Böbrek ağrısı, böbrek taşları, böbrek enfeksiyonu, yaralanma, idrar yolu enfeksiyonu, susuzluk veya böbrek kanseri gibi nedenler ile yanlar, sırt, kaburgaların altında karın bölgesinde ve omurgaların her iki yanında hissedilen ağrıdır.
Genellikle ağır kaldırma ya da bir travma sonrasında oluşan sırttaki kas ağrıları, daha aşağıda hissedilme eğilimindedir. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir. Ağrı keskindir ve nedenine bağlı olarak kasıklara veya karın bölgesine doğru yayılabilir.
Böbrek ağrısı, çoğunlukla bir böbrekte ortaya çıkan komplikasyonlara bağlı olarak vücudun tek tarafında hissedilir. Bununla birlikte, iki böbreğin de fonksiyonunu etkileyen durumlarda ağrı her iki tarafta da görülebilir. Sağ veya sol tarafta, kalça ve göğüs kafesinin arasında ve omurgada ağrı olabilir.
Böbrek ağrısının birçok olası nedeni vardır. Bu nedenler arasında başlıcaları dehidrasyon, böbrek enfeksiyonu, böbrek taşı, böbrek kisti, polikistik böbrek hastalığı, glomerülonefrit, hidronefroz ve aterosklerotik renal arter stenozu olarak sayılabilir.
İdrar yaparken yanma veya ağrı, bulanık, kötü kokulu idrar yapma, karın ağrısı, böbrek bölgesinde ağrı, mesanede basınç hissi, kasıklarda ağrı, ateş yüksekliği gibi yakınmalar başladığında böbrek iltihabı olabileceği düşüncesi ile doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler gelişmişse uygun tedavi başlanmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Böbrek ağrısı ile ilişkili ağrılar yaklaşık olarak en alt kaburga ile kalça arasında sırtta meydana gelen keskin ağrıdır. Böbrek üşütmesi olduğunda böbreklerde sürekli ağrı ve mide bulantısı gibi semptomlara sık rastlanmaktadır.
Böbrek ağrısı, böbrek taşları, böbrek enfeksiyonu, yaralanma, idrar yolu enfeksiyonu, susuzluk veya böbrek kanseri gibi nedenler ile yanlar, sırt, kaburgaların altında karın bölgesinde ve omurgaların her iki yanında hissedilen ağrıdır.
Böbrek ağrısı, sırt ve kaburga bölgesinde şiddetli bir şekilde hissedilir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Böbrek ağrısının nedenini belirlemek için doktora başvurmak gerekir. Sağ böbrek ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabı olarak ise bazı durumlarda ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir.
Bununla birlikte, böbrek kisti büyürse veya enfekte olursa, aşağıdaki gibi böbrek kisti belirtileri ortaya çıkabilir; Yan ağrısı Ateş Kaburgalarda, pelviste ve sırtta ağrı
Bol su içmek: Bol su içmek, böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye ve böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrı kesiciler kullanmak: Ağrı kesiciler, böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ilık kompres yapmak: Ilık bir havlu veya sıcak su torbası, ağrılı bölgeye 10-15 dakika boyunca uygulanabilir.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşının yaygın semptomları arasında bel ve sırt ağrısı, idrarda kan, mide bulantısı, kusma, ateş ve kötü kokan ya da bulanık görünen idrar yer alır.
Genel olarak kaburgalar ve kalça arasında veya alt karından vücudun yan tarafına yayılan bir ağrı kendini gösterir. Bu ağrı çoğunlukla sırta ve kasıklara da yayılır. Ağrılar şiddetlendikçe mide bulantısı da olur hatta zaman zaman kusma meydana gelir. Kum dökme ağrısı genellikle belirli aralıklarla ortaya çıkar.
İlk kez 1928 yılında Yeoman, hastalığı siyatik sinirin mikropsuz bir iltihabı olarak tanımlamıştır. Hastalık priformis kasının spazmı ile geçici veya kontraktürü ile kronik siyatik sinir basısına bağlı gelişerek, fıtıkların kök ağrılarını taklit eder. Bu nedenle hastalık “Yalancı Siyatik” hastalığı olarak da anılır.
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelen bir terimdir. Nefrolog böbrek sağlığı ve böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış uzman doktordur.
Sırtta veya yanlarda ağrı, idrar yaparken ağrı ve yanma, kötü kokulu idrar yapma, idrarda kan, mide bulantısı ve kusma böbrekte kum olması ya da kum dökmede görülen belirtilerdir. Küçük taşlar idrar yolundan geçebiliyor ancak daha büyük olanlar için ameliyat olunması gerekebiliyor.
Böbrek taşı belirtileri başında şiddetli bir ağrı gelmektedir. Ağrı sırtta, böbrek bölgesinde, alt karın bölgesinde, kaburgaların altında ve kasıklarda meydana gelebilmektedir. Sık idrar hissi ve idrar yaparken ağrı yaşanabilmektedir. Ağrı yoğunluğu değişebilen ve dalgalar halinde hissedilebilmektedir.
Böbrek kumu dökme, vücut tarafından üretilen, fosfat, sistin ve oksalat gibi maddelerden oluşan kristallerin & tortuların normal şartlarda çözünmesi gerekir iken çözünmeyerek parça halinde idrar kanalında takılı kalmasıdır. Bu kristaller, dışarı atılmadığı durumda, zaman içinde birikerek böbrek taşlarını oluşturur.
Böbrek Enfeksiyonu: Pyelonefrit adı verilen bu enfeksiyon türü, her iki böbreği tutabilir, ancak genelde tek böbrekte görülür. Sırtta ve yanlarda kaburgaların altında ağrı hissine yol açar. Ateş ve İdrar yolu enfeksiyonları ile birlikte de seyredebilir.
İdrar yolu enfeksiyonlarının kadınlarda sık görülen bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar olduğunu kaydeden Demir, şöyle devam etti: 'İdrar yapma esnasında ve sonrasında ağrı ve yanma varsa kendiliğinden geçmesini beklemeyin. İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse böbreklere zarar verebilir.
Böbrek ağrısı genellikle sırtınızın alt kısmında veya karınızın alt tarafında hissedilir. Bunun yanı sıra, böbrek ağrısı sıklıkla idrar yaparken de hissedilebilir. Eğer böbrek ağrısını düzenli olarak yaşıyorsanız veya ağrınız şiddetli ve sürekli ise, bir doktora başvurun.
Kişiyi doktora getiren şikayetler, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, aniden sıkışma, göbek altında idrar kesesinin bulunduğu bölgede ağrı ve hassasiyet, ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma olabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte karşımıza çıkmaz.
Daha önce olmayan ancak ani bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı, Nedeni olmayan uyuşukluk, yorgunluk ve bitkinlik hali, Geçmeyen veya sık sık oluşan mide bulantısı, Göğüste hissedilen baskı ya da ağrı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri