Karışık kuş yemlerinde kırmızı darı, sarı darı, beyaz darı, aspur ve nijer tohumu bulunmaktadır. Bunlar kuşların günlük yem ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Kuşların tükettiği tohumlar bazı vitamin, mineral ve protein içermektedir. Beslenmesinin büyük kısmını bu tohumlar oluştursa da bununla sınırlı kalmamaktadır.
Ayrıca evinizde bulunan birçok besin ile de beslenebilen muhabbet kuşları beslenme konusunda zorluk çıkarmayan hayvanlardır. Ekmek parçaları, pirinç, buğday, yulaf, keten, kuskus ve arpa temel besinleri arasında sayılabilirken birçok sebze, meyve, bitki ve ot da tüketebilmektedir.
Havuç Muhabbet kuşları havuç yiyebilir, havuç onlar için güvenli bir besindir. İnce bir dilim ya da rendelenmiş havuç kuşların severek tüketebileceği bir atıştırmalık olacaktır. Göz sağlığı ve kalsiyum eksikliği için iyi bir destek olan havuç, ufak miktarlarda muhabbet kuşlarına sunulabilir.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Bunlara ilave olarak elma, muz, kivi, mango, kavun, çilek, bezelye, ıspanak, haşlanmış patates, salatalık ve marul tarım ilaçlarından arındırmak amaçlı iyice yıkanıp kurutulduktan sonra verilebilir.Ekmek, yağlı ve tatlı gıdalar verilmemelidir.
İlgili 23 soru bulundu
Muhabbet kuşları ekmek yiyebilir ancak hazır olarak satılan ekmekler zararlı olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının yedikleri ekmeklerin tuzsuz olması gerekmektedir. Sürekli olarak ekmek vermek doğru değildir. Ancak arada sırada verilmesinde sakınca bulunmamaktadır.
Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Ekmek normalde hiçbir kuşa verilmez. O bizim büyük bir yanlışımız. Uzun vadede onlarda ciddi bir tehlike yaratıyor. Kesinlikle ekmek vermeyin." dedi.
Bu şekilde verilen portakallar muhabbet kuşları için oldukça lezzetli bir besin kaynağı olmaktadır. Bunlar dışında armut, üzüm, mandalina, çilek, dut, şeftali ve kayısı gibi meyveler de muhabbet kuşlarına verilen meyve çeşitleri arasında yer almaktadır.
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
Özen göstererek, şefkatle beslersen elbette sevaptır. Merhamet et ki merhamet gör. Ayrıca sevaptan bir yana çok hoş, çok güzel bir şey.
Kuşlar doğal yaşamlarında çayır otları tohumları, meyveler, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulunan böcekleri yemektedir. Evcil olarak beslenen kuşlar ise aynı şekilde bazı meyveleri, sebzeleri ve tohumlardan yemektedir. Bunun yanında alınacak yemlerin tohum içerikleri de çok önemlidir.
Maydanoz: C vitamin deposu olan maydanoz, kalsiyum eksiği olan muhabbet kuşları için son derece faydalıdır. Havuç: Havucu dilimlere ayırarak veya rendeleyerek muhabbet kuşunuza sık sık verebilirsiniz. Brokoli: Muhabbet kuşlarının sevdiği bu sebze de sıkça tüketilebilir. Lahana: Fazla tüketilmemesi gerekir.
Salatalık muhabbet kuşlarının çok sevdiği bir sebzedir, fazla besleyici olmayan ve çoğu sudan oluşan salatalık ve benzeri sulu sebzeler muhabbet kuşları için iyi bir su kaynağıdır ancak bu sebzeleri çok fazla tükettiklerinde diyareye yani ishale neden olabilir ki bu da beraberinde susuzluğu getirir.
Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Elma, havuç, haşlanmış yumurta verebilirsin(beyazını), bayat ekmek varsa küçük küçük kırıklayıp verebilirsin.
Muhabbet kuşları üzgün oldukları zaman genellikle hareketsiz olurlar. Tüneğin bir köşesinde tüneyerek, tüylerini hafifçe kabartırlar. Üst gagaları ile alt gagalarını birbirine sürterek hafif bir çıtırdatma yaparlar. Bunu yaparken de çoğu zaman kısık sesle, kendi kendilerine konuşu gibi öterler.
Kafes içerisinde dostunuzun hem mental hem de fiziksel sağlığını koruyacak kuş ürünleri bulunmalıdır. Bu ürünler arasında su kabı, yem kabı, vitamin, tünek, kuş havuzu, ballı kraker, ayna, zil ve kuş oyuncağı çeşitleri yer alır.
Muhabbet kuşlarının ömrü ortalama 8-10 sene arasındadır. Ancak bazı muhabbet kuşları 20 seneye kadar yaşayabilmektedir. Muhabbet kuşlarının ömrünü etkileyen pek çok faktör bulunur. Bu faktörler arasında muhabbet kuşunun beslenmesi, bakımı ve stres büyük bir önem arz eder.
Kuşa haftada 1 - 2 kez verilecekler: Koçanlı taze mısır : 1/8 mısır parçası. Kuşa ara sıra verilecekler: Yoğurt :1-2 damla. Kuşa daima verilecekler: Mürekkep balığı kemiği, istiridye kabuğu, kum.
Aslında dilimlemenize de gerek yok, yarıya bölüp koysanız hafif sert olan şeyleri yemeyi daha çok sever muhabbet kuşları, suyu değiştirin bu arada taze su koyun ve suluğunu bayağı temizleyin. Ben patates koymuştum. Baya ezdim rahat yesin diye.
Muz içerisinde bulunan potasyum, B6 vitamini, bakır, magnezyum, manganez ve C vitamini, kuşlar için faydalıdır. Kuşlar muzun kabuklarını da severek yerler ancak sindirimi zor olduğu için kabukları tüketmemeleri önerilir.
Genel olarak kuşlar en çok; bezelye, havuç, marul, brokoli, maydanoz, semizotu ve turp gibi sebzeleri severek tüketirler. Meyvelerden ise elma, muz, armut, şeftali gibi meyveleri çok severek tüketirler. Fakat dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kuşunuza çekirdekli bir sebze ve meyve vermemeniz gerektiğidir.
Evet. Yumurta sarısı onlar için gayet sağlıklı bir besindir. Yumurtanın beyazı ise kuşların kalsiyum ihtiyacını giderir. Eğer muhabbet kuşunun tüketebileceği besinler içerisinde tercihinizi yumurtadan yana kullanacaksanız pişmiş ve taze olarak sunmaya özen gösterin.
Ama şunu söyleyeyim; bebe bisküvisi ve diğer hazır ürünlerin bırakın yararlarını sağlığa oldukça zararlı ve ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemlerine yol açar. Bu yüzden kuş seviyor, yiyiyor, heryerde öyle yazıyor, herkes böyle yapıyor diyerek kuşlara bilinçsizce bisküvi vermeyi kesin.
Yağ bakımından zengin olan cevizi fazla verilmesi durumunda kuşta yağlanmaya neden olur. Bu yüzden fazla verilmemeli ve devamlı kafeste bulundurulmamalıdır. Bunun yerine besin değeri yüksek olması nedeniyle az miktarda mama içersine karıştırılarak vermek daha doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri