Tazyikli su çıkan kuyulara Fransızcada, -Fransa'nın Artois köyü civarında 12. yüzyıllarda çok miktarda bulunduğu için- artois denmektedir. Türk kültürünün Fransız kültürü etkisinde kaldığı Tanzimat döneminde bu kelime Türkçeye “artezyen” olarak girmiş ve yerleşmiştir.
Artezyen Kuyu Açma Maliyeti
Bu fiyata konaklama ve yol masrafı da eklenebilmektedir. Örneğin artezyen kuyu açmak için başlanan bir sondaj işleminde suya 110'uncu metrede ulaşıldı ise bu kuyunun arazi sahibine maliyeti 27.500 Türk Lirası olacaktır.
Artezyen su arıtma cihazları sudan ayrılan iyonları parçalayarak içerisindeki bakteri veya mikrop gibi maddelerin gitmesini sağlar. Böylelikle şebekeden çıkan sular insan sağlığı açısından kullanılabilir hale gelir.
Sondaj kuyu fiyatları 30.000 TL'den başlayarak sondaj kuyusunun konumu ve derinliğine göre fiyat artmaktadır. İstanbul'da en fazla 50 mt. ile 200 mt. aralığında sondaj kuyusu açılmaktadır. Su kuyusu sondaj fiyatları da 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişmektedir.
Artezyen kaynaklarının suyu; hem içme suyu hem de tarımsal alanda kullanılabilmektedir. Artezyen suyu; yer altından çıkarılmaktadır. Bu yüzden de çok soğuk ve temiz sulardır.
İlgili 33 soru bulundu
Fazlasıyla zararlı olan kuyu suları, belli başlı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Laboratuarlarda yapılan incelemelerde çok sayıda zehirli atık ve kimyasal ürünün sular içerisinde yer aldığını ortaya koyuyor ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
Yeraltı suları, kaynak sularından ve kuyulardan elde edilen sular olarak tanımlanır. Yağış ve yüzeysel sulardan oluşan yeraltı suları süzülerek yer altına indikleri için temiz ve kullanılabilir sudur.
Oysa sondaj kuyularının ömrü, 20 yıldan fazla olup hem su kalitesi hem de su basıncı yüksektir.
Jeoloji Mühendisi önce Arama Belgesi düzenleyerek ilgili DSİ Bölge Müdürlüğüne teslim eder. DSİ Bölge Müdürlüğü kontrol mühendislerinin incelemesi sonucu saha sondaj yapılmasına uygun bulunduğu taktirde DSİ tarafından arsa sahibi adına Arama Belgesi düzenlenir. Bu belge sondaj yapmak için gerekli izin belgesidir.
Kaçak Kuyu: Arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi 2.000'den 7.000'TL ye kadar cezaya çarptırılır.
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.
Renkli havuz suyunun iki ana nedeni vardır; oksitleyici metaller ve yosundur. Bulanık yeşil havuz suyu genellikle yosun kaynaklıdır. Yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah renk ise çözünmüş metallerin neden olduğu durumlardır.
Bazı yer altı suyu aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkabilir, fakat bazıları on binlerce yıl içinde binlerce yıl ortaya çıkmayabilir. bulmak isterler. Eğer bir kuyudan normal yer altı suyu akışından daha fazla pompa ile çekim yapılırsa, su tablası aşağı doğru düşer ve buna düşüm konisi denir.
Her bir sondaj ve su kuyusu başvurusu için 2020 ve 2021 yılları için 500,00 TL olarak etüt ve inceleme bedeli alınacaktır.
Bereket Derneği “su gibi aziz ol” sloganı ile başlattığı kampanya ile susuzlukla mücadele eden Afrika ve Asya kıtasında her yıl yüzlerce su kuyusu açmaktadır. Afrika su kuyusu fiyatları 45.000 tl Asya su kuyusu bedeli 12.500 Tl'dir. Afrika su kuyusu hisse bağışı bedeli 450 tl Asya su kuyusu hisse bedeli 250'tl'dir.
Fakat yeni çıkan yasalarla birlikte artık derinliği ve çapı her ne olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır. Bu kuyuları açmak ve işletmek için artık keson kuyu ruhsatı alınmaktadır.
Yine kuyu ruhsatları, açılan kuyunun uygun proje koşullarında optimum verim dikkate alınarak gerçekleştirildiğini göstermektedir. Ruhsat alınmadan da sondaj kuyusu açılabilir mi? Derinliği ve çapı her ne kadar olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır.
167 sayılı Yer altı Suları Hakkındaki Kanun gereği Yeraltısuyu (YAS) Arama ve Yeraltısuyu (YAS) Kullanma Belgesi (Ruhsatı) alınması zorunludur. Aynı kanuna göre 10 metre ve daha sığ olan kuyular için herhangi bir ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Kanunlar dahilinde iki sondaj kuyusu arasındaki mesafe en az 500 metre uzunluğunda olmalıdır. Aynı zamanda karşılıklı iki kenarı arasında 1000 metreden daha az mesafe bulunan arazilerde su kuyusu açılmasına izin verilmemektedir.
İhbar edenin kimlik bilgisinde gizlilik ilkesi esastır. Kaçak veya usulsüz su kullanımlarını ALO 185, www.tiski.gov.tr veya size en yakın Şube Müdürlüğü'müze başvurarak bildirebilirsiniz.
Yer altı suyu kuyusuna yönelik sulama ücreti alımı; 2013 yılında 21.12.2012 tarih, 28504 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2012/4005 numaralı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulamaya başlamıştır. Yapılan uygulama yasal bir uygulama olup, ücretin alınmaması Gediz Sulama Birliği inisiyatifinde değildir.
Sondaj ile su kuyusu açılırken yerin kaç metre altına inileceğine dair izlenmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bunun yasal sınırı 10 metre olarak belirlenmiş durumdadır. Detaylı olarak ifade etmek gerekirse sondaj sırasında 10 metreden daha aşağıya inilecek ise mutlaka yasal izin alınmalıdır.
Yer altında birikmiş su olduklarından biriktikleri alanın kayaç yapısı özelliklerini taşımaktadır. Bu alanlardaki kireçli taşlar suyun kireç oranını arttırabilmektedir. Böyle faktörler nedeniyle her yer altı suyu içilebilir özellikte kabul edilmemektedir.
Sondaj kuyuları yapıları gereği temizlenmeye de ihtiyaçları vardır. Kil ve silt oranlarının yüksek olması gibi nedenlerle sondaj kuyu temizliği yapılması ve periyodik bakımı şarttır. Bakımı ve temizliği yapılmayan kuyunun pompasında zamanla aşınma meydana gelir ve bu aşınma nedeniyle kuyunun verimi ve kapasitesi düşer.
Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir. Bu derinliklere göre de uygulanan sondaj teknikleri değişiklik gösterebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri