Maydanoz içerisinde beta karoten, demir, B1, B2, C vitamini vardır. Bu noktada kuşlar için besleyicidir. Maydanoz detoks etkili olacağı için kuş tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Kuşların sindirim sistemlerini düzenlemesi yönüyle enfeksiyonları uzaklaştırırken antibiyotik görevi de üstlenebilir.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Genel olarak kuşlar en çok; bezelye, havuç, marul, brokoli, maydanoz, semizotu ve turp gibi sebzeleri severek tüketirler. Meyvelerden ise elma, muz, armut, şeftali gibi meyveleri çok severek tüketirler. Fakat dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kuşunuza çekirdekli bir sebze ve meyve vermemeniz gerektiğidir.
Sağlıklı ve mutlu bir kuş için beslenme önemlidir.Sebze ve yeşillikler de beslenmenin önemli bir parçasıdır. Tohumla beslenen kuşlarımızın Beslenmelerinin %15 -20 sini sebze ve yeşillikler oluşturmalıdır.
Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
Her muhabbet kuşunun sevdiği yiyecek farklıdır, bu konuda genelleme yapmak gerekirse, marul, bezelye, semizotu, brokoli, maydanoz, turp gibi sebzeleri çok severler. Ayrıca muz elma, armut havuç gibi meyveleri de severek tüketirler.
sorusunun cevabı evet şeklinde verilebilir. Kanatlı dostlarımızın beslenmesi söz konusu olduğunda her besinde olduğu gibi domateste de miktar çok önemlidir. Daha az asidik olması sebebiyle yeşil domatesler muhabbet kuşları için daha faydalıdır. Ancak muhabbet kuşları olgunlaşmış domatesleri tüketmeyi tercih ederler.
Salatalık muhabbet kuşlarının çok sevdiği bir sebzedir, fazla besleyici olmayan ve çoğu sudan oluşan salatalık ve benzeri sulu sebzeler muhabbet kuşları için iyi bir su kaynağıdır ancak bu sebzeleri çok fazla tükettiklerinde diyareye yani ishale neden olabilir ki bu da beraberinde susuzluğu getirir.
Kuşlar doğal yaşamlarında çayır otları tohumları, meyveler, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulunan böcekleri yemektedir. Evcil olarak beslenen kuşlar ise aynı şekilde bazı meyveleri, sebzeleri ve tohumlardan yemektedir. Bunun yanında alınacak yemlerin tohum içerikleri de çok önemlidir.
Fazla marul verildiğinde kuşların midesi bozulabilir. Bu yüzden dengeli bir şekilde verilmesi tavsiye edilir. Haftalık sınırı açmadan verilen marullar, kuşların sağlıklı beslenmesini sağlayacaktır.
Bu şekilde verilen portakallar muhabbet kuşları için oldukça lezzetli bir besin kaynağı olmaktadır. Bunlar dışında armut, üzüm, mandalina, çilek, dut, şeftali ve kayısı gibi meyveler de muhabbet kuşlarına verilen meyve çeşitleri arasında yer almaktadır.
Elma, havuç, haşlanmış yumurta verebilirsin(beyazını), bayat ekmek varsa küçük küçük kırıklayıp verebilirsin.
Özellikle karnabahar yaprağı, lahana, ıspanak, maydanoz, kıvırcık, marul ve brokoli gibi sebzeleri tüketmeyi seveler. Bunun yanında muz, elma, portakal, mandalina, kavun, üzüm, armut gibi birçok meyveyi de tüketmekten hoşlanırlar.
Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Ekmek normalde hiçbir kuşa verilmez. O bizim büyük bir yanlışımız. Uzun vadede onlarda ciddi bir tehlike yaratıyor. Kesinlikle ekmek vermeyin." dedi.
Kuşlar nane ve fesleğen kokusunun çok yoğun olduğu yerlerden uzak dururlar. Balkonlara bir saksı içinde konulacak nane ve fesleğenler kuşların balkona yuva yapmasını engelleyebilmektedir. Kuşları balkonlardan uzak tutmak için en çok uygulanan yöntemler bu şekildedir.
Yani muhabbet kuşlarına kuru üzüm vermek pek de iyi bir fikir değildir. Bunun yerine daha az şeker içeren kuru kayısı, kuru erik ya da incir verilebilir. Ancak bu kuru meyvelerin kesinlikle organik olması gerekir, ayrıca her türlü kuru meyveyi aşırı vermekten de uzak durmak en doğrusudur.
Muz içerisinde bulunan potasyum, B6 vitamini, bakır, magnezyum, manganez ve C vitamini, kuşlar için faydalıdır. Kuşlar muzun kabuklarını da severek yerler ancak sindirimi zor olduğu için kabukları tüketmemeleri önerilir.
Soğan, kuşların diyetine uygun bir gıda değildir. Soğan, kuşların hem sindirim sistemlerine hem de solunum sistemlerine zarar verebilir. Soğan, yüksek miktarda sülfür içerir ve bu sülfür bileşikleri, kuşların solunum sistemlerinde ciddi tahribatlara neden olabilir.
Fasulye. Pişmiş fasulye birçok kuşun en sevdiği atıştırmalıklardan birisidir. Ancak çiğ, kuru fasulye kuşlar için son derece zararlıdır. Çiğ fasulyenin içerisinde kuşlarda ciddi zehirlenmelere yol açan hemaglutinin bulunur.
Domates'in kendisi kuşlar için yararlıdır ancak sap ve yaprağı kuşlara toksiktir, kuşlarımıza verirken bunları ayıklamayı unutmayın. Patates'in ise haşlanmış olarak verilmesi faydalıdır.
Bu yüzden yetişkin bir kuşa en fazla haftada iki kere yumurta vermek gerekir (yavru kuşlara daha sık verilebilir, protein sindirme oranı yetişkinlere oranla daha fazladır). Bir muhabbet kuş için tek seferde bir tatlı kaşığı kadar yumurta yeterli olacaktır.
Muhabbet kuşlarının maydanoz yemesinde sakınca yoktur.
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri