Bir cismin ağırlığı ekvatordan kutuplara gidildikçe artar. Bir cismin kütlesi değişmediği halde ağırlığı bulunduğu yüksekliğe ve enleme göre değişir. Ağırlık kütlenin çekim kuvveti ile çarpılmasıyla bulunur.
- Kütle hem eşit kollu terazide hem de elektronik terazide ölçülebilmektedir. - Kütle her yerde her zaman aynıdır ve değişmez. - Kütle birimi gram (g), kilogram ise (kg) şeklinde ifade edilir.
Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez. Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişmektedir. Kütlenin birimi olarak kg veya g, kilogram/gram kullanılır.
Kütle, bir cismin özündeki niceliklerin ölçüsüdür. Aynı zamanda cismin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Kütle her yerde aynı değere sahiptir.
Kütlenin korunumu kanunu, ilk defa Fransız Kimyacı Antoine Lavoisier tarafından 1789 yılında öne sürüldü. Bu kanuna göre kimyasal tepkimelerde oluşan ürünlerin kütleleri toplamı, tepkimeye giren maddelerin kütleleri toplamına eşittir; madde yoktan var edilemez, vardan yok edilemez, sürekli bir dönüşüm vardır.
İlgili 19 soru bulundu
Sonuç olarak cismin kütlesi cisim değişmediği sürece değişmez. Ağırlık ise o cisme uygulanan kütle çekim kuvveti ile ilgilidir. Aynı cisim ayda dinamometre ile tartılırsa başka bir kiloda olur ama eşit kollu terazi ile tartılırsa dünyada da ayda da aynı kiloda olacaktır.
Bir cismin Dünya ve Mars'daki kütle ve ağırlığı. Ağırlık iki gezegenin farklı Yerçekimi ivmesine sahip olması nedeniyle değişirken kütle sabit kalır.
Ağırlık cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Cismin bulunduğu yere göre kütlenin büyüklüğü değişmez. Farklı gök cisimlerinin uyguladığı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü, Dünya ile aynıdır.
1000 gram, 1 kilograma eşittir. Kilo kelimesi 1000 demektir. Yani aslında 1 kilogram dediğimiz zaman 1000 gram ifadesini kullanmış oluruz.
Uzay mekiği ile Ay'a doğru yolculuk yapan bir astronotun yolculuk sırasında kütlesi değişmez. Yolculuğun her anında kütlesi eşittir. uyguladığı çekim kuvveti azalmaya Ay'ın uyguladığı çekim kuvveti ise artmaya başlar. Ay ve dünyanın çekim kuvvetlerinin eşit olduğu noktada astronotun ağırlığı sıfır olur.
Kütle, bir nesnedeki madde miktarıdır; cisimlerin barındırdıkları atom sayısına ve çeşidine bağlı olarak belirlenir.
Kütle uzayda ister sabit hızda gidiyor ister sabit duruyor olsun hızlanma ve yavaşlamaya direnç gösteren şeydir. Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
Enerji arttıkça, kütle de artar. Bu nedenle, enerjinin artması kütle artışına neden olur. Bu etki genellikle makroskopik nesnelerde gözlemlenmese de, atomaltı parçacıklarda veya nükleer reaksiyonlarda bu etki gözlenebilir.
Kütle enerjidir. Yani kütlenin enerjiden oluştuğu Einstein formülünün anlamı ve özüdür. Bu nedenle hızlanan cismin enerjisi artar. Bu da kütlenin artması demektir.
Ağırlık cismin hangi cisim tarafından kütleçekime maruz kaldığına göre ve konumuna göre değişebilir. yasası çerçevesinde düşündüğümüzde bir gözlemci çerçevesinde enerji olarak değerlendirilen durumun, başka bir gözlemci çerçevesinde kütle olarak değerlendirilebileceği sonucuna ulaşabiliriz.
Bir maddenin sıcaklığı kütlesini etkiler mi? Neredeyse tüm kimyaya giriş ve fiziğe giriş ders kitaplarında bu soru ile ilgili bulabileceğimiz cevap "hayır" şeklindedir. Düşük hassasiyette bir gözlemde sisteme enerji verildiği zaman kütledeki değişimi, aslında enerji verdiğimiz için olan kütle artışını gözleyemeyiz.
Kütleyi W = F g = m g formülünü kullanarak bulabiliriz.
Kilogramın tarihçesi
İlk önce ağırlık biriminin tanımı 1793'te Antoine Lavoisier tarafından yapıldı ve 0.1 metre küp hacmindeki bir buzun erime derecesindeki ağırlığı olarak belirlendi.
Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.
Kütle uzayda ister sabit hızda gidiyor ister sabit duruyor olsun hızlanma ve yavaşlamaya direnç gösteren şeydir. Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
Ağırlık aslında kuvvet birimi ile ölçülür.
Kütle değişmez. Fakat ağırlık bulunduğu yerçekimin kuvvetine göre değişir.
Büyük bir gezegeninin kütle çekim kuvveti de fazladır. Bu nedenle Dünya'dan büyük gezegenlerde cisimlerin ağırlığı Dünya'dan fazladır. Ay, Dünya'dan küçük olduğu için kütle çekimi azdır. Bu nedenle Ay'da cisimlerin ağırlıkları azalır.
Birbirlerinden farklı şeyler olmasına karşın kütle ve ağırlık kavramları çok karıştırılır. Kütle değişmeyen madde miktarı iken ağırlık çekim kuvvetine göre değişebilmektedir.
Tepkimelerde kutle her zaman korunur. Mesela agzi acik kapta asit baz tepkimesi sonucunda asit ve bazlar gider yerine tuz ve gaz gelebilir. Gaz ucar tuz kalir kaptaki kutle azalmis olabilir ama toplam kutle korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri