Uzman bir hekim kontrolünde kullanılacak ilaçlar arasında antihistaminik olan phenergan ve kusmaya iyi gelen bir diğer ilaç olan zofran vardır. Tüm bu doğal yöntemler ve kullanılan ilaçlar kusma probleminin çözümünde yardımcı olmadıysa doktora danışmanız tavsiye edilir.
METPAMİD yetişkinlerde: - Bulantı ve kusmanın tedavisinde, - Kemoterapi sonrası bulantı ve kusmanın önlenmesinde, - Radyoterapi sonrası bulantı ve kusmanın önlenmesinde, - Akut migrene bağlı bulantı ve kusmanın tedavisinde.
Temiz havada yavaş ve derin nefes alıp-vermek, soğuk su yanı sıra mideyi rahatlatan nane-limon, zencefil ya da papatya çayı içmek, az tuzlu kraker ve muz gibi hafif gıdalar, nane yağı veya limon koklamak mide bulantısı sorununu gidermeye yardım eder.
Kustuktan sonra ne yenir ne içilir sorusunun ilk cevabı şüphesiz su. Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır.
Elma suyu, mideyi yatıştırmaya ve su ve elektrolit kaybını önlemeye yardımcıdır. Bunun yanında pişirilmiş pirinç suyu, çocuğunuzun midesine hafif gelir ve kusmaları azaltmaya yardımcı olabilir. Hafif bisküvi veya tuzlu krakerler, çocuğunuzun mide rahatsızlığını hafifletebilir ve enerji sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Bir defalık ortalama doz, 6 yaşın altındaki çocuklarda 0.1 mg/kg; 6-14 yaş arası çocuklarda 2.5-5 mg (1/2 – 1 ölçek); yetişkinlerde ise 10 mg ( 2 ölçek ) bu dozlar yemeklerden 30 dakika önce verilmek üzere günde 3 – 4 kez tekrarlanabilir.
Kustuktan sonra mideyi yatıştırmak için hafif ve kolay sindirilen yiyecekler tercih edilmelidir. Beyaz pirinç, haşlanmış tavuk, yoğurt, muz, elma püresi veya ekmek gibi yiyecekler sindirimi kolaylaştırabilir. Ayrıca, yavaşça yemek yemek ve baharatlı, yağlı veya ağır yiyeceklerden kaçınmak da yardımcı olabilir.
Mide üşütmesi için etkili bir tedavi yoktur. Mide üşütmesi ilaçlarla tedavi edilemediğinde ve sebebin virüs olduğu durumda antibiyotikler işe yaramamaktadır. Ateş veya ağrılar için ibuprofen mideyi bozmadığı sürece kullanılabilir. Parasetamol içeren ilaçlar karaciğer hastalığı yoksa mide gribi için sıklıkla önerilir.
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
Bir süre uzanarak dinlenmek. Limon, nane ve elma gibi ferahlatıcı besinler tüketmek. Kendiliğinden kusma hali varsa engel olmadan kusmak. Araç tutması durumunda mide bulantısı ilacı kullanmak, mümkünse temiz hava almak.
Kusma ile boşalan mideyi su içerek doldurmak yeniden mide bulantısına neden olabilir. Bu nedenle mide kusmadan sonra bir süre dinlendirilmelidir.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
İpeka şurubunun kusturucu etkinliği % 80 % 99 arasındadır (2). Diğer bir deyişle, kusturmak amacıyla ipeka şurubu verilen her 100 kişiden 80 ile 99'unda sonuç alınabilmektedir. İpeka şurubunun emetik etkisi, ilaç kulla- nıldıktan ortalama 20 dakika sonra başlamakta- dır (1).
Hidrojen karbonat bakımından zengin mineralli su tüketimi; mide ekşimesi, kusma ve hazımsızlığı önemli ölçüde azaltır. Düzenli olarak mineralli su tüketimi hazımsızlık semptomlarının iyileşmesine destek olur. Beslenme bozuklukları, hareketsizlik, stres gibi nedenlerle her yaştaki bireylerde kabızlık görülebilir.
Kusturmayan mide bulantısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yemek sonrası mide bulantısı, sindirim sistemi problemleri, gıda intoleransları, mide ülseri veya bazı ilaçların yan etkisi gibi birçok nedenle ilişkilendirilebilir. Ayrıca stres, endişe veya duygusal faktörler de mide bulantısına yol açabilir.
Enfeksiyon çoğunlukla hafif seyrederek birkaç gün içinde kendiliğinden geçebiliyor ancak kusma ve ishalin şiddetli olduğu vakalarda vücuttan su ve elektrolit kaybı geliştiğinden hastaneye gitmek gerekiyor. Mide-bağırsak enfeksiyonu sizi de yakalamadan önleminizi alın.
Mide üşütmesinin belirtileri, mide rahatsızlığına bağlı olarak değişebilir. Mide yanması, mide ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı, kusma ve ağızda acı tadı hissetme bu belirtilerden bazılarıdır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve şiddeti değişebilir.
Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
Pirinç, elma püresi, muz, tost, makarna ve patates gibi sindirimi basit ve sizi rahatsız etmeyecek besinleri tüketebilirsiniz. Yağlı yiyeceklerden mutlaka uzak durun. Size yarardan çok zararı olacaktır çünkü.
Kusmaya karşı önlem almak için bir bardak elma suyu içine bir çay kaşığı kadar zencefil ekleyin ve bir iki küp buz ile bu içeceği tüketin. Midenizin rahatladığını ve bulantı hissinin kaybolduğunu görebilirsiniz. Zencefil İbrahim Saraçoğlu'nun kusma için tavsiye ettiği bir bitkidir.
Muz, pirinç, elma-patates püresi ve kızarmış ekmek yani tost (BRAT diyeti) tüketilebilir. Bu dört yiyeceğin sindirimi kolaydır, enerji verecek karbonhidratlar içerir. Muz: Muzun sindirimi kolaydır, kusma ve ishalle kaybedilen potasyumu yerine koyar ve mide zarını güçlendirir.
METPAMİD 1 yaşın altındaki çocuklarda istemsiz hareket oluşma riskinde artış sebebiyle kullanılmamalıdır. İki uygulama arasında, kusma ve alınan dozun çıkarılması da dahil 6 saat ara verilmelidir.
Su içtikten sonra yaşanan mide bulantısının birçok olası sebebi olabilir. Temel neden genellikle dolu bir mide olsa da, bakteriyel kontaminasyon, kimyasal maddeler, ağır metaller ve hatta ilaçlar da dahil olabilir. Özellikle hassas gruplar için, suyun kaynağı ve kalitesi hayati önem taşır.
Motilium, domperidone etken maddeli bir ilaçtır. Sıklıkla mide şikayetleri olanlarda kullanılır. Bulantı, kusma, mide hareketlerinde yavaşlık, şişkinlik gibi şikâyetlerde kullanılır. Türkiye'de motilium, duolans ve lacombi isimleriyle piyasada bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri