Bu kusurlar noktasal, çizgisel, düzlemsel ve hacimsel olmak üzere dört ana başlığa ayrılmaktadır.
Gözenek, çatlak, yabanci katışkılar ve diğer fazlar gibi hacimsel olarak (3 boyutta) yer kaplayan kusurlara denir. Katı malzemelerdeki bütün atomlar kristal kafes noktalarında çok hızlı bir şekilde titreşirler.
Ara Yer Hatası:
Yarı çapları 1 Armstrong'dan daha küçük H, N, B, O ve C atolarının ana metalin atomları arasına girmesiyle oluşur. Arayer atomları kendilerini çevreleyen atomları iterek kafes yapısını çarpıtabilir.
Atom boşluğu: Herhangi bir atom tarafından doldurulmayan kafes yerleri boş yer, boş kafes köşesi veya atom boşluğu kusuru olarak adlandırılır. Boş yerlerin sıklığı veya yoğunluğu sıcaklığa bağlıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Beton yüzey kusurları; soyulma, tozuma, kabarcıklanma, çiçeklenme, plastik rötre çatlakları, sertleşmiş beton çatlaklar, derz hasarları gibi sıralanmakla birlikte bu liste uzayıp gitmektedir.
Çizgisel Hatalar : Kristaldeki düzensizlik bir çizgi boyunca gidiyorsa buna çizgi hataları denir. Daha çok dislokasyonlar bu hataları oluşturur. Dislokasyonlar malzemelerin birçok davranışının nedeni olan olayın açıklanmasına yardımcı olan kristal kusurlarıdır.
Kristal yapıda bir ya da bir atomun kayıp ya da yanlış yerde bulunması sebebiyle oluşan hatalardır. Çevrelerindeki atomların hatasız dizilimlerini engeller. Nokta hataları, yalnızca tek bir kafes noktasında veya çevresinde meydana gelen kusurlardır.
Karışık dislokasyon
Bu tür dislokasyonlarda dislokasyon çizgisi Burgers vektörüne paralel olup, vida dislokasyonu özelliği gösterir. İçeriye doğru ilerleyen bu çizgi yay biçiminde eğrilerek yan yüzeye çıkarken Burgers vektörüne dik konuma gelir ki bu noktada da kenar dislokasyonu özelliği gösterir.
Yeralan hatası – Normal latis noktasında bulunan bir atom başka bir atom ile yer değiştirirse oluşan hata türüdür. Değişen atomların genelde boyutları aynı değildir. Sıvı metal katılaşırken, plastik şekil değiştirme ve yüksek sıcaklıkta ısıl titreşimlerin etkisi ile meydana gelir.
Tane sınırları; taneleri ya da kristalleri birbirinden ayıran sınırlardır. Dislokasyonların bitişik taneler arasında küçük bir yönlenme bozukluğu oluşturduğu bir dislokasyon sırasıdır. Küçük açılı tane sınırı bir grup dislokasyon tarafından oluşturulur.
Arayer bileşikleri, büyük ağır metal atomlarının (Fe, Ti, Ta, W gibi) küçük ametal atomlara (C, O, H ve N gibi) bağlanmasıyla oluşuyor. Küçük ametal atomlarının büyük metal atomları arasındaki boşluklara yerleşirler. Arayer bileşikleri daima metalik özelliklere ve çok sert bir doğaya sahip olarak karşımıza çıkıyorlar.
Katı Eriyikler (Çözeltiler)
Değişik tür atomlar sıvı halde kolayca karışarak homojen sıvı eriyik oluştururlar. Katılaşma sırasında yabancı elemanlar kafes yapıda varlığını korursa katı eriyik elde edilir. Bu işleme alaşımlandırma, elde edilen metale alaşım denir.
Ara Yüzey Hataları; Tane sınırları ile karşımıza çıkan hatalardır. Hacimsel Hatalar; Göz ile görünen hatalardır. Hataların ortaya çıkmasının nedenleri ; Katıların deformasyonları, yüksek sıcaklıktan, hızlı soğumadan, katıya çarpan yüksek enerjili radyasyondan kaynaklanabilir.
Yeralan atomlarını, yapıda çok ciddi bir tahribat yaratmıyor olsalar da, kusursuz bir yapıda bulunmaması gereken bir durum olması nedeniyle hata olarak değerlendiriyoruz. Eğer kafes noktaları arasındaki boş duran aralıklara bir atom yerleşmişse, bu atoma arayer atomu (İngilizce: interstitial atom) adını veriyoruz.
Amorf katılar çeşitli büyüklükte rastgele parçacıklardan oluşan ve belirli bir düzenli yapıya sahip olmayan katılardır. Kristal katılar ise, atom, iyon veya moleküllerden oluşan ve oldukça düzenli yapıya sahip katılardır.
Dislokasyonlar genellikle malzemelerin katılaşma sürecinde oluşmakla birlikte, plastik şekil değiştirme sırasında sayıları artar. Kenar dislokasyonu ve vida dislokasyonu olmak üzere iki ana dislokasyon türü vardır.
Eminektomi artiküler eminensin osteo- tomlar ve rotary enstrümanlarla çıkarılmasını kapsayan bir prosedürdür. Rekürrent kondiler lüksasyonun tedavisinde efektif bir tedavidir. Preauriküler yaklaşımla artiküler eminens çıka- rılır ve kondil için daha iyi bir konum sağlanır.
Doğrudan bir darbe ya da ani bir bacak hareketi sonucunda diz kapağının çıkmasıdır.
Yöntem hataları, analitik yöntemde kullanılan reaktiflerin ve yöntemin dayandığı tepkimelerin, yavaşlık, tamamlanamama vb. sebeplerle ideal olmayan davranışları sonucu açığa çıkan hatalardır.
Metallerde, ışık dalgası serbest elektron bulutu tarafından geri yansıtılarak malzemenin içinden geçmesi engellenir. Bu nedenle metaller saydam olmayıp, opak malzemelerdir.
Düzlemin kristal eksenlerini kestiği noktalar eksenler cinsinden yazılır. Miller indisleri ise orjine en yakın olanı verir. 2. Düzlemin kristal eksenlerini kestiği noktaların tersleri alınır ve bölümlerin sonucu tamsayı çıkmıyorsa, en küçük tamsayı elde edilecek biçimde bir sayı ile çarpılır.
Hatalar oluşma nedenlerine göre genelde dörde ayrılır; ➢Kaba hata ➢Düzenli (sistematik) hata ➢Düzensiz (rastlantı, tesadüfî) hata ➢Gerçek hata Page 6 Kaba hatalar genellikle dikkatsizlikten kaynaklanan hatalardır.
Omuz çıkığı (dislokasyon), omuz eklemindeki kemiklerin normal pozisyonundan çıkarak yer değiştirmesi durumudur. Omuz eklemi, humerus adı verilen üst kol kemiği ile omuz kemiği (skapula) ve sürekli bağ dokuları arasındaki birleşme noktasıdır.
Vida dislokasyonu; kristal düzlemlerde vida şeklinde kayma hareketi sağlayan düzlemlerdir. Vida dislokasyonunda Burgers vektörü dislokasyon çizgisine paralel olarak uzanır. Diğer bir değişle kayma, dislokasyon çizgisine dik olarak gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri