Aslında hayır. Kütle enerjiye dönüşmüyor ve enerjinin bir formu da değil. Buna karşın yerçekimi alanında cisimlere ağırlık kazandıran kütleyi enerji cinsinden ifade edebiliriz.
m kütleli bir cisim v hızıyla hareket ederken sahip olduğu kinetik enerji: formülünden bulunur. Yani cismin kütlesi ile hızının karesinin çarpımının yarısı kinetik enerjiyi verir. Kinetik enerji skaler bir büyüklüktür.
Eğer bir nesnenin kütlesi zayıfsa, o nesnenin erişebileceği maksimum hız düşük olur ve kinetik enerji düşük olur. Fakat kütlesi yüksek olan bir cisim hız kazandığında, ulaşabileceği maksimum hız oldukça fazla olduğundan kinetik enerji de fazla olacaktır. Dolayısıyla evet, kinetik enerji kütleye de bağlıdır.
Enerji yeteri derecede yoğunlaştığındaysa maddeye dönüşür. Bir başka deyişle, maddenin enerjisini yeterli oranda artırdığımızda o maddenin kütlesi enerjiye dönüşür.
Böylece, kapalı bir sistem dahilindeki her türlü kimyasal tepkime ve proseste tepkenlerin (yani reaktantların) kütlesi, ürünlerin kütlesine eşit olmalıdır. Kimyasal tepkimelerde kütle enerjiye dönüşmez. Çekirdek reaksiyonlarında ise kütle E=mc² ye göre enerjiye dönüşebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Pil (Kimyasal enerji → Elektrik enerjisi) Ateş (Kimyasal enerji → Isı ve ışık)
Kimyada kimyasal enerji, pil, ampul ve hücre gibi bir kimyasal maddenin tepkime esnasındaki değişiminin potansiyelidir. Kimyasal bağ kurma veya koparma sonucu enerji açığa çıkar. Bu enerji bir kimyasal sistem tarafından ya emilir ya da yayılır.
İç Enerji Madde Miktarına Bağlı Mıdır? Bir maddenin kütlesi artar ise toplam iç enerjide de artış gözlenir. Maddelerin iç enerjilerinin değişimleri ısı alışverişi gerçekleşmeden de değiştirilebilir.
Dünyanın belki de en tanınmış formülü, Albert Einstein'ın E=mc2 formülüdür. Bu formülde "E" enerji, "m" kütle ve "c" ışık hızına denktir. Işık hızı sabit olduğu için, bu formül bize enerji ve kütlenin birbiriyle aynı şeyler olduğunu söylemektedir.
Bu yasa "enerjinin korunumu" olarak da bilinir. Enerji, yoktan var edilemez; var olan enerji de yok edilemez; sadece bir şekilden diğerine dönüşür. Top aşağı düşmeye başladığı andan itibaren ise potansiyel enerjisi azalarak kinetik enerjiye dönüşür.
Evet, kütle çekim kuvveti cismin kütlesi ile doğru orantılı, uzaklıkla ters orantılıdır. Bu bildiğimiz klasik fizikteki Newtonun açıklamasıdır. Einstein'in genel görelilik teorisine göre kütle çekimin esas kaynağı uzay zamanın eğimidir.
Enerji, evrensel korunum yasasına sıkı sıkıya bağlıdır; yani, ne zaman bir sistemin toplam enerjisi ölçülse(ya da hesaplansa), sistemin toplam enerjisi daima sabit kalır. Bir sistemin toplam enerjisi çeşitli yollarda bölünebilir ve sınıflandırılabilir.
Kütle bir cisimin içinde sınırlandırılmış kinetik enerjidir ve bunu ünlü denklemi m=E/c2 olarak yazınca kolayca görebilirsiniz (c2 evrensel ışık hızı sabitinin karesi olarak ivmelenmeyi, yani kinetik enerji ve momentumu gösteriyor). Kuantum belirsizlik nedeniyle uzaydaki atomaltı parçacıklar rastgele hareket ediyorlar.
Eğer cismin ağırlığı azalırsa hızı artar. Cismin ağırlığı,kütlesi artarsa yapılan iş artar.
Çekim potansiyel enerjisi
Bu enerji, cismin kütlesiyle ve çekici kütlenin büyüklüğüyle doğru orantılıdır.
evet artar çünkü; potansiyel enerji ağırlığa bağlıdır.ağırlığı etkileyen faktörlerden biri de kütledir.
esasında kütle dediğimiz şey sıkıştırılmış kinetik enerji miktarıdır Einstenin meşhur e=mc2 formülü enerjinin kütleye tam olarak denk olduğunu ifade etmektedir ki esasında formülüden de görebileceğiniz üzere enerji ile kütlenin doğru orantılı olduğunu görüyoruz yani enerji arrtıkça kütlede artar!
Bir başka deyişle, enerji, kütle çarpı ışık hızının karesine eşittir. Başka bir deyişle, enerji, kütle çarpı ışık hızının karesine eşittir. Bu bağlamda E = mc 2, Einstein'ın kütle ve enerjinin aynı fiziksel varlık olduğunu ve birbirine dönüşebileceğini ifade eden özel görelilik teorisindeki denklemi ifade ediyor.
İç enerji, maddenin üç özelliğine bağlıdır: kütle, sıcaklık ve cins. Maddedeki ısı alındığında, iç enerji azalmaktadır. Kütle de azaldıkça maddenin enerjisi azalacaktır.
Herhangi miktarda bir maddenin sıcaklığını 1 °C (ya da 1 K) artırmak için verilmesi gerekli olan enerji miktarına ısı sığası denir. Isı sığasının tanımında, öz ısının aksine, kütle miktarına oran yoktur. Bu nedenle maddenin ayırt edici bir özelliği de değildir, kütle arttıkça ısı sığası artar.
Sıcaklığın Kütleye Etkisi. Kütle enerjinin farklı bir formudur ve dışarısı ile enerji (ve dolayısıyla madde) alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz.
Sıcaklık arttıkça maddeler genleşir. Genleşen maddenin hacmi artar. Maddenin kütlesi değişmez.
Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme yapmak gerekirse bağlar oluşurken dışarıya enerji verirler.
Tepkimelerde Isı Değişimi:
Benzer olarak fiziksel olaylarda da aynı şekilde enerji değişimi gerçekleşmektedir. Erime, donma ve buharlaşma gibi değişimler: tuz, şeker ve alkolün suda ya da başka çözücülerde çözünmesi gibi fiziksel değişimler gerçekleşirken enerji akışı olmaktadır.
Dışarıya enerji veren tepkimeler ekzotermik tepkimeler olarak ifade edilebilir. Bu enerji; ısı, ışık ve elektrik enerjisi şeklinde açığa çıkabilmektedir. Ekzotermik tepkimelerin gerçekleşmesi ile enerji açığa çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri