Abur cubur tüketimi sindirim sistemi enfeksiyonlarını davet eden önemli bir etkendir. Yiyeceklerde ya da suda belli miktarda bulunan bakteriler, yine üst solunum yollarındaki bazı bakterilerle birlikte mideye inebilir.
Abur cuburlar; besleyici değerleri düşük ve yüksek kalori içeren, başta obezite olmak üzere kalp hastalığı, alerji, diyabet, kanser gibi hastalıklara davetiye çıkaran, aşırı tüketilmesi tavsiye edilmeyen ancak kontrolsüz ve bilinçsiz tüketilen gıdalardır.
Aburcubur tarzı yiyeceklerde gerek kızartma olarak tüketime hazır hale getirilenler gerekse içeriğinde bulunan yağ miktarının şeker miktarının yüksek olması, kalori oranının yüksek olması ve posadan yoksun olması nedeniyle sıkça tüketen kişilerde hızlı kilo artışı ve obeziteye neden olmaktadır.
Abur cubur yiyecekler yüzünden kanda trigliserid ve kolesterol düzeyleriniz artar. Ayrıca bu yiyeceklerin içindeki fazla miktardaki kalori nedeniyle kilo alma ihtimaliniz artış gösterir, bu da kalp hastalığı için ilave bir risk yaratır.
İlgili 38 soru bulundu
Fast food restoranların menülerinde yer alan hamburger, pizza vs. tarzı çeşitli ürünler ve ilaveten satılan her türlü tatlı ve dondurma ürünü de abur cubur kategorisindeki ürünler gibi değerlendirilebilir.
Genellikle en çok kilo aldıran yiyecekler arasında kızartma ve abur cubur bulunmaktadır.
ABD'nin Florida eyaletindeki Scripps Araştırma Enstitüsünde görev yapan bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları testlerde, hamburger, kızarmış patates ve kek gibi çok kalorili abur cubur yiyeceklerin de uyuşturucu kadar bağımlılık yaptığını ortaya koydu.
Özellikle işlenmiş, şekerli ve yağlı yiyeceklerin fiziksel bir açlık olmadan ve aşırı tüketilmesi durumunda beyindeki ödül sistemini harekete geçirdiği, bu yiyeceklere tolerans geliştiği ve sonrasında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıktığı gözleniyor.
Eğer normal öğünde normal bir yemek tüketimi gerçekleşmişse mideye gelen mikroplar etkisiz hale getirilir. Ancak abur cubur tüketimi ile birlikte bol miktarda sıvı alınması, yiyeceklerin midede kalış sürelerini uzatır. Sonuç olarak midedeki asit miktarı azalır ve enfeksiyon geçişi olur.
Abur cubur gıdalardan bahsedilirken enerji içecekleri, gazlı ve gazsız içecekler, kızartmalar, tüm şeker, çikolata ve şekerleme ürünleriyle pastalar ve dondurmalar gibi işlenmiş ürünler kastedilmektedir.
Her diyetisyen haftada bir gün olmak şartıyla diyette izin verilmesini ve en çok istenen, sevilen besinin bir öğünde tüketilmesini önerir. Patates cipsini çok seviyorsanız, haftada 1 kere tüketebilirsiniz. Fakat bu tüketimi de dengeli şekilde yapmanız gerekir.
Peki, nedir bu abur cubur deyiminin tam açıklaması sizler için derledik. Abur Cubur anlam olarak daha çok besin açısından çok değeri olmayan, düzensiz atıştırmalıklar olarak tabir edilir. Bazen sağlıksız olan yiyecekler için de Abur Cubur deyimi kullanılmaktadır.
Yapılan araştırmalar, bir parça abur cubur atıştırmanın insanı sadece 25 dakika oyaladığını gösteriyor. Üstelik çikolata gibi 'yememeniz gereken' bir şeyi tattığınızda canınız daha fazlasını yemek istiyor.
Doç. Dr. Ali Yurtseven, 'abur cubur' olarak nitelendirilen katkı maddeli gıdaların, çocuklarda vitamin ve mineral eksikliği, kansızlık, fazla kilolu olma (obezite), aşırı zayıflık, zeka düşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine sebep olabildiğini söyledi.
Sigara ve alkol bağımlılığından sonra günümüzde bağımlılığı en yüksek madde olan esrarın tarihi çok eski çağlara kadar dayanmaktadır. Yapılan araştırmalar yasadışı olan bu maddenin dünyada en çok kullanılan maddeler arasında yer aldığını göstermektedir.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir. Günlük maksimum kalori alım miktarınızı en başta metabolizma hızınız belirler ve bu miktar metabolizma hızınızla paralel olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri