli olan çaylar arasındadır. Günün her anında tüketebileceğiniz kuşburnu çayı vücudunuzun direnç seviyesinin de yükselmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri