Kutup ayılarının en sevdikleri besin balıktır. Beslenme düzenlerinin büyük bir çoğunluğunu ise balıklar oluşturmaktadır. Aynı zamanda kutup ayıları su içmezler Vücutları gerekli olan suyu yağ yakımı sırasında gerçekleşen kimyasal bir tepkimeyle elde edebilmektedir. Bu şekilde buzullarda su aramak zorunda da kalmazlar.
Kutup ayısı hem karada, hem denizde, hem buzda, hem de su içinde zorlanmadan avlanır. En çok balık ve foklarla beslenir. Aç kaldığı zamanlarda yüzen buz parçaları üzerine binip kilometrelerce uzaklara giderek besin arar.
Karla kaplı bir ortamda su sıkıntısı yaşanmayacağını düşünmeyin zira olan suyun büyük kısmı donmuş durumda bulunur. Ama bu durum kutup ayıları için sorun teşkil etmez, çünkü onlar su içmezler! Bedenleri yağ yıkımı sırasında gerekli olan su bileşenini yani H₂O'yu üreterek su ihtiyacı duymalarını engeller.
Ayılar genel olarak hem et hem de otla beslenen hepçil hayvanlardır. Bu hayvanların beslenmesinde et, balık ve meyve önemli yer tutar. Ama familya üyelerinin beslenme tercihleri türden türe değişiklik gösterebilir.
Kutup ayılarının kürkleri, iki çeşit tüyden oluşur. Bazı tüyler uzundur, şeffaf ve yağla kaplıdır, bazıları ise kısadır. Kısa tüyler çok yoğun olduğu için soğuğun deriye ulaşmasını engeller. Uzun yağlı tüyler ise, kutup ayılarının suda bile kuru kalmasını sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
Boz ve siyah ayıların aksine, kutup ayıları kış uykusuna yatmazlar. Yıl boyunca bir seferde 7-8 saat uyurlar.
Toronto Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre; Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir. Küresel ısınmanın etkileri, dünyanın birçok yerinde çeşitli değişikliklere yol açıyor.
Ayılar bu süreçte hiç sıvı tüketmezler; bunun yerine metabolik olarak yağların yıkımı sırasında açığa çıkan suyu tüketirler.
Renk geçişlerinden ve yaşadıkları yerin ambiyansından bizler onları beyaz renkli olarak görürüz. Kutup ayıları çok iyi bir avcı olmasının yanı sıra saklanma konusunda da oldukça beceriklidirler. Hem karada hem de suda oldukça çevik bir şekilde avlanabilirler.
Tipik bir ayı, beş ila yedi ay arasında herhangi bir yerde kış uykusuna yatar. Bu süre boyunca, çekirdek vücut ısısı 8 dereceye kadar düşer ve kalp atış hızları azalır. Tıp uzmanları ve zoologların birlikte yaptıkları çalışmalara göre ayıların yaraları, kış uykusu sırasında mikrop kapmadan ve iz bırakmadan iyileşiyor.
Kutup ayıları 255 güne kadar aç kalabiliyor
Uzmanlar, yetişkin kutup ayılarının 255 güne kadar aç kalabildiklerini fakat yavruların açlığa uzun süre açlığa dayanamadıklarını söylüyor.
Beyaz renkteki kürkleriyle bildiğimiz kutup ayılarının kıllarında beyaz renk pigmenti yoktur ve derileri siyah renktedir. Kutup ayılarının kürklerindeki tüylerin içi boş ve şeffaftır. Kılların içindeki boşluktaki hava Güneş'ten gelen tüm dalga boylarındaki ışınları yansıttığından kutup ayıları beyaz renkte görünür.
Beyaz renkteki kürkleriyle bildiğimiz kutup ayılarının kıllarında beyaz renk pigmenti yoktur ve derileri siyah renktedir.
Günümüzde sağlıklı bir ayı nüfusunun varlığı, yüksek kalitede bir ormanın ve böylece kereste, mantar, çilek ve çeşitli avların mevcudiyetinin göstergesidir. Varlıklarıyla doğaya pek çok katkıda bulunan ayılar, her şeyden önce bitkilerle beslendiği için önemli bir tohum dağıtıcıdır.
Ancak dişi ya da erkek, özellikle karada olduklarında, kutup ayılarının korkması gereken başka hiçbir hayvan yoktur! Zaten foklar başta olmak üzere Ren geyiği, misk öküzü, kutup tilkisi gibi pek çok hayvan onların avı olabilir.
Balık ve foklarla beslenen kutup ayıları, aç kaldığı zamanlarda yüzen buz parçaları üzerine binip kilometrelerce uzaklara giderek besin ararlar. Yüzmek için perdeli ayakları, avlanırken buz deliklerine sığabilecek kadar küçük kafaları vardır.
Yani kutup hayvanları - kürklerinin yanında - yağlı bedenleri sayesinde de üşümezler, diye sonuca ulaşır.
Fakat kutup ayıları hamile oldukları dönemde ya da emzirme sürecinde inlerinden dışarı çıkmazlar. Bu durum, enerji harcamamak ve yavrularını çok daha iyi beslemek adına metabolizma faaliyetlerini düşürmek içindir. Söz konusu durum, kış uykusu olarak nitelendirilemez. Yani kutup ayıları kış uykusuna yatmaz.
ABD'nin kuzeybatı ucundaki Alaska eyaletinde ölümle sonuçlanan kutup ayısı saldırısı çok sık rastlanan bir şey değil ama uzmanlar buzların erimesi hızlandıkça ayılarla insanların daha sık karşılaşmasının kaçınılmaz olacağına dikkat çekiyor.
Uyku sırasında vücut ısı ve besin gibi ihtiyaçları en aza indirmektedir. Bu da durum soğuk hava koşullarında hayatta kalmayı sağlar. Peki ayılar kış uykusuna kaç ay yatar? Boz ayılar için ayılar kış uykusuna kaç ay yatar sorusunu yanıtlayacak olursak eğer bu sürenin 5 ila 7 ay arasında değiştiğini söylemek mümkün.
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir.
Kış uykusuna yatmadan birkaç ay önce ise uyurken harcanacak besini vücutlarında depolarlar. Bu hayvanlardan birisi de ayıdır. Ayılar kış uykusuna yatar.
Penguenler yalnızca Antarktika'da yaşar. Kutup ayıları penguenlerin tadını bilmezler. Çünkü doğal yaşamda ikisi neredeyse hiçbir zaman bir arada bulunmaz. Penguenler yalnızca Antarktika'da yaşar.
Toplam 6 adet meme uçları var, koltuk altına yakın görmüş olmanın sebebi de bu. Kedi, köpek gibi günlük hayatta emzirdiği görebileceğin canlılarda da aynı manzarayı görebilirsin çünkü birçok memeli türün devamını sağlayabilmek adına birden çok yavru doğurmakta nitekim bunların çok azı erişkinliğe ulaşmaktadır.
Sadece kuzey kutbunda yaşayan kutup ayılarında da balinalarda olduğu gibi bir yağ tabakası bulunur. Fakat kutuplarda yüzeyin sıcaklığı su sıcaklığından düşüktür. Bu nedenle kutup ayıları sadece yağ tabakası ile hayatta kalamaz. Bu tür canlılar kürkleri sayesinde soğuktan korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri