Suluklarda daima temiz, taze ve yeterli su olmalıdır. - 25-30 tavuğa bir yemlik hesaplanır. Yemlikte 1-2 gün yete- cek yem bulundurulur. Kümese bir sıra suluk, bir sıra yemlik dizilir. 3- Kafes Sistemi Kafes sistemi kümesler çok yaygınlaşmıştır.
Ölçüleri açık folluklardaki gibi olup, 3...4 tavuk için bir folluk öngörülür.
Salman tavukçuluk için gerekli olan malzemeleri sıralama gerekirse en az 1 dönüm arazi, tavuklar için su deposu, 1 dönüm araziye denk gelecek 50 tavuk, 5 adet suluk, 5 adet yemlik, 1 ay yeterli olacak şekilde 3 torba yem, bir adet de kulübeye ihtiyaç vardır. İhtiyaca göre bu malzemelere ek yapabilirsiniz.
Günlük olarak 80-100 gram yem tüketimi gerçekleştirir ve tavuk tam olarak büyüdüğünde ise 1300-2200 gram arasında değişiklik gösterir.
İlgili 35 soru bulundu
45 günde piliç yaklaşık 5,4 kg yem yer ve yemin kg maliyeti 1,15 TL civarındadır.
500 TAVUKTAN ORTALAMA 400 450 ARASI YUMURTA VERİR BİZ OLMAYACAK Bİ RAKAM OLARAK EN KÖTÜ İHTİMAL 350 ADET DİYELİM 0.50KR DAN 175 TL YAPAR YEM PARASINI CIKTIMUIZDA 110 TL KALIR.
Yer tavukçuluğunda kondüksiyon yolu ile ısı kaybının önlenmesi ve tavuklara doğal davranışları olan eşinme imkanının sağlanabilmesi amacıyla zemine esnek, suyu emme özelliği olan bir madde serilir ki buna altlık denir. Kümeslerde altlık kullanılmasının temel nedeni tabanda ısı izolasyonunun sağlanmasıdır.
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, yumurtacı tavukların korunması ile ilgili asgari standartları belirleyen hükümleri kapsar. (2) Bu Yönetmelik, yumurtacı tavuk sayısı 350 adetten az olan işletmeler ile damızlık amaçlı yetiştiricilik yapan işletmelerde bulunan kanatlıları kapsamaz.
KÖY TAVUĞU 1 ADET (2.5-3 KG) - 257.43 TL + KDV.
Sadece 24 saat boyunca su olmadan giden tavuklar, bir ay veya daha uzun bir süre yumurtlama yeteneklerini azaltabilir. Uzun süre susuz kalan tavuklar hasarı sürdürebilir ve yumurta yumurtlama sıklıklarını boza bilirler. “Su, yiyecek ve egzersizin ürettiği atık ürünleri temizlemeye yardımcı olur.
Her tavuğun erişimi kapsamında en az 2 su kabı ya da damlama aletinin olması gerekecek. Her 7 tavuk için en az bir folluk temin edilecek. Grup folluklarının kullanılması durumunda, azami 120 tavuk için en az 1 metrekare folluk alanı ayrılacak.
Bu nedenle yüksek verim alabilmek ve para kazanabilmek için herşeyin doğru yapılması gerekmektedir. Ancak genel anlamda "kar'lı bir iş" olduğunu söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle yaklaşık olarak 1000 tavukluk bir tesis masrafları çıktıktan sonra 6000-7500 TL arasında kar bırakabilir.
Kapalı kümes alanı her 6-7 tavuğa 1m2 olmalı. 1000 tavuğa 140-160 m2 arasında kapalı kümes alanı yeterlidir. Kümes aynı zamanda kedi, fare, gelincik, sansar, tilki gibi canlılardan da korunmalıdır.
Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız.
Ataks tavuklarının aşıları zamanında yapılır ve ek gıda kullanılırsa üst düzey verim alınarak yumurta üretimi 1.5 yıl kadar yapılabilir.
Yetiştiricilerin başlıca düşmanı sansar diğer adı ile gelincik bu ezeli rakip sansar neden korkar tavukların ve kanatlı ailesinin baş düşmanıdır.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Tavuklar her ne kadar bütün vücudu tüy ile kaplı kanatlı hayvanlar olsalarda , uzun süreli düşük sıcaklık şartlarından etkilenirler. Tavukları bu tüylü yapısı pek çok hayvana kıyasla onlara iyi bir yalıtım sağlar.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca, ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği ve tritikale gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz tavuklar için bir mera alanı oluşur.
Günümüzde hiç bir tavuk günde iki kere yumurtlayamaz. Bu imkansızdır. Yumurta oluşum sürecinin minimum 24 saat olması, bir tavuğun her gün yumurtlaması anlamına da gelmez, bu süre bir yumurtanın oluşumu için ihtiyaç duyulan zamanı gösterir. Hiç bir tavuk ırkı her gün yumurtlamaz.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Marmara ve İç Anadolu Bölgesi de kümes ve küçükbaş hayvancılığının en geliştiği bölgeler arasındadır. Marmara Bölgesinde nüfusun yoğun olması tavuk eti ve yumurta üretiminin artmasını sağlamıştır. En çok tavuk ve hindinin bulunduğu şehirler ise Tekirdağ ve Kırklareli'dir.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Eti için beslenen etlik piliçler 45 günde kesilirken; köy tavuğu dediğimiz çoğunlukla da ekonomik yumurtlama ömrünü tamamlamış damızlıklar olan tavuklar ise neredeyse 15 ayda kesilir. Sofralık yumurta üretimi için yetiştirilen tavuklar ise ortalama 22-23 ayda kesime giderler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri