Kütüphane kurumunun, amacı ve ana işlevleri aynı olmakla birlikte, altı farklı türü bulunmaktadır. Bunlar; “milli kütüphane”, “halk kütüphanesi”, “üniversite kütüphanesi”, “okul kütüphanesi”, “çocuk kütüphanesi” ve “özel kütüphane”dir.
Araştırma kütüphaneleri
Millî Kütüphane, Üniversite Kütüphaneleri ve Özel Kütüphaneler bu sınıfta yer almaktadır.
Özel kütüphaneler parçası bulunduğu kuruluşun ilgilendiği konularda bilgi kaynaklarını sağlayan, düzenleyen ve hizmete hazır duruma getiren ve yararlandırmayı kolaylaştıran faaliyetleri içeren kütüphanelerdir.
Asur Devleti Hükümdarı Asurbanipal tarafından M.Ö. 625 yılında kurulan Ninova Kütüphanesi bilinen en eski kütüphanedir. Yapılan kazılar neticesinde elde edilen ve bu kütüphanede bulunan çivi yazısıyla yazılmış kil tabletlerden 20.000 kadarı bugün İngiltere'deki British Museum koleksiyonları arasında yer almaktadır.
Kütüphaneler, insanlığın bilgileri toplamak, saklamak, korumak, yeniden üretmek ve gelecek kuşaklara miras bırakmak amacıyla düzenle- diği yapılardır. Gerek toplumsal gerekse eğitsel anlamda kütüphaneler, tarih boyunca önemli yapılar olarak kabul edilmiş, korunmuş ve yaşatıl- mıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Kütüphane sözcüğü: kü-tüp-ha-ne diye ayrılır.
a) Kütüphane binası, okuma salonları ve koridorlarda su hariç yiyecek ve içecek tüketilmez. b) Kütüphane binası içersinde cep telefonuyla konuşulmaz. c) Kütüphane içerisinde izinsiz kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu ve benzeri araçlarla çekim yapılmaz. ç) Kullanıcılar, kendi eşyalarından sorumludur.
İstanbul. Türkiye'nin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesi Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Sultan 2. Abdülhamid'in direktifleriyle 24 Haziran 1884 tarihinde, Beyazıt Külliyesi'nin imaret kısmında hizmete açıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile Rami Kütüphanesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük Kütüphanesi olan Rami Kütüphanesinin açılış programına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan Hanımefendi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi İstanbul Rami Kışlası'nı bugün açıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yapacağı 36 bin metrekare kapalı alanla hizmet verecek olan kütüphane, Central Park ve Hyde Park'a benzetilen 51 bin metrekarelik bir millet bahçesine de sahip.
Kütüphane kurumunun, amacı ve ana işlevleri aynı olmakla birlikte, altı farklı türü bulunmaktadır. Bunlar; “milli kütüphane”, “halk kütüphanesi”, “üniversite kütüphanesi”, “okul kütüphanesi”, “çocuk kütüphanesi” ve “özel kütüphane”dir.
Derleme kütüphaneleri, fikir ve sanat eserlerini düzenleyerek korumak, elverişli ortamlarda saklamak, toplumun bilgi ve yararına sunmakla görevli kütüphanelerdir.
Prensip çok basit: Kütüphanenin resmen açık olduğu saatlerde kütüphanede personel bulunuyor. "Önceden saptanmış diğer saatlerde ise kullanıcılar kütüphaneyi bir anlamda kendileri açıyor," diye açıklıyor Rohrssen.
HAL kitaplığı, ARM-GCC derleyicisi için STM32 mikro denetleyicileri için C dilinde yazılmış, yaygın olarak kullanılan bir donanım soyutlama kitaplığıdır. HAL kitaplığının her Mikrodenetleyici serisine ve ailesine göre farklı sürümleri vardır, işlevleri benzerdir ve aynı şekilde kullanılır.
Kütüphaneci, üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi bölümünden mezun olup kütüphanelerde çalışan personellerdir. "Bilgi uzmanı", "bilgi profesyoneli", "kütüphane personeli", "kütüphane uzmanı", "kütüphane öğretmeni" ve "bilgi yöneticisi" gibi unvanlarla da adlandırılır.
(2) Özel kütüphane kurmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, kütüphanenin kuruluş amacını ve çalışma konularını belirtir bir yazı ile ilgili valiliğe başvurur. Yerinde yapılan inceleme sonucu başvurunun il halk kütüphanesi tarafından olumlu görülmesi durumunda, özel kütüphane açma izni valilik tarafından verilir.
Türkiye'nin ilk Orman Kütüphanesi📚👇🏻 📍Avrupa'nın en büyük Doğal Yaşam Parkı #Ormanya'da 💚 | By Kocaeli Büyükşehir | Facebook.
Yani ilk kütüphane Asurlular tarafından kurulmuştur. Nivie'de kurulan bu kitaplığın, İ. Ö. 626 tarihlerinde kurulduğu tahmin edilmektedir.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi (eski adı:Kütüphane-i Umumî Osmanî), Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir. Türkiye'de devlet eliyle kurulan ve oluşum şartları bütün ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphanedir.
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan kütüphane, dünyanın en büyük kütüphanesi statüsüne sahiptir. Kütüphane de kitap, el yazması, ses kaydı ve dergilerden oluşan yaklaşık 170 milyon eser vardır. Bunun yanı sıra 8 milyon parçacık pul koleksiyonu vardır.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Teknik hizmetler kütüphanenin tüm araç-gereçlerinin (kitap, dergi gibi basılı materyaller ile film, slayt, CD gibi görsel-işitsel araçlar ve elektronik yayınlar) seçimi, sağlanması ve bunların okuyucuya sunulacak duruma getirilmesi için yapılacak işlemlerin tümüdür.
18 yaş altı okuyucular, kütüphanede açılacak olan kurs, seminer vb. için ebeveynleri ya da vasileri ile kayıt yaptırmalıdır.
* Kitapları geç getiren kullanıcılara her kitap için günlük 50 kuruş gecikme cezası uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri