Bu güç sadece tek bir ailededir ve Kağan'ın ölmesiyle onun oğluna geçer. Bu durumda kut anlayışının teokratik bir saltanata benzediği düşünülebilir. Kuta sahip hanedana saygı duyulur ve Kağan'a karşı olan bir başkaldırıda bile onlara zarar verilmez.
Kut; Türk, Moğol ve Altay şamanizminde ve halk inancında kutsal enerji, yaşam gücü. Hut, Kud, Gut da denir.
Kut genel bir tarifle siyasi iktidar anlamındadır34. Yani Türk hükümdarına yönetme hakkının Tanrı tarafından verilmesi olarak isimlendirilebilir.
Teokrasi ya da din erki, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim. Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet biçimidir.
isim Teokrasiye dayanan iktidar sahibi kimse.
İlgili 16 soru bulundu
İlk türk devletleri, islamiyet öncesi ve onlara teokratik,oligarşik, meşruti, merkezi bir yönetim yok ülke doğu-batı olarak ikiye ayrıldığı için federatif bir yapı vardır. Teokratik yapı yok federatif yapı olduğuna kanıt olarak toy(kurultay) içerisinde din adamlarının olmaması gösterilebilir.
Padişahın devlet yönetimiyle ilgili konularda hukuk kuralları koyma yetkisi vardı. Örfi hukuk denilen bu alan dini hukukun dışında yer alıyordu. Ancak tam anlamıyla teokrasi olmasa da, Osmanlı Devleti birçok açıdan teokratik özellikler taşımaktadır.
Teokrasi; dini referanslar dikkate alınarak yönetilen hükümet sistemidir. Günümüzdeki en önemli teokratik devletler Vatikan, İran ve Suudi Arabistan'dır. Teokrasi; devlet işlerinden bir tür ruhban sınıfının sorumlu tutulduğu ve devlet işlerinin dini temellere dayandırıldığı yönetim biçimine verilen addır.
O zamandan beri Uygur Kağanlığı'nın resmi dini Maniheizm oldu.
“Teokratik Devlet”: Din ve dinî teşkilat, devletin üzerinde bir müessesedir. Devlet dine tabidir.
İslamiyet'in kabulünden sonra değişmeyen Kut anlayışı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Osmanoğulları hanedanına geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nu kuruluşundan yıkılışına kadar aynı hanedan yönetmiştir. Kut'un Tanrı tarafından hanedana verilen bir güç olduğuna inanıldığı için, halk ve ordu hep hanedanı desteklemiştir.
İslamiyet öncesi Türk devletlerinde ülkeyi yönetme yetkisinin Gök Tanrı tarafından Kağanlara verildiğine inanılmaktaydı. Bu anlayışa ise Kut anlayışı denmekteydi. Bu anlayışa göre Devlet hükümdar ve tüm aile fertlerinin ortak malı sayılmaktaydı. Kut, kan yoluyla babadan oğula geçmektedir.
İnanca göre kut, Tanrı, bereket, uğur, mutluluk ve yaşam gücünü ifade etmektedir. Kut inancına Türk devletlerinin başında olan insanlar kendilerine bu görevin Allah tarafından verildiğine inanmaktaydı. Osmanlı padişahları ise kut inancını yazdıkları fermanlarda Zillullah unvanıyla ifade ederdi.
Türkler kutsal ve ilahi varlıklardaki kut'un (mana) onların yeryüzündeki temsilcisi olan bazı kişilere de verildiğine, bu gücün kişilerden de başka kişi/kişilere aktarılabileceğine inanıyorlardı.
Bu durum, Göktürk Anıtları'nda şöyle anlatılır: “Tanrı buyurduğu için, kendim devletli (kut) olduğum için, kağan olarak tahta çıktım. Kağan olup aç milleti doyurdum, çıplak milleti giydirdim, fakir milleti zengin, az milleti çok kıldım.” Kitabelerdeki bu anlayış, Türk tarihindeki devletlere yansımıştır.
Kut anlayışının olumlu yönleri, Halkın yöneticiye sadakatle bağlanması ve devletin bütünlüğünün korunmasını,devletin daha geç yıkılmasına sebep oluyordu. Kut anlayışının olumsuz yönleri, Taht kavgaları olumsuz yönlerinin başında yer alıyordu.
Uygur Türkleri, Orta ile Doğu Asya'dan kaynaklanan ve kültürel olarak bu bölgelerle bağlı bir Türk azınlık etnik grubudur. Uygurlar Çin'in resmî olarak tanıdığı 55 etnik azınlıktan biridir. Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Uygurların memleketi olarak tanınır.
Türklerin bilinen en eski dini, geleneksel Türk dini olarak isimlendirilmektedir. Geleneksel Türk dininin temelini Gök Tanrı inancı oluşturmaktadır. Gök Tanrı, Türkler tarafından kudretli, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilmektedir. Gök Tanrı, hiçbir zaman antropomorfizm özellikler taşımamıştır.
TEOKRASİ İLE YÖNETİLEN ÜLKELER
Günümüzde teokrasi ile yönetilmekte olan ülkeler; İran, Vatikan, Suudi Arabistan, Yemen, Moritanya ve Sudan'dır.
Teokrasi yönetimlerimde dinî anlayış hâkimdir. Dinî inanıştan dolayı dogmatik ve tartışmaya kapalı kurallar bulunmaktadır. Din adamları, Tanrı'nın yeryüzündeki temsilcileri kabul edilir ve devlet yönetiminde etkindirler. Din adamlarına ciddi derecede saygınlık vardır.
Teokrasi, theos (tanrı) ve kratein (hükmetmek) sözlerinden oluşan birle şik bir kelimedir'. Hakimiyeti Tanrıya, ya da Tamı iradesine dayandıran yöne timler için kullanılır. Buna göre krala ve hükümetlere itaat Tann'ya itaattir.
Yönetimin tek kişinin egemenliği altında toplanması ama aynı zamanda da din kurallarına uyan bir yönetim anlayışının kabul edilmesi.
Sünni İslam, Osmanlı İmparatorluğu'nun resmî diniydi. Memlûk Devleti'nin 1517'de uğradığı yenilginin ardından Sultan I. Selim, İslam'ın en yüksek mevkisi olan Hilafet makamını üstlenerek Osmanlı Halifeliği'ni kurdu.
Osmanlı Devleti'nin beylik olarak kurulduğu ilk dönemden Tanzimat Fermanı'nın ilanına kadar geçen zaman içinde meşruiyetini dinden aldığı[60], İslam hukukuyla iç içe geçmiş bir devlet anlayışına sahip olduğu, bu anlamda bir İslam devleti olduğu görülmektedir[61].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri