En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Tuz hava almasını engelliyor ve tavuk kendi suyunda pişiyor, mutlaka denemelisiniz. Hazırlaması kolay fakat iltifatlar pek bir büyük.
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Gurk tavuğunuz özellikle inatçıysa, onu bir köpek sandığına veya tel kafese taşımanız gerekebilir. Gün içerisinde talaşı veya yataklık vermeyiniz ve kafesi sürünün ortasına koyunuz. Bu kafes onun karın altını, kara kara düşünmeyi durduracak kadar soğutmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Yer tavukçuluğunda kondüksiyon yolu ile ısı kaybının önlenmesi ve tavuklara doğal davranışları olan eşinme imkanının sağlanabilmesi amacıyla zemine esnek, suyu emme özelliği olan bir madde serilir ki buna altlık denir. Kümeslerde altlık kullanılmasının temel nedeni tabanda ısı izolasyonunun sağlanmasıdır.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur. Vitamin takviyeleri nasıl verilmelidir? Vitamin takviyeleri tavuk yemi üzerine serpilerek veya suya karıştırılarak verilebilir.
Lor peyniri civcivlere ve tavuklara
Sadece kalsiyum için değil protein ve mineral ihtiyacı için de faydası büyüktür. Tuzsuz olması lazım. Haftada iki defa verin.
Selenyum da tıpkı vitamin E gibi bağışıklık sis- temini düzenleyici rol oynar. Kanatlı beslemede genellikle 0.1 ile 1.0 ppm arasında kullanılmaktadır. Diğer sistemler gibi bağışıklık sisteminin de optimum çalışabilmesi için selenyumla vitamin E'nin belirli bir oranda rasyonda bulunması gereklidir (12).
Tek başına tavuğun (özellikle kemikli yerleriyle yapılan) haşlama suyu yeteri kadar lezzetli olsa bile defne yaprağı, tane karabiber, soğan gibi ilavelerle daha leziz tavuk suları hazırlamak da mümkün!
İlaçlar kanatlılara genellikle ağızdan ve seyrek olarak da parenteral, deri ve solunum yoluyla uygulanırlar. Ağızdan uygulama: Bu, kanatlılarda bireysel ve topluca ilaç uygulanmanın en sık başvurulan yoldur.
Tavukların kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılayan bu ürün sayesinde çok daha sağlam kabukları olan dayanıklı yumurtalar elde edebilirsiniz. Hem verimi artıran hem çatlama sorununa çözüm sağlayan mermer tozu ile kuşlarınızı da besleyebilir ve düzenli olarak sürekli kullanabilirsiniz.
Neftor Mevsim değişikliklerinde, ortam havasının değiştiği durumlarda , solunum sistemi hastalıklarında ve hırıltı problemlerinin giderilmesine yardımcı 500 ML olan harika bir üründür. Hırıltı hastalığı tavuklarda et veriminin düşmesine ve yumurta veriminin düşmesine neden olur.
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır. Bu kokuları alan saç bitleri birkaç saniye içinde ölür ve saçlardan arındırılmalıdır.
Hastalık görülen kümeslerde tavuklar birbirlerinin tüylerini yolmaya, gagalamaya başlarlar. Tavuklar yaralanır. Hastalık olan kümeslerde yemlerin daha iyi ve bol verilmesi, içme suyuna tuz konulması, sıkışıklığın önlenmesi ve iyice havalandırılarak sıcaklığın azaltılması gerekir.
Şekerli yiyecekler: Çikolata, tatlı ya da sekerli yiyecekler, yalnızca tavuklar için değil kesinlikle hiçbir hayvana verilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diş çürümesi, zehirlenme, obezite gibi pek çok soruna yol açabilir.
Tüy dökümünü sağlayan pek çok yöntem vardır. Bunlar yemin uzaklaştırılması, suyun uzaklaştırıl- ması, ışık süresinin azaltılması, düşük düzeyde kalsiyum yada düşük düzeyde sodyumla, yüksek düzeyde çinko yada iyot ile yemleme, dane arpa veya yulaf kullanılması ve bazı ilaç-hormonların verilmesidir.
Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
Etlik piliçlerin enerji ihtiyacı fazladır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte % 8,5 - 10' luk şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
Monexidin-K Antikoksidial Kanatlı Premix -Kanlı İshal
Tavuklarda, güvercinlerde, hindilerde, kafes kuşları ve tüm kümes hayvanlarında koksidiyozis hastalığını engeller. Kanlı ishali önler.
"Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor. Kış aylarında günler kısa ve güneş ışığı az oluyor. Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor.
Dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır. Tavukların, yumurtlamak için protein yönünden zengin ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları gerekir. Yumurta verimini arttırmak için ise protein ağırlıklı beslenme sağlanmasına önem gösterilmelidir. Kümeste yaşayan diğer canlıların uyum içerisinde olması gerekir.
Tavuk Yumurtlama Yeri Nasıl Olmalıdır? Ankara Üniversitesi kaynaklarına göre, tavukların yumurtlama yerleri yani folluklar, kümes içinde az ışık alan yerlere konuluyor. Loş kısımlara yerleştirilen tavuk yumurtlama folluklarının sayısı, kapasitesi; tavuk sayısına, folluk tipine göre belirleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri