Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur. Kakaodan elde edilen kakao yağı hassas bir yapıya sahiptir. Yüksek ısı veya neme maruz kalması durumunda kakao yağının kristal yapısı bozulur ve kristaller yüzeye çıkar.
Çikolataları Buzdolabında Saklama
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Güneş ışığı ve ısısı ile doğrudan temas eden çikolatalar, kısa sürede bozulurlar. Bununla birlikte madlen çikolataların buzdolabında ya da derin dondurucularda saklanması da tavsiye edilmez. Oda sıcaklığı, madlenler için en ideal sıcaklık olarak tanımlanabilir. Ayrıca çikolataların kokudan da korunmaları gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Mutfağınızda az miktarda kalan kuvertür varsa sıcak çikolata yaparken değerlendirebilirsiniz. Kokusu ve tadı ile nefis bir içecek ortaya çıkar. Kuvertür çikolata yenir mi diye aklınızda soru işaretleri oluştuysa; cevabı evet. Bu haliyle de çikolatayı afiyetle yiyebilirsiniz.
Diğer çikolata çeşitlerine göre daha yüksek oranda kakao yağı içeren kuvertür çikolata içeriği denediyle daha sağlıklıdır. Ayrıca daha parlaktır ve tariflere kremsi, yumuşak bir tat verir.
Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Bu çikolatanın tadını pek değiştirmez ve hala tüketilebilir durumdadır. Ancak çikolata neme maruz kalmışsa içindeki şeker nemden dolayı çözülür ve çikolata yüzeyine çıkar. Bu da çikolatanın bozulmasına yol açar.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Çikolataların saklanması için nemsiz ve orta sıcaklıkta bir ortamın olması gerekir. 16-20 derece arasındaki bir sıcaklık ortamı çikolataların en sevdiği alanlardır. Çikolatalar yapısı gereği çok çabuk eridiğinden ani ısı değişimlerini pek sevmezler.
İşte bu kadar kolay çikolata sosu istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Dolapta üç gün dondurucuda istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kakao tozu serin ve kuru bir yerde, ağzı sıkıca kapatılmış, hava almayan bir kap içerisinde muhafaza edilmelidir. Kakao tozunun bozulmaması için ısı, nem ve oksijen gibi etkenlerden uzak tutulması gerekir. Kakao tozunu buzdolabında saklamanın bir yararı yoktur.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Süt ya da tereyağı ekleyerek çikolata eritme
Bitter ve kuvertür çikolatalar için tereyağı, yine bitter ve damla çikolatalar için süt tercih edebilirsiniz.
Callebaut, Barry Callebaut grubuna ait bir Belçika çikolata markasıdır. Callebaut bir kuvertür çikolata üreticisidir. Kuvertür çikolata, gurme ve aşçılık profesyonelleri tarafından kullanılan yüksek kakao yağı içeriğine sahip çikolatadır.
kuvertür çikolatadan daha yumuşak olmasına rağmen halk dilinde inadına kuvertür olarak anılan çikolata çeşididir. kuvertür ile benzer görünüşe sahip olmasından ötürü karıştırılır. oysa bildiğiniz kokoline türkiye'de verilen isimdir.
Bu nedenle son derece yavaş şekilde eritilmelidir. Aksi takdirde lezzeti bozulur. ➢ Eriyen çikolatanın ısısı çikolata termometresiyle ölçülerek kontrol altında tutulmalıdır. ➢ Bitter çikolata 45 °C'yi, sütlü ve beyaz çikolata ise 40-45 °C'yi geçmeyecek şekilde eritilmelidir.
Brownie yapımında kullanacağınız kuvertür çikolatanın kakao oranı en az %70 olmalı... %70 kakao oranına sahip çikolatanızı ve tereyağınızı benmari usulü eriterek brownienizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Akut çikolata zehirlenmesinin klinik belirtileri köpeklerde kusma, ishal, aritmiler, idrar miktarında artma, huzursuzluk, heyecan, ataksi, kas titremeleri, kriz ve komadır. Ölüm sindirimden sonraki ilk 6 ile 24 saat arasında gerçekleşir.
Raf Ömrü ve Süresi
Sıvı çikolataların ortalama raf ömrü bir haftadır. Sıcaklığın 35 derece üstünde olması durumunda raflarda depolanan katı çikolataların hepsi azami 1 ay süre raflarda kalmalıdır.
Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri