Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Taze kuşburnu yapılırken 10 dakika kaynatılması gereklidir. 10- 15 dakika demlendikten sonra içilmeye hazır olur. Kuşburnu çayı günde 2 kez tüketilebilir.
Kuşburnu çayı yapmak için kurutulmuş kuşburnu meyvesi yıkanır ve bir su bardağına iki-üç çay kaşığı kuşburnu meyvesi gelecek şekilde kaynayan suya atılır. Kuşburnu çayı kaç dakika kaynatılır? 10-15 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra kapağı kapatılarak kuşburnu çayı demleme için bırakılır.
Kuşburnu çayını kurutulmuş kuşburnu ile yapabileceğiniz gibi taze kuşburnu kullanarak da yapabilirsiniz. Taze kuşburnu çayını da aynı şekilde 10-15 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde kaynatıp, kaynattıktan sonra 5 dakika kadar dinlendirip, sıcak olarak içebilirsiniz.
Kuşburnu çayı, idrar yolunda oluşabilecek rahatsızlıklara, böbrek hastalıklarına, ödem, gut, şeker hastalığına, yüksek kolesterole, ateş ve bitkinlik gibi durumlara karşı iyi gelmektedir. Aynı zamanda bu hastalıklara karşı koruyucu özellikleri bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Kuşburnu Çayı Uyku Getirir mi? Kuşburnu çayı vücudunuzun gevşemesine yardımcı olarak rahatlatabilir. Uykuya dalmadan yaklaşık iki saat önce kuşburnu çayı tüketerek daha rahat bir uyku uyumayı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kuşburnu, uyku sırasında hücrelerin daha sağlıklı yenilenmesine katkı sağlayabilir.
Kuşburnu çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu kuşburnu çayının çok faydalı olduğunu belirtmiştir: Kuşburnu çayı yapmak için kurutulmuş kuşburnu meyvesi yıkanır ve bir su bardağına iki-üç çay kaşığı kuşburnu meyvesi gelecek şekilde kaynayan suya atılır. Kuşburnu çayı kaç dakika kaynatılır? 10-15 dakika kadar kaynatılır.
– İltihap tedavisi
Düzenli olarak kuşburnu alımı, karaciğer tarafından üretilen ve iltihaplanmadaki artışla birlikte konsantrasyonda artış gösteren bir madde olan C-reaktif protein seviyelerini azaltabilir. Ayrıca, kuşburnunun antienflamatuar özellikleri de kıkırdak erozyonunun önlenmesine yardımcı olur.
Yapılan bir çalışmada günde 3 bardak hibiskus (çayı yapılan bir bitki, daha çok kuşburnu çaylarına katılan ve kırmızı rengi veren madde) çayı içilmesi 6 haftalık bir süre içinde yüksek kan basıncını düşürücü etki yaptığı bulundu.
Kuşburnular yıkanır ve demliğe ilave edilir. Üzerine suyu ilave edilir ve en az iki saat kaynatılır rengi ve tadı çıkıncaya kadar. Kış aylarının vazgeçilmezi olan sıcacık kuşburnu çayı içeriğinde bulunan c vitaminiyle hem bağışıklığı güçlendirir hemde vücudumuzu bir çok hastalığa karşı korur.
C vitamini konusunda oldukça zengin olan kuşburnu çayı, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara çok iyi gelmektedir.
İki ucunu da ayıkladığınız kuşburnu meyvelerini güzelce yıkayın ve düdüklü tencereye alın. Düdüklü tencereye, aynı seviyeye gelecek kadar su ekleyin ve 40-45 dakika iyice yumuşayınca dek haşlayın.
İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle damar içinde kan pıhtısının oluşması ve kan akımının engellenmesi olarak adlandırılan tromboz ve toplardamar iltihabı, tromboflebit gibi sorunları olan hastaların dikkatli tüketmesi gerekiyor.
C vitamini zengini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlar.
Adaçayı, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarına limon sıkmak, bu çaylardaki şifalı yağları yok ediyor. Nane limon karışımının birlikte kaynatılması yağların erimesini önlediği için şifasını kaybetmiyor. Araştırmacılar, bitkisel çaylara limon ilave edilmemesini tavsiye ediyor.
Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı koruyucudur. Kuvvetli bir antioksidandır. C vitamini açısından zengindir.
Kuşburnu meyvesinin C vitamini açısından zengin olduğu için kış aylarında daha çok tüketilmesini önerdiklerini kaydeden Saraç, "İçerdiği C vitamini sayesinde gribal enfeksiyonlara, öksürüğe, soğuk algınlığına iyi geldiği kanıtlandı.
Yine yüksek antioksidan içeriğine bağlı olarak kuşburnu meyvesi kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bunun yanı sıra C vitamini içeriğinin yüksek olması nedeniyle damar yapısının korunmasına, bu sayede ateroskleroz (damar sertliği) gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaya yardımcıdır.
İltihap söktürücü etkiye sahip olan kuşburnu çayı, eklemlerdeki iltihapların sökülmesine yardımcı olarak diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar.
Kuşburnu tüketimi dizde kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme ve aşınmanın ortaya çıkardığı ostreoartrite bağlı ağrıların azalmasında etkili. Ayrıca günümüzde pek çok kişinin ortak sorunu olan dizde sıvı kaybına da kuşburnunun iyi geldiği yapılan çalışmalarda kanıtlanmış durumda.
Kuşburnu çayı eklemlerdeki sorunlar ve dizlerdeki ağrılara da iyi gelir ve hareket kabiliyetini kolaylaştırır. Regl dönemlerinden kadınlar için de kuşburnu çayı ağrı kesici ve söktürücü özelliğe sahip olduğundan çok fazla tercih edilmektedir.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Gümüşhane Üniversitesince (GÜ) yürütülen araştırmada, kuşburnu, kırmızı dut ve karadutun, akciğer ile prostat kanserine karşı etkisi ile yara iyileştirici özelliğe sahip olduğu belirlendi.
Aşırı kullanımda kişiye bağlı olarak kuşburnu zararları ortaya çıkabilir. Fazla tüketildiğinde ya da alerjik durumlarda uykusuzluk, midede kramp, ishal, midede yanma, kusma ve bulantı gibi zararlar ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri