Kökleri, gövdeleri ve sürgün uçları yemeklerde tüketilir. Özellikle ilkbahar aylarında taze olarak bulunan lezzetli bir sebzedir. Kuşkonmazın tadı hafif acımsıdır ve yenilebilir kısmı genellikle gövdelerinin üst kısmıdır. Gövdeleri oldukça lifli ve sert olduğu için pişirilmesi gerekmektedir.
Herkesin sevebileceğini düşündüğüm bir lezzete sahip. Öyle ağır bir kokusu ya da damağa yapışan bir tadı yok. Aynı göründüğü gibi, yeşil köksü bir sebzenin sahip olabileceği bir tatta. Kuşkonmazı haşlayarak, buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirebilirsiniz.
Izgaranın üstünde tadına tat katar. Aromatik ve baharatsı bir tadı vardır. Beyaz kuşkonmaz sert, sulu, dolgun gövdeli olur ve acılığı daha belirgindir.
Kuşkonmazı haşlayarak ya da buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek yiyebileceğiniz gibi çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Eğer kuşkonmazı haşlayarak tüketecekseniz tencereye dik olarak koymalısınız. Çünkü sapı ile uçlarının pişme süresi aynı olmayacaktır.
Kuşkonmaz otu çayı bitkinin kurutulmuş köklerinin bitki çayı olarak demlenmesiyle hazırlanır. Kuşkonmaz besin değeri açısından içerik olarak zengin, kalori olarak hafif bir gıdadır. 1 adet kuşkonmaz ortalama 1 kaloridir. İçerisinde sodyum, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur.
İlgili 28 soru bulundu
Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. Kuşkonmaz aynı zamanda doğum kontrolünde kullanılan bir besin olduğu için hamilelik döneminde kullanımında kaçınılmalıdır.
Kuşkonmaz iyi bir idrar söktürücü olarak da fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olarak şişkinliğin inmesinde faydalı olabilir. Kemik Sağlığı İyileştirir: Güçsüz kemikler K vitamini eksikliğine bağlanır. Bir bardak kuşkonmaz ise günlük K vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamanızı sağlar.
Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların ilki; kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olmasıdır. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar uzun süre saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir. Taze kuşkonmazlar, kullanılacağı zamana kadar ıslak olarak muhafaza edilmelidir.
Eğer haşlayarak tüketecekseniz kuşkonmaz haşlama süresi 2-3 dakikadır. Ayrıca Sapı ile ucunun pişme süresi farklı olduğu için haşlanacağı zaman dikey olarak pişirilmesi tavsiye edilir. Kuşkonmaz bol tuzlu ve kaynar suda haşlanmalıdır. Haşlanan kuşkonmazı sudan alıp soğuk suya koyun.
Ketul Shah, kuşkonmazın idrarda neden kokuya neden olduğunu açıkladı. Kuşkonmazın içerisinde bulunan bir tür asit, vücudunuzdaki enzimler tarafından parçalandığında sülfür içeren bileşikler açığa çıkar. Sarımsakta da bulunan sülfür idrarda ve genital bölgede kokuya neden olabilir.
Ana vatanı Orta Asya olan, ülkemizde ise başta Manisa, Aydın ve Muğla olmak üzere birçok yerde yetiştirilebilen kuşkonmaz, aslında düşündüğünüz kadar çok bakım isteyen, seçici bitkilerden değil.
Taze kuşkonmazları çiğden ısıtılmış döküm tavada ızgara yapabilir, videodaki gibi ön haşlama soğutma yaptıktan sonra tavada zeytinyağlı veya tereyağlı, Fırında yağlı kağıt üzerine serip zeytinyağ gezdirerek pişirebilirsiniz. Ilık veya soğuk servis uygun olur 👍 Tuz, karabiber, kekik ve peynirler yakışır.
Tercihen bir ızgara tavasını iyice ısıtın. Zeytinyağının yarısını kuşkonmazların üzerine, yarısını tavanıza ekleyin. Kuşkonmazların her bir yüzünü çevirerek 6-7 dakika pişirin. Tuz ve karabiber serpin.
Kuşkonmazı bol tuzlu ve kaynamış suya koyun ve 3 dk. pişirin. Haşlanan kuşkonmazı soğuk suya tutun ve yemeklerin yanında servis edin. Tavuk ve etin yanına çok yakışacaktır.
Yüksek sıcaklıklarda genel bozulmanın dışında büyüme, doku kaybı, tat kaybı, C vitamini kaybı ve çürümede daha sık görülmektedir. Kuşkonmazlar 2 °C'de 3 hafta depolanabilirler. 0 °C'de 10 gün depolanabilirler, depolama süresi uzar ise soğuk vurması meydana gelebilir.
Faydalı özelliklere sahip olan kuşkonmaza çiğ veya pişmiş olarak sofralarda yer verilebilir. Çiğ olarak salatalara ilave edebilir, et yemeklerinin yanına fırında ızgara yapılarak kullanılabilir. Yapılan çalışmalarda kuşkonmazın piştiğinde C vitamini içeriğinin bir kısmının kaybolduğu belirlenmiştir.
Soğanı doğrayarak derin bir tavada zeytinyağı ile kavurun. Ardından üzerine kuşkonmazları gelişi güzel keserek ekleyin. Kuşkonmazları eklendikten sonra 5 dakika daha kavurmaya devam edin. Malzemelerin üzerine çıkmayacak kadar sıcak su ekleyin ve 3-4 dakika kadar pişirin.
Eskişehir, İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Erzurum gibi illerimizde üretim yapılmaktadır. Bunlardan ürüne gelmiş dikili alanın; yaklaşık 400 dekarı Eskişehir, 40 dekarı ise Muğla'da bulunmaktadır. Buna göre Türkiye'de kuşkonmaz plantasyonunun yüzde 90'ı ilimizde bulunmaktadır.
Kuşkonmaz A, C ve E vitamini, flavonoidler ve polifenoller gibi antioksidanlar bakımından zengin bitkilerden bir tanesidir. Bu sayede kanser, kalp krizi gibi önemli sağlık sorunları dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilen serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.
Tavamıza iki yemek kaşığı zeytinyağ dökelim, üzerine kuşkonmazları ekleyelim. Limonu dörde bölüp kuşkonmazların üzerine koyalım. Yaklaşık 10 dakika kuşkonmazlar yumuşayana kadar pişirelim. Servis tabağına aldığımız kuşkonmazların üzerine tuz ve susam ekleyelim, afiyet olsun.
Kuşkonmaz Kilo Verdirir Mi? Kuşkonmaz kilo vermeye yardımcı olabilir. Yağ ve kalori içeriği düşük olan bir bitki olması ve bununla beraber önemli bir lif kaynağı olması sağlıklı beslenme için ideal bir bitki olmasını sağlar.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Yabani kuşkonmazı pazar tezgahlarında gördüğünüzde hemen bir iki demet kapın. Bunların bazıları acı olur, mutlaka haşlayarak yemek gerekir. Bir de bıçakla değil el ile kırılmalıdır ki acısı keskinleşmesin. Marketten kuşkonmaz alırken ucunun sıkı olmasına ve sapının büzüşmüş olmamasına dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri