Umbilikal venler; embriyonik plasentanın koryon villuslarından oksijenden zengin kanı taşırlar.
Ven bebekte karaciğere ve kalbe , kalptende beyine ilk temiz kanı getirir. Normal fetuslarda plasentaya olan kan akımı her iki arterden eşit miktarda olur. Tek arter olduğunda ise mevcut arter, olmayan diğer arterin görevini de üstlenir. Yenidoğan bebeklerde görülen umblikal kordona ait en yaygın anomalidir.
Göbek kordonu (umblikal kord) yapısı nasıldır? Göbek kordonu ortalama 50 cm civarındadır. Kordon içerisinden 2 adet arter ve 1 adet ven gitmektedir. İnsandaki dolaşımın aksine ven bebeğe temiz kanı taşırken, arterler bebekten kirli kanı anneye taşımaktadır.
Tek umbilikal arter (SUA-TUA)
Tüm doğumlarda %1 oranında görülen bir durumdur. Normalde göbek bağı ( umbilikus ) içerisinde iki atar damar ve bir toplar damar vardır. Bunlardan bir tanesi ki sıklıkla sağ umbilikal arter olmayabilir. Sonuç olarak bebeğin göbek bağında tek atardamar ve tek toplar damar bulunur.
UMBLİKAL KORD
Umblikal kordun içinde; fetal venöz kanı plasentaya götüren iki arter ile arterialize kanı plasentaya götüren bir ven ve damarların içinde gömülü olduğu jelatinöz pelte kıvamlı, mesoblasttan farklanan, Wharton Jelly denen bir müköz bağ dokusu bulunur.
İlgili 16 soru bulundu
Umblikal ven varisi, umblikal ven çapının fokal dilatasyonudur ve nadir bir durumdur. Renkli Doppler ile ultrason taramanın ilerlemesi ile fetal intraabdominal umblikal varisin tanısı artık zor değildir. Bunun klinik önemi henüz açıkça tespit edilememiştir ama çeşitli anormallikler ile ilişkili olduğu bildirilmiştir.
Göbek, memelilerde göbek bağının düşmesinden sonra bebeğin karnının ortasında oluşan çukurluk. Göbek sözcüğü ile özellikle karın bölgesi kilolu olan kimselerde göbek çukurunun (deliğinin) etrafındaki bölge de kastedilir.
Umbilikal arterin proksimal kısımları arteria ilica interna ve arteria vesicalis superior'a dönüşür, distal kısmı ise doğumdan sonra kapanır ve medial umbilikal ligamente dönüşür.
*Fetustan plasentaya doğru giden damarlara atardamar; plasentadan fetusa doğru giden damara toplardamar denir. *Embriyoya ait karbondioksit gibi metabolik atıklar, göbek kordonundaki atardamarlarla plasentaya gelir ve annenin kanına geçer.
Göbek bağı genelde doğumdan sonra 7 ile 20 gün arasında düşer. Daha erken veya geç düşmesi normaldir.
Umbilikal venöz kateterler, umbilikal ven aracılığı ile abdomene girip, sol portal ven ve daha sonra duktus venozus aracılığı ile sol ya da orta hepatik vene ve oradan da suprahepatik inferior vena kavaya ulaşırlar. Kateter ucunun genellikle suprahepatik inferior vena kava-atriokaval bileşkede sonlanması istenir.
ATARDAMARLARIN ( ARTER) YAPISI
Vücutta sadece pulmoner arter oksijence fakir (kirli) kan taşır. Pulmoner arter kalpten aldığı kirli kanı akciğerlere taşımada görevlidir.
Bebeklere Peygamberlerin, Ehl-i Beyt'in ve aile büyüklerinin adları verilir. Aile büyüklerinden birinin adını bebeğe vermekteki amaç "adın sürmesini, devamını sağlamak", "bitmesini, batmasını" önlemektir. Bebek doğduğunda, göbeği kesilirken bir ad konur. Buna “göbek adı” denir.
Umblikal Herni, karnın en alt tabakasında ortaya çıkan yumrunun giderek büyümesi ve karna baskı yapmasıyla oluşan bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyen evresinde karnın içindeki dokular 2 - 3 cm. kadar büyür ve bir çıkıntı haline gelir. Bu çıkıntı gözle görülür oranda büyür ve dışarıdan fark edilir.
Umblikal kordun bebek tarafındaki dip noktasına göbek bağı ile düğüm atılarak hafif basınç uygulanır. (Bu aşamada fazla sıkmayın) Bistüri yardımı ile karınduvarından 1,5 -2 cm kalacak şekilde yatay olarak kesilir.
Umblikal arter kateterinde 5 Günü, umblikal ven kateterlerinde 14 Günü aşmamalıdır.
Göbek atardamarları bebeğin karnına girer girmez idrar torbasının iki yanından geçerek dolaşıma kan taşırlar. Doğumdan sonra ise bu damarlar kuru ve sadece boş kalıntıları kalır.
Venler veya toplardamarlar kanı kalbe taşıyan kan damarlarıdır. Venler dolaşım sisteminin bir bölümünü oluştururlar. Oksijen bakımından fakir, metabolizma artıklarını taşıyan, kirli kanın kalbe dönüşünü sağlayan damardır. Derinde bulunan toplardamarlar, kasların arasından geçer.
Sadece akciğer atardamarı kirli kan taşır. Kalbin sol karıncığından çıkan, temiz kanı vücuda taşıyan en büyük atardamar aort atardamarıdır. Kalbin sağ karıncığından çıkan ve kirli kanı akciğerlere taşıyan atardamar akciğer atardamarıdır.
Karın içi organ ve dokularının göbek deliğinden veya çevresinden fıtıklaşmasıdır. Avrupa Fıtık Derneği tanımlamasına göre karın orta hattında, göbekten, göbeğin 3 cm üst ve alt hizası arasındaki bölgeden olan fıtıklaşmalar umbilikal herni sınıfına girer.
Arterler, kanı kalpten alıp bütün vücuda dağıtırlar. Arterlerin en uç dallarına kapiller (kılcal damarlar) denir. Hücrelerle kan arasındaki alışveriş burada olur. Kapillerin devamı venüldür.
Halk arasında göbek fıtığı olarak bilinen Umblikal Herni, karın içi organ ve dokularının göbek deliği ve çevresinden fıtıklaşması hastalığıdır. Göbekten, göbeğin 3 cm üst ve alt hizasındaki bölgede meydana gelen fıtıklaşmalar Umblikal Herni sınıfına girmektedir.
Bahsettiğimiz gibi göbek deliği, daha fetüs haldeyken göbek bağının çıktığı ve plasenta ile annenin rahim duvarına bağlandığı bir yol.
Yetişkinlere oranla bebeklerde çok daha sık görülen göbek fıtığı veya tıbbi adıyla umbilikal herni için en temel belirti bebeğin ağlaması, ıkınması, öksürmesi veya hapşırması gibi durumlarda göbekte beliren şişliktir. Söz konusu şişlik göbek deliğinin dışarı doğru çıkması olarak görülebilir.
Göbek Polibi (Umblikal Polip) Nedir? Göbek polibinde , göbekten dışarı doğru çıkan yuvarlak, parlak, kırmızı renkli bir doku vardır. Kendiliğinden veya gümüş nitrat tedavisiyle kaybolmaz. Bu yüzden muayenehane koşullarında cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri