Patateslerimizi bolca tuzlayıp nişastasını salmasını sağlamalıyız ki yağ çekmesin. Patateslerimizi güzelce durulayıp süzdürmeliyiz. Kızartma işlemine başladıktan sonra 15 dakika patateslerimize dokunmamalıyız, tenceremizi arada sallamalıyız.
Fırında yapacağınız patateslerin tepsiye yapışmaması için yağlı kağıt sermeniz gerekmektedir. Eğer yağlı kağıdınız bulunmuyorsa fırın kabınızı yağlayabilirsiniz. Bu tamamen yapışmayı ortadan kaldırmasa da seviyeyi en aza indirecektir.
Soda ve tuzu karıştırın, patatesleri içine atın. 30 dakika kadar beklettikten sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde de nefis sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın.
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
Soda patatesin daha leziz ve kıtır olmasına yardım ediyor. Bir miktar sodayı ve tuzu karıştırarak patates dilimlerini bu karışımın içine atın. Yaklaşık yarım saat soda içerisinde beklettiğiniz patatesleri daha sonra süzerek kızartabilirsiniz. Böylece çıtır çıtır patatesler elde edebilirsiniz.
Patateslerin tomurcuklanmasını önlemek için serin, hava alabilen ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Evdeki kilerler bunun için uygun bir alandır. Evde kileriniz yoksa patatesleri mümkün olan en az ışık alan odanızda saklayın. Patatesleri karton kutunun içerisinde de saklayabilirsiniz.
Patatesleri karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen bir yerde saklayın. Patatesleri doğrudan güneş ışığına maruz kalan nemli alanlarda saklarsanız çok kısa süre içinde hızla tomurcuklanır. Bunu önlemek için onları olabildiğince karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen yerlerde saklamalısınız.
Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Patates kızartması neden tavaya yapışır? Patateslerin aynı büyüklükte kesilmeleri de yağ çekmelerine engel oluyor. Tüm patatesler aynı oranda kesildiğinde biri diğerinden daha az ya da daha fazla yağ çekmediği için hepsi nar gibi kızarıyor.
Patates neden yapış yapış olur? Patatesler ezildiğinde, nişasta salınır. Patatesleri ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok nişasta salınır. Çok fazla nişasta salıverildiğinde, patates sakızsı, yapışkan hale gelir.
Patateslerin kabukları soyulur ve ince ince dilimlenir. Bir kapta soğuk suyun içerisine tuz ve karbonat atılıp karıştırılır ve dilimlenen patatesler suyun içerisine alınıp 30 dakika bekletilir.
Patatesleri iyice yıkayıp dilimleyin. Sıvı yağ, sarımsak, karabiber, tuz ve pul biberi bir kasede iyice karıştırın. Patatesleri bu karışıma iyice bulayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Tepsiyi daha sonra önceden ısıttığınız 200 derecelik fırına verin ve iyice kızarana kadar pişirin.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Doğranmış patateslerinizin üzerine taze kekik, tuz, karabiber ve zeytinyağı ilave edin. Güzelce karıştırın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine patateslerinizi belli aralıklarla dizin. 190 derecede önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
Dolayısıyla soyulmuş patates mümkün olan en kısa süre içerisinde pişirmek veya haşlamak gerekir. Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
Patateste Toprak İsteği Nasıldır? Patates bitkisinin kök sistemi zayıf olduğundan derin profilli, havadar, yumuşak, kabarmış, iyi ısınabilen ve süzek topraklarda bol verimli olur, düzgün ve kaliteli yumrulu ürün verir. Ağır yapılı topraklar kök gelişmesini engeller, yumruları çürütür.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Soğuk depolarda tohumluk patatesler +2 ile +4°C arasında saklanırken diğer patates türleri +4 ile +10°C arasında muhafaza edilir. Ancak soğuk depolamada sıcaklık ve rutubet kontrolü kadar karbondioksit kontrolü de önemlidir. Yükselen karbondioksit kontrol altına alınmalı ve belirli limitler içinde tutulmalıdır.
Balkonunuzdaki patatesleri eğer mümkünse temiz bir çuvala doldurabilirsiniz. Çuvalın yanı sıra karton kutular da patateslerinizi balkonda muhafaza edebilmeniz açısından oldukça idealdir. Eğer karton kutu tercih edecekseniz kutunun etrafına küçük hava delikleri açmalı ve patateslerin hava almasını sağlamalısınız.
Doğranmış patatesleri, kapaklı bir kabın içerisine alın. Üzerine tuz ve yarım limonun suyunu sıkın. Tuz, patateslerin daha dayanıklı olmasını, limon suyu ise kararmamasını sağlayacaktır. Kabın kapağını kapatarak buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz.
Doğranmış patatesler üzerlerini kapatacak kadar soğuk su da 2 yemek kaşığı sirke ile buzdolabında en az 2 saat bekletilir.
2. Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme. Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir.
Patates suyu ciltteki yağların arındırılmasında ve tonik olarak kullanılabilir. Patates suyu, yaklaşık 10-15 dakika bekletilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri