Kuşlarda en belirgin ve en yaygın duygu kesinlikle mutluluk ve eğlencedir. Kuşlar mutlu olduklarında ya da eğlenceli hissettiklerinde farklı tepki verirler. Ancak farklı tepkilerindeki ortak nokta bu tepkilerin aşırılığıdır.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir. Araştırmalar kuşların kendilerinin de bu duyguların farkında olduğunu kanıtlıyor.
Konuşma kabiliyeti olan bir kuş elbette ki öğretilen kelimeler yanında evde çok konuşulan veya tekrar edilen kelimeleri de öğrenir ve ummadığınız anda sizlere tekrar edebilir. Özellikle ailedeki bireylerin isimleri tekrar etme ihtimali veya kapıya baksana , kim o, gibi sık söylenen kelimeleri de söyleyebilecektir.
Balıklar yüzer, kuşlar uçar ve insanlar hisseder.
Kuşların öpülmeyi sevip sevmediklerine dair genel bir yargıda bulunmak doğru değildir. Bazı kuşlar öpülmekten hoşlanabilirken bazıları buna pek de sıcak bakmayabilir. Eğer siz de "Muhabbet kuşum öpülmekten hoşlanıyor mu?" diye merak ediyorsanız onun fiziksel tepkilerine dikkat etmelisiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Bugüne kadar serçelerin duygusal gözyaşı döktüklerine dair tek bir bilimsel veri dahi bulunmamaktadır; bu tür gözyaşına neredeyse sadece Memeli Hayvanlar sınıfında rastlanır. Kuşların acıya veya duygusal uyaranlara verdikleri tepki genel olarak çığlık atma ve genel vokalizasyon şeklindedir.
Kuşlar mutsuz ya da stresli olduklarında hissettikleri duygular aşırı hale gelinceye kadar gizlerler. Sonunda ise fiziksel ya da davranışsal olarak hissetiklerini dışavururlar. Bu nedenle "kuşun strese girdiğini nasıl anlarız?" sorusuna yanıt vermek kolay değildir.
Kuşlar sadece gökkuşağı renkleri ile beraber insan gözünün göremediği ultraviyole (UV) renk spektrumunu görmekle kalmaz aynı zamanda daha keskin bir görüşe sahiptirler. Bu özellikleri kuşların, aynı rengin insanların ayıramayacağı tonlarını ve değişimini görebilmesini sağlar.
Fakat bilmeliyiz ki aşk daha karmaşık ve henüz bilim tarafından tam anlamıyla çözümlenememiş bir duygudur. Aşk aynı tür canlıların arasında olur ve bir kuş bir insana bu tarz bir duygu besleyemez.Dolayısıyla kuşlar insanlara aşık olamaz ama yüksek derecede sevgi ve bağlılık duygusu besleyebilir.
Kuşların kafalarını bir dış kulak gibi kullanmaktadır. Kuşların sağ ve soldan aldıklarını frekanslar farklı olduğu için kuşlar seslerin yönünü kolaylıkla anlayabilmektedir. Kuşların dış kulakları olmasa da kulak zarları mevcuttur ve sesleri duymaları beyinlerinin yaptığı bir şeydir.
hiç merak ettiniz mi. kuşlar dünyayı nası görüyor. onların gözleri başının 2 yanında. tam karşılarını nası görüyorlar. gözleri başlarının yanlarında olan muhabbet kuşlarımız. yaklaşık 300 derecelik. çok geniş bir görüş alanına sahiptir.
Muhabbet kuşları zeki ve sosyal hayvanlar olup, oyuncaklara, insanlara ve diğer kuşlara ilgi ve yakınlık duyabilirler. İlgi isteyen hayvanlardır, ilgi görmeyince bunalıma girebilirler. Kendini yolmak, sürekli uyuklamak gibi belirtiler gösterebilirler.
Öğrenme aşamasında kuşunuz mutluysa ve siz de yeteri kadar onunla ilgilendiyseniz ortalama olarak 2 – 3 gün içerisinde kelimeleri öğrenebilmektedirler. Muhabbet kuşları 25 – 30 kelime kadar öğrenebilmektedir. Tabi bu sayısı arttırmak kuşunuzla ilgilenmekten ve düzenli olarak tekrar etmekten geçmektedir.
Kafesin içine elini uzatmak, kuşu tedirgin eder ve içgüdüsel olarak ısırma eylemine geçer. Kuşlar kıskançlık durumunda da ısırabilir. Sizinle yakın bağ kuran kuşunuz, size yakın başka bir kuşu kıskanıp onu ısırabilir. Kimi durumda oyun oynamak için de kuşlar ısırabilir.
Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir. Muhabbet kuşu eğitimi sırasında ona alışması için zaman vermeli ve zorlamamalısınız.
Kaldı ki, yapılan tüm bilimsel araştırmalar, diğer hayvanların da; özellikle memeliler ve kuşların da çok ciddi düşünme, algılama, karar verme yetenekleri olduğunu göstermektedir.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir. Hatta evdekilerden birini kendine dost seçebilir ve ona karşı ayrı bir ilgi gösterebilir. Muhabbet kuşları, kendileriyle ilgilenen kişileri çok rahat ayırt edebilirler.
Muhabbet kuşu Stres Belirtileri 1-Isırma 2 -Saklanma: 3 - Ötmeme 4 -Daha fazla ses çıkarma, Çığlık atma 5-İştahsızlık 6- Tüy yolma 7- Yumurtasını kırma Stres belirtileri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlar…
Bazı evcil hayvan sahipleri kuşlarına ilgisiz davrandığı zaman "muhabbet kuşu küser mi?" sorusunu sorabilmektedir. Bu aşinalık evcil kuşların duyguları hissedebileceğine ve bu duygulara sahip olabileceğine dair hiçbir şüpheye yer bırakmaz.
Kırmızının neden korkutucu bir renk olduğuysa hâlâ net değil. Pryke, bitki ve hayvanlarda ikaz rengi olarak beyaz ve mavinin de en az kırmızı kadar sık kullanıldığını, bu nedenle doğuştan gelen kırmızı korkusunun doğal seçilimle ortaya çıkmış olması gerekliliğinin şaşırtıcı olduğunu belirtiyor.
Muhabbet kuşlarında uyku, derin ve onarıcı bir aşama olan yavaş dalga uykusuyla başlar ve zaman geçtikçe yavaş dalga uykusu yerini REM uykusuna bırakır. Bu örüntü, memelilerin uyku örüntüsüne önemli ölçüde benzemektedir. Bu durum kuşlarda rüya görmenin ihtimalini bir hayli artırmaktadır.
Muhabbet kuşlarının geceleri de uçtuğu bilinmektedir. Hatta evde beslenen muhabbet kuşlarının karanlıkta hiçbir yere çarpmadan yollarını bulabildikleri de gerçektir. Fakat bu çıkarımlar muhabbet kuşlarının gece görüşüne sahip oldukları anlamına gelmez. Gece görüşleri iyi olmadığı için bu kuşlar gündüzleri avlanırlar.
Tavuk ve horoz gibi kümes hayvanları deprem öncesinde ilginç sesler çıkartmaktadırlar. Horozların sürekli olarak sıçradığı ve kümeslerinden dışarı çıktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca kuşlar da sürü halinde öterek depremin olacağı bölgeden uzaklaşmaktadırlar.
- İnsan sesine benzer sesleri taklit eder. - Bu bir şekilde uzun uzun ötüşler gerçekleştirir. Bu şekilde bazı sesler çıkarır. Yukarıda verilen belirtiler ile beraber muhabbet kuşları artık yavaş yavaş bazı kelimeleri söylemeye başlayacağını gösterir.
Kuşlar bizim duyabildiklerimizden daha kısa notaları da duyabilirler. İnsanlar sesi saniyenin 1/20'sinde değerlendirebilirken kuşlar saniyenin 1/200'ünde sesi ayırt edebilirler. Bu şu anlama gelir; biz sadece bir ses duyduğumuzda, bir kuş 10 birbirinden farklı nota duyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri