Off-road tipi atv motosikletlerinde plaka çıkartma zorunluluğu olmadığı için ehliyete ve vergi ödemeye gerek kalmıyor. On-road yapmak istediğinizde plaka çıkartılıp, trafiğe çıkma ile ilgili kuralların tümüne uymanız gerekir.
Öyleyse öncelikle on-road arabalar hakkında konuşalım. Adının türkçe karşılığından da anlaşılabileceği gibi, “yoldaki araçlar” daha hızlı ve daha iyi kontrol edilebilmek için düz yüzeylerde kullanılmak adına tasarlanmıştır.
Bu belgeye sahip olan ve traktör ruhsatını alan ATV'ler, belirlenen bölgelerde ve şartlarda trafiğe çıkabilirler. Ancak her zaman güvenlik önlemlerine ve yerel yasal düzenlemelere dikkat edilmelidir. Otoban dediğimiz yollar atv için trafiğe kapalı olduğunu unutmamak gereklidir.
“On road” terimi İngilizce'de “yolda” anlamına gelmektedir. Bu terim genellikle, araçların yollarda seyahat ettiği, ticaretin yapıldığı, taşımacılığın gerçekleştirildiği ve insanların günlük yaşamlarının bir parçası olan birçok farklı yol türünü ifade etmek için kullanılır.
Off-road kelime anlamı “yol dışı” demektir. Yani trafiğe açık olmayan hatta yol olmayan arazi şartlarında kullanılabilen araçlar içinde kullanılır. Off-road yapmak için kullanacağınız araç ehliyete ihtiyacınız olup olmayacağını belirler.
İlgili 18 soru bulundu
Off-road tipi atv motosikletlerinde plaka çıkartma zorunluluğu olmadığı için ehliyete ve vergi ödemeye gerek kalmıyor. On-road yapmak istediğinizde plaka çıkartılıp, trafiğe çıkma ile ilgili kuralların tümüne uymanız gerekir.
Almadan evvel bilmek istiyorum Off-road donanımlı araçlar, muayene de sorun yaşıyor mu? Trafikte her saat olma hakları var mı? Teşekkürler! Şahin Eken Abartı olmadiği sürece sıkıntı olmaz muayenede .
Offroad, 4x4 arazi araçları ile doğada zor koşullarda yol alma. Kelime anlamı olarak offroad "yol dışı" demektir ki yol olarak inşa edilmiş yerlerde offroad söz konusu olamaz. Offroad, kişisel hobi olarak yapılabileceği gibi spor olarak da icra edilebilir.
Öncelikle şu duruma açıklama getirmek gerekir; B sınıfı olarak 3 farklı sınıf bulunur. Bunlar; B1, BE ve B'dir. B1 sınıfı ehliyette 16 yaş ve üzerin olma şartı aranır ve bu ehliyet ile dört tekerlekli motosiklet sınıfındaki araçlar kullanılabilir. Bu araçlara en bilinen örnek ATV olarak tarif edilen araçlardır.
Normal araçlar gibi yan yana iki kişinin oturabildiği, hatta dört ve altı kişilik de olabilen UTV'lerin de “tip onayı”na sahip olanları, Türkiye'de plakalandırılarak trafiğe çıkartılabiliyor.
Off Road: Dağ yolları, Ormanlık alanlar, Çiftçilik yapılan boş arazi, Deniz kenarı, Kum vs.. yani trafiğe kapalı alanlarda kullanılar. Trafik uygunluk belgesi yoktur ve dolayısıyla Ruhsat çıkarılamaz. -A2 Ehliyet ile kullanılır.
Genel olarak, 500 cc motorlar 150-200 km/s hıza ulaşabilir.
B1 ehliyet net motor gücü 15 KW'ı geçmeyen ve net ağırlığının 400 kg üst sınırı olan Dört tekerlekli ATV kullanacaklara verilir.
Polaris ve Bombardier(BRP) en iyi atv markalaridir. Polaris Amerikan, Bombardier(BRP) ise Kanada malidir.
Off-road kelime anlamı olarak yolun dışında kalmak demektir. Başka bir deyimle yol olmayan yerlerde araç kullanma şekliyle de ifade edilir. 4×4 arazi araçları ile zor doğa koşullarında araç kullanma yada suni oluşturulmuş off-road parkurlarını başarıyla geçmek için yapılan motosporudur.
Bu tuş iki özelliği devreye almaya yarar. Bu özellikler yokuş iniş asistanı ve Off-road ABS'dir. Yokuş iniş asistanı sayesinde hiç gaza ya da frene dokunmadan, aracın yokuş aşağı inişlerini sadece direksiyonu kumanda ederek yapabilirsiniz.
CF 1000 ATV HEMEN TESLİM B EHLİYET KULLANIR+4X4YENİ KASA+12 TAKS İstanbul, Eyüpsultan, Çırçır Mh. Vade Vade seçin.
Azami Hız 65 Km/h
Her koşulda ve her arazide yolların tek sahibi sizsiniz.
B sınıfı ehliyet, güç sınırı 15 kv'ı geçmeyen, yük taşımacılığında kullanılmayacaksa 400 kg'dan; kullanılacaksa da net ağırlığı 550 kg'dan fazla olmayan dört tekerlekli motosikletleri kapsıyor. Yaş sınırı 16 olan ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz.
Değerli Off Road severler, bu bölümde off road nedir sorusuna birlikte cevap aramaya çalışacağız, eğer yol olmayan yere 4x4 arazi aracınız ile gidiyorsanız bu off road'dur, daha doğrusu binek araçlar için özellikle düzenlenmiş satıh içermeyen yollarda yapılan da off road'dur.
Off-road için tasarlanan ATV'ler, "dörtlü" veya "dört tekerlekli" olarak da bilinirler, tipik olarak dört tekerleğe, bir koltuğa oturma pozisyonuna ve direksiyon için gidonlara sahiptir. Zorlu yollar, dar yollar, derin çamur ve dik yokuşlar, birçok ATV sürücüsü için olağan arazilerdir.
Off road far ve diğer off road arazi araçları için tercih edilen aydınlatmalar yasal değildir. Parlaklıkları nedeniyle halka açık oto yollarda ve şehir içinde araç kullanılırken LED barların kullanılması mümkün değildir. Otoyollarda giderken bu LED aydınlatmaların bir kılıf ile kapatılması gerekecektir.
Yeni alınan bir otomobil ya da SUV tarzı araçlar, 3 yıl sonrasında muayeneye gitmek zorundadır. Bunun yanı sıra 3 yıl dolduktan sonra süre her 2 senede bir olarak kanunlaştırılmıştır. Yeni Ticari araçlar için ise bu süre 2 yıl iken, iki sene sonunda her sene muayene işlemi gerekmektedir.
Sorumuza cevap verelim ve konuyu kısaca sizler için özetleyelim. Muayene denetimi esnasında ağır kusur sayılan en önemli faktörlerden olan aracın aydınlatma donanımı yalnızca sürüş güvenliğini ilgilendiren dış aydınlatmayı ilgilendirmektedir. Bu noktada tavan lambası ve diğer iç aydınlatmalar problem yaşatmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri