İlimizin karasal iklime sahip yüksek rakımlı arazilerinde buğday, arpa, şekerpancarı gibi stratejik ürün- ler yetiştirilirken; Sakarya vadisinde yer alanmikroklima özelliğine sahip ilimiz arazilerinde nar, incir, antepfıs- tığı, Trabzon hurması, zeytin gibi su- btropik meyveler yetiştirilmektedir.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, patates ve en çok olarak da şekerpancarı elde edilir. Eskişehir'de en fazla buğday ve arpa üretimi yapılıyor. 2005 yılında 610 bin ton olan buğday üretimi 2006′da 544 bin tona, 2007′de de 437 bin tona kadar geriledi.
Eskişehir İlinde Yetiştirilen Arpa, Buğday, Şeker Pancarı, Mısır, Yeşil Mercimek, Nohut, Domates, Kuru Fasulye, Haşhaş, Kozla, Kuru Soğan, Ayçiçeği ve Aspirin Üretim Girdi Maliyetlerinin Belirlenmesi. Tarım Bilim.
KİRAZ, ELMA VE VİŞNE İÇİN ESKİŞEHİR
Eskişehir'de en çok kiraz, elma, vişne, armut, erik, kayısı, iğde, ayva ve şeftali meyveleri yetiştiriliyor.
Sakarya Vadisinin İlçemiz sınırları içerisinde kalan bölümünde ise kavak ve söğüt ağaçları yanında büyük bir kısmını dut, kayısı, zerdali, armut, erik, nar, incir, üzüm, zeytin ağaçları bulunmaktadır. Mihalgazi: Rakımı 200 metre, yüzölçümü 131 km2 dir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu mikroklima özelliğine sahip vadimiz başta olmak üzere İlimiz; Ülkemiz kuşkonmaz üre- timinin % 96'sını, roka üretiminin % 49'unu gerçekleştirmektedir. İlimizde, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, buğday ve arpa en fazla üre- timi yapılan ürünlerdir.
Eskişehir için kış aylarında sıcaklıklar oldukça düşük geçer. Kış ayları ortala- ması 0,6 °C dir (Aralık 2,2 °C, Ocak -1,5 °C ve Şubat 1,3 °C).
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde 400 yıllık olduğu tahmin edilen zeytin ağaçları, ilçede yeniden zeytinliklerin oluşmasını sağladı. Sarıcakaya ilçesi ve çevresinde geçtiğimiz yıllarda asırlık zeytin ağaçlarının bulunması ilçeye ışık oldu.
Eskişehir ekonomisinin %54'ünü hizmetler, %39'unu sanayi ve %7'sini ise tarım sektörü oluşturmaktadır (Eskişehir Sanayi Odası, 2020). İl ekonomisinde ana sektörlerin dağılımında, hizmetler ve sanayi sektörlerinin öne çıktığı görülmektedir.
Kamu sektörünün yanı sıra özel sektör de çeşitli alanlarda faaliyet göstermeye başlamış, Toprak Sanayii, Un ve Mamulleri Sanayii, Ağaç Sanayii, Çimento ve Mamulleri ile Çelik Eşya Sanayii ve Makine Sanayii gelişmiştir. Bu durumda ilimiz, Türkiye'nin sayılı illerinden biri haline gelmiştir.
Eskişehirden alınabilecek hediyelik eşyalar olarak; magnet, ayna, anahtarlık, küllük, çini veya seramik hediyelik ürünler, özel tasarlanmış cam objeler, çömlek ürünler, biblolar, cüzdan, çanta, dekoratif ürünler gibi seçenekleriniz çoğunluktadır.
Eskişehir ilinde yaylalık alanlar. Türkmen Dağı'nın doğu uzantıları ile Bozdağ, Sündiken Dağları üzerindedir. Porsuk ve Sakarya Havzalarını birbirinden ayıran Sivrihisar Dağları üzerinde de yaylalık alanlar bulunmaktadır. Eskişehir il alanı daha çok platolar ve dağlarla kaplıdır.
Şehir Eskişehir'dir! Met helvası, nuga helvası, haşhaşlı çörek, Kalabak suyu, çibörek ve lületaşı ile meşhurdur. Ayrıca balaban kebabı da Eskişehir mutfağında önemli bir yer almaktadır. İşlenebilir lületaşı, Türkiye'de yalnızca Eskişehir'de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak bilinir.
Eskişehir, Rize, Giresun, Çanakkale ve Adana (Çatalan) geçen yıl Türkiye'nin partikül madde parametreleri açısından havası en temiz illeri olarak belirlendi.
Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
Eskişehir'in Meşhur Çiböreği.
Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinin muhteşem lezzetlerinden olan Haşhaşlı Gözleme, Odunpazarı'nın tarihi evleri gibi oldukça ünlü. Odunpazarında yapılacak güzel bir geziden sonra haşhaşlı gözleme iyi gider..
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
İlimiz çok eski bir yerleşme merkezidir. Bölgenin ilk yerleşme noktası şimdiki yerin 6 km kuzeyindeki Dorylaion'dur. Tarihinin çok eski olmasından dolayı da Eskişehir adı verilmiştir.
Eskişehir'de yağışlar, kışın kar ve yağmur halinde görülür. Aralık ayından itibaren yağışlar daha çok kar şeklindedir.
Kışın Eskişehir zaten Ankaradan daha soğuk oluyor derece olarak.
Eskişehir'e gitmek için en güzel zaman, ilkbaharın ortasından sonbaharın ilk aylarına kadar olan dönem. Özellikle mayıs ve haziran aylarında, şehir en güzel çehresine bürünüyor. Eskişehir, kış mevsiminde oldukça soğuk. Ocak ve şubat aylarında burada kuru soğuk var; yani ortam gezmek ve keşfetmek için müsait değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri