Ganaj yapımı için bitter, sütlü veya beyaz kuvertür çikolata kullanılabilir. Isıtılmış kremaya çikolatayı eklemeden önce uygun sıcaklıkta olması önemlidir. Aksi durumda çikolata kesilir, yağını salar. Benmari usulü, kuvertür çikolata eritme işlemi için kullanılan yöntemin adıdır.
Süt ya da tereyağı ekleyerek çikolata eritme
Bitter ve kuvertür çikolatalar için tereyağı, yine bitter ve damla çikolatalar için süt tercih edebilirsiniz.
Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir.
Sütlü çikolata en klasik ve popüler çikolata türlerinden biridir. Eritmek için de en fazla tercih edilen çeşitlerden biri olduğu söylenebilir.
Benmari usulü eritmeye başladığınız çikolatanın içine azar azar süt ekleyerek karıştırabilirsiniz. Sık sık karıştırmanız halinde tamamen homojen hale geleceklerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Benmari usulü, kuvertür çikolata eritme işlemi için kullanılan yöntemin adıdır. İçi su dolu bir kap ocağa konulur ve üstüne daha küçük bir kap yerleştirilir. Kritik nokta, üstteki kap alttaki suya kesinlikle değmemelidir. Kaynamaya başlayan suyun buharı üstteki kaba koyacağınız kuvertür çikolatayı ağır ağır eritir.
Bu nedenle son derece yavaş şekilde eritilmelidir. Aksi takdirde lezzeti bozulur. ➢ Eriyen çikolatanın ısısı çikolata termometresiyle ölçülerek kontrol altında tutulmalıdır. ➢ Bitter çikolata 45 °C'yi, sütlü ve beyaz çikolata ise 40-45 °C'yi geçmeyecek şekilde eritilmelidir.
Külçe şeklindeki çikolatalar ise eritmenin yanı sıra rendeleyerek, bıçakla kesilerek, kırılarak kullanılabiliyor. Süt kremasıyla birlikte pişirerek ganaj hâline getirilebilen kuvertür çikolata ise pasta sıvamalarında ve dekorlarda tercih ediliyor.
Kuvertür çikolata genellikle temperlenerek ve çikolata kaplı tariflerde kullanılır. Daha yüksek oranda kakao yağı içerdiğinden, kek veya kek gibi eritilmiş çikolata gerektiren tariflerde farklı kullanılabilir. Özellikle pastacı şefler kek ve pasta tariflerinde ve temperleyerek kuvertür çikolatayı kullanırlar.
Bir tencereye krema, tereyağı ve şekeri koyun. Orta ateşte ara ara karıştırın ve kaynama noktasına geldiğinde hemen ocaktan alın. Ocağın altı kapalıyken küçük parçalara böldüğünüz bitter ve sütlü çikolataları ekleyin. Bir spatula yardımıyla çikolata parçaları tamamen eriyene kadar sürekli olarak karıştırın.
kuvertür çikolatadan daha yumuşak olmasına rağmen halk dilinde inadına kuvertür olarak anılan çikolata çeşididir. kuvertür ile benzer görünüşe sahip olmasından ötürü karıştırılır. oysa bildiğiniz kokoline türkiye'de verilen isimdir.
Hazır sıcak çikolata nasıl yapılır noktasında en çok merak edilen konuların başında; sütle mi yoksa suyla mı daha lezzetli olacağı gelir. Sütü veya suyu damak zevkinize göre tercih edip sıcak çikolatanızı o şekilde hazırlayabilirsiniz. Süt ile hazırladığınız hazır sıcak çikolataların içimi daha yumuşak olur.
Yüksek oranda kakao yağı içeren ve içerisinde yüksek oranda kakao bulunan çikolata çeşidine kuvertür çikolata denir. Diğer çikolatalar ile karşılaştırıldığında güçlü ve katı bir yüzeye sahiptir. Damla çikolata şeklinde bulunabileceği gibi kare çikolata şeklinde de çikolata severlerin beğenisine sunulmaktadır.
Lindt çikolatasının tadı kolayca piyasadaki en iyilerden biridir ve onu Godiva yakından takip eder. Ghirardelli eritme gofretleri kolayca erir ve uzun süre erimiş halde kalır. Uzun bir süre! Ayrıca, eritilmiş pazardaysanız Beyaz çikolata, Ghirardelli'nin kusursuz.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Yetersiz düzeyde sertleşir ve kalıba yapışır. Kalıplarınızı temizleyin ve düzgün şekilde temperlenmiş çikolata ile çalışın. Bu durumda kırılarak, çikolatanın ve hatta dolgunun kalıba yapışmasına neden olur.
genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir.
Külçe halinde alınan kuvertür çikolata el rendesi ile rendelenerek veya tırtıklı bir bıçakla kıyılarak pasta ve kekleri süslemede kullanılır. Eritilerek pasta üzerine sürülen kuvertür çikolata, sos yapılarak ıslak keklerin ve çikolatalı tatlıların üzerine dökülür.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
İlk önce küçük bir tencerede biraz su kaynatıyoruz. Ocağın altını orta ayara kısıp tencerenin üzerine sıcağa dayanıklı bir kap otutturuyoruz. Bunun içerisine çikolatamızı küp küp kırıp sürekli karıştırarak eritelim. Çikolata sosumuz hazır!
Alt tenceredeki suyun buharıyla üst kapta bulunan damla çikolata kısa süre içinde erimeye başlar. Erimenin daha kıvamlı olmasını sağlamak için damla çikolataları karıştırmanız önerilir.
Kremayı derin bir tencerenin içerisinde ısıtmaya başlayalım. Yanlarından ısınmış hatta yanları köpük köpük kaynamaya başlayınca, tencerenin altını kapatalım. Çikolataları, sıcak kremanın içerisine koyalım ve eriyene kadar karıştıralım. Tatlı ya da pasta için kullanmadan önce, buzdolabında kıvamlanmasını bekleyelim.
Gerçek çikolata 31 derece sıcakta erimeğe başladığı halde, sahte çikolata şeklini nerdeyse hiç bozmaz. Gerçek çikolata kırıldığı zaman kendine has ses çıkarır, sahte çikolata ise içerdiği bitkisel yağlar nedeni ile sessiz kırılır. Gerçek çikolata yüzeyi pürüzsüz ve parlak olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri