İkisi de Karadeniz bölgesi yöresine ait bir yiyecektir. Trabzon'da kuymak, Rize'de mıhlama daha fazla tercih edilir. En önemli fark Kuymakta önem arz eden malzeme mısır unu iken, Mıhlamada en önemli malzeme peynirdir. Her iki yiyecekte mısır unu, peynir ve tereyağ dan yapılır.
Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.Eğer çok karıştırırsanız peynir içinde kaybolacaktır,dolayısı ile yerken uzayan o meşhur görüntü kaybolacaktır.
Trabzon'un orta kesimlerinde, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof'ta ve Artvin'in iç kesimlerinde kuymak; Ordu, Tokat, Sivas, Giresun ve Trabzon'un batısında yağlaş (yağlı aş); Trabzon'un doğusu, Rize ve Artvin sahilinde muhlama; Çorum'da ise çökelekle yapılarak sündürüldüğü için sündürme denir.
Kuymağın diğer adı 7 harfli olan "Mıhlama" kelimesidir.
İlgili 30 soru bulundu
Kuymağın tadının yumuşamaması için su yerine süt koymanızı öneririz. Eğer orijinal kuymak peyniriniz bulunmuyorsa kaşar ya da eriyebilen diğer peynir türlerinden birisini tercih edebilirsiniz. Kuymak tarifi için bakır tavayı tercih edecekseniz tavayı önceden kızdırmayı unutmayın.
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu, 2 su bardağı ılık su, 150 g eriyebilen peynir (Trabzon peyniri, kaşar peyniri gibi), Tuz.
Muhlama (mıhlama): Tarif daha çok Rize tarafında bu ismi alır. Peynir ile bol yayla tereyağı ile yapılır. Kuymak : Daha çok Trabzon ve doğu ilçelerinde Rize nin batı ilçelerinde yapılır ve bu adı alır.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Ben bir Rizeli lisanıyla yazdığım için muhlama diyorum fakat muhlama da kuymak da kabulümüz. Rize ve çevresinde yüzyıllardır bilinen bu yemek yöremizin mutfak kültüründe önemli bir yer tutar. Hem tok tutan hem de enerji veren bir yemektir.
4 yemek kaşığı mısır ununu ve tuzu ekleyip unumuzu kavuralım. Hafif rengi dönüp kokusunu verince 2 su bardağı soğuk suyumuzu da yavaş yavaş ekleyelim. Topaklanma olmaması için karıştıralım. Altı kısık bir şekilde suyunu çekip yağını üzerine verinceye kadar yaklaşık 5 dakika pişirelim.
Yöresel bir yemek olan mıhlama için tereyağı, un ve peynir kaliteli olmalıdır.
Kuymak Tarifinin Püf Noktası
Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Karadeniz Bölgesi'nin özel yemekleri olan muhlama ve kuymak Trabzon ve Rize illerine ait yemeklerdir. Diğer illerde de bilinse de genellikle bu iki ilde daha çok yapılan yemeklerdir. Günün her öğününde yenilebilen muhlama ve kuymak yemekleri genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilen lezzetlerdir.
peynirle yapılan bir tür karadeniz yemeği.
Kuymak, Karadeniz Bölgesi yörelerine ait bir yemektir. Kuymak hakkında bilgi verelim: Daha çok Of yöresinde yapılan Kuymak, Mıhlama olarak da bilinir. Tereyağı, telli peynir, mısır unu, su gibi malzemelerden yapılan lezzetli yemek, Karadeniz kahvaltılarının vazgeçilmezidir.
yanına hafif soslu bir makarna veya benzeri bir yemek almak, yemek sonrası tatlı yerine çay içmek tavsiye edilir...
Trabzon'da kuymak, Rize'de ise mıhlama daha çok tercih edildiği söyleniyor. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır.
Kuymak ekmekle mı yenir? Evet taze sıcak Trabzon ekmeği ile veya sade olarak yenilir.
Tereyağını bakır tavada eritelim. Kızan tereyağına kaşarı döküp karıştırarak orta ateşte eritelim. Eriyen kaşarlara yumurtaları kırıp karıştıra karıştıra çırpalım. Tuzunu ve baharatını da ekleyip sıcakken servis edelim.
Kaynayan suda şişen mısır ununa tel tel ayırdığınız Trabzon peynirini katıp hafifçe karıştırın. Kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz kuymağı, tereyağı üzerine çıkıp renk aldığında ocaktan alın. Bekletmeden sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Kuymak yapımında kullanılan özel bir peynir olan kolot peyniri, sanıldığının aksine kuymak için üretilmemiştir. Ancak kuymakta lezzetin ve kıvamın yakalanabilmesi adına en ideal peynir kolot peyniri olduğundan dolayı kısa süre içerisinde bu lezzetle özdeşmiş ve kuymak peyniri olarak da adlandırılmaya başlanmıştır.
Diğer önemli malzememiz ise çeçil peyniri, tel tel ayrıldığı için tel peynir de denilen bu peynir tuzlu olduğu için mıhlamayı ocaktan almadan önce tadına bakın isteğinize göre tuz eklemesi yapın. Mıhlama yapmanın da püf noktaları var. En önemlisi kaliteli ve lezzetli malzeme kullanmak.
Mıhlamanın yapılacağı tavaya sütü ve unu koyup karıştırın. Ocağın altını orta ateşte yakın ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Doğranmış Kolot peynirini ekleyip, peynir eriyinceye kadar ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri