Pahalı olmasının tek sebebi üretiminin az olması değil tabi. Üretimi oldukça meşakkatli bir sebze kuşkonmaz. Ekildikten üç yıl sonra toplanabiliyor, yetiştirilmesi de çok emek istiyor. Ülkemizde yetiştirilmemesinin bir sebebi de bu sanırım.
Kökleri, gövdeleri ve sürgün uçları yemeklerde tüketilir. Özellikle ilkbahar aylarında taze olarak bulunan lezzetli bir sebzedir. Kuşkonmazın tadı hafif acımsıdır ve yenilebilir kısmı genellikle gövdelerinin üst kısmıdır. Gövdeleri oldukça lifli ve sert olduğu için pişirilmesi gerekmektedir.
Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. Kuşkonmaz aynı zamanda doğum kontrolünde kullanılan bir besin olduğu için hamilelik döneminde kullanımında kaçınılmalıdır.
Tüm dünyada yaygın tüketimi olan kuşkonmaz, başta folik asit olmak üzere pek çok mineral ve vitamin bakımından zengin bir sebze. Anavatanı Anadolu olan ancak tüketim alışkanlığının ülkemizde sınırlı olduğu kuşkonmaz sebzesinin üretiminin çok büyük bir kısmı Eskişehir'de yapılıyor.
Kuşkonmazı haşlayarak ya da buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek yiyebileceğiniz gibi çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Eğer kuşkonmazı haşlayarak tüketecekseniz tencereye dik olarak koymalısınız. Çünkü sapı ile uçlarının pişme süresi aynı olmayacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Kuşkonmaz iyi bir idrar söktürücü olarak da fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olarak şişkinliğin inmesinde faydalı olabilir. Kemik Sağlığı İyileştirir: Güçsüz kemikler K vitamini eksikliğine bağlanır. Bir bardak kuşkonmaz ise günlük K vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamanızı sağlar.
Kuşkonmaz Bitkisi Mevsimi Ne Zaman? Mart ayının başlarında hasadına başlanan kuşkonmaz otu, mart ayından itibaren toplanarak nisan, mayıs aylarında pazarlarda, manavlarda ve marketlerde satılır. Bahar aylarında taze halde kolayca bulunan sebzeyi haziran aylarının ilk haftalarına kadar bulmak mümkün olur.
Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların ilki; kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olmasıdır. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar uzun süre saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir. Taze kuşkonmazlar, kullanılacağı zamana kadar ıslak olarak muhafaza edilmelidir.
Mustafa Kemal, muhtemelen ataşe-askerlik yıllarında Orta Avrupa'da tanıdığı kuşkonmazı sevip peşine düşmüş ve ilk kuşkonmaz yetiştirme girişimi Atatürk'ün isteği üzerine Avrupa'dan kuşkonmaz tohumu getirilmesiyle Yalova Devlet Çiftliği'nde yapılmış.
Kuşkonmaz tohum veya pençeden üretilir. İlkbaharda ekilir. Tohum ekiminden ilk hasada kadar geçen süre dört yıldır. Bir kuşkonmaz tarlasından 20 yıl verim alınabilir.
İçinde bulunan antioksidanlar, folik asit ve C vitamini sayesinde cinsel bölgenin daha hızlı uyarılmasını sağlıyor. Kuşkonmaz: İyi bir afrodizyak olan kuşkonmaz cinsel isteği ve uyarılmayı arttırıyor.
Ketul Shah, kuşkonmazın idrarda neden kokuya neden olduğunu açıkladı. Kuşkonmazın içerisinde bulunan bir tür asit, vücudunuzdaki enzimler tarafından parçalandığında sülfür içeren bileşikler açığa çıkar. Sarımsakta da bulunan sülfür idrarda ve genital bölgede kokuya neden olabilir.
Eğer haşlayarak tüketecekseniz kuşkonmaz haşlama süresi 2-3 dakikadır. Ayrıca Sapı ile ucunun pişme süresi farklı olduğu için haşlanacağı zaman dikey olarak pişirilmesi tavsiye edilir. Kuşkonmaz bol tuzlu ve kaynar suda haşlanmalıdır. Haşlanan kuşkonmazı sudan alıp soğuk suya koyun.
Kuşkonmazı bol tuzlu ve kaynamış suya koyun ve 3 dk. pişirin. Haşlanan kuşkonmazı soğuk suya tutun ve yemeklerin yanında servis edin. Tavuk ve etin yanına çok yakışacaktır.
Kuşkonmaz halk dilinde serçe otu olarak da bilinen, bilimsel adı Asparagus officinalis olan zambak ailesinden bir bitki türüdür. Genç sürgünleri bahar sebzesi olarak kullanılır.
Kuşkonmaz içerisinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller sayesinde 'bitkisel bir antibiyotik' olarak biliniyor. Bitkide A, C, K ve B vitamini, potasyum, demir, folik asit ve lif bulunuyor. Antioksidan ve lif içeriği sayesinde kolon kanserinde koruyucu etki gösteriyor.
Kuşkonmazın bileşiğinde B ve C vitamini gibi önemli vitaminler ve folat, demir, magnezyum gibi önemli mineraller yer alır. İlave olarak, kuşkonmaz K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram kuşkonmazın bileşiğinde 62,9 mikrogram K vitamini bulunur.
Taze kuşkonmazları çiğden ısıtılmış döküm tavada ızgara yapabilir, videodaki gibi ön haşlama soğutma yaptıktan sonra tavada zeytinyağlı veya tereyağlı, Fırında yağlı kağıt üzerine serip zeytinyağ gezdirerek pişirebilirsiniz. Ilık veya soğuk servis uygun olur 👍 Tuz, karabiber, kekik ve peynirler yakışır.
Tercihen bir ızgara tavasını iyice ısıtın. Zeytinyağının yarısını kuşkonmazların üzerine, yarısını tavanıza ekleyin. Kuşkonmazların her bir yüzünü çevirerek 6-7 dakika pişirin. Tuz ve karabiber serpin.
Kuşkonmazlar 2 °C'de 3 hafta depolanabilirler. 0 °C'de 10 gün depolanabilirler, depolama süresi uzar ise soğuk vurması meydana gelebilir.
Ayrelli Kıbrıs'ta kuşkonmaza verilen bir isimdir. Ayrelli yemeği de kuşkonmazın üzerine yumurta kırılıp yağda kavrulduktan sonra üzerine limon sıkılmasıyla yapılır.
Kuşkonmaz birçok toprak yapısına uyum sağlayabilmektedir. Yine de geçirgen, hafif bünyeli, kumlu ya da kumlu-tınlı ve hafif kireçli topraklarda daya iyi yetişebilmektedir. Burada toprak iyi drene edilmeli, su tutmamalıdır. Topraktaki pH değerinin 6.5 seviyesinin altında olması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri