Seller ve diğer felaketler içme suyu kuyularına zarar verebilir ve kuyuların kirlenmesine yol açabilir. Hayvan atıkları, kanalizasyon, kimyasallar ve diğer kirletici maddeler de kuyu suyunu kirletebilir. Kuyu suyu içme, banyo ve diğer hijyen faaliyetleri için kullanıldığında hastalığa yol açabilir.
Yeraltı suları, kaynak sularından ve kuyulardan elde edilen sular olarak tanımlanır. Yağış ve yüzeysel sulardan oluşan yeraltı suları süzülerek yer altına indikleri için temiz ve kullanılabilir sudur.
Kuyulara verilen ruhsatlarda belli bir düzenleme yapıldı ancak hali hazırda kapatılmayan ve kullanıma devam eden çok sayıda kuyu var ve birçok insan da su içmek için bu kuyuları tercih ediyor. Kuyu suyu içilir mi diye soracak olursanız uzmanlar bu sorunuzun yanıtını hayır olarak veriyor.
Örneğin, yüksek oranda demir içeren sular, demir eksikliği anemisi riskini artırabilir. Bakteri ve Virüs Riski: Kuyu suları, belediye sularının geçtiği arıtma süreçlerinden geçmez. Bu nedenle, kuyu suyu, sağlığa zararlı olabilecek bakteri ve virüsleri barındırabilir.
Doğada çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşan yer altı suları birçok açıdan değerli minerallerin olduğu, içme suyu olarak, kullanım ve sulama suyu olarak, soğutma amaçlı kullanılabilen değerdedir. İnsanoğlunun yaşamını idame ettirebilmesi için gerekli olan içme suyunun kaliteli olmasını sağlayan yeraltı sularıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Faydalı kullanış: Yeraltı suyunun içmede, temizlikte, belediye hizmetlerinde, hayvan sulamada, zirai sulamada,maden ve sanayide, sportif vesair tesislerde kullanılması. Faydalı ihtiyaç: Yeraltı suyunu kullanacak kimsenin faydalı kullanışları için muhtaç olduğu su miktarı.
Örneğin, yüksek miktarda demir içeren kuyu suları, demir eksikliği anemisi olan insanlar için sorun olabilir. Bakteri ve virüsler: Kuyu suları, arıtma tesislerindeki gibi, bakteri ve virüslerden arındırılmaz. Bu nedenle, kuyu suları, insan sağlığına zararlı olabilecek patojenler içerebilir.
Buna karşılık bir kuyuya fare, serçe veya bu büyüklükte bir hayvan düşüp ölse ve henüz şişip dağılmadan bu hayvan kuyudan çıkarılsa, söz konusu kuyudan yirmi kova su çekmek gerekir. Otuz kova çekmek ise müstehabtır. Dolayısıyle bu kuyudan bu miktarda su çekilmedikçe, suyunu kullanmak caiz değildir.
Kuyu temizliğinde en çok kullanılan yöntem yüksek basınçlı ve debili kompresör vasıtasıyla kuyunun temizlenmesidir. Temizlik öncesi kuyuda mevcut dalgıç pompa çıkarılır. Kuyuya pompasız olarak borular yeniden indirilir. Yukarıdan kademeli olarak kompresör ile hava verilir (ani olarak hava verilmemelidir.)
Derinliği ve çapı her ne kadar olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır. Derinliği 10 MT.'den küçük kuyular, sığ ya da keson kuyu olarak adlandırıldığından bu kuyuları açmak ve işletmek için de artık keson kuyu ruhsatı alınmaktadır.
Kuyu suyu arıtılarak içilir mi? Kuyu suyunun içinde bulunan mikroorganizmalar nedeniyle, kuyu suyunun doğrudan içilmesi sağlık açısından tehlikeli olabilir. Bu nedenle, kuyu suyunun içilebilir hale getirilmesi için bir arıtma süreci geçirmesi gerekir.
Lu Yu, dağ derilerindeki su ile yapılan çayın ideal olduğunu, nehir suyu ile demlenen çayın yeterli kalitede olduğunu ve kuyu suyu ile yapılan çayın kalitesiz olduğunu belirtti.
İlk olarak, su, kaba partiküllerden arındırılır. Bu, genellikle kum filtreleri veya seramik filtreler aracılığıyla yapılır. Daha sonrasında, su daha ince bir filtrasyon işlemine tabi tutulur. Bu aşamada, aktif karbon filtreler ve ters ozmoz sistemleri gibi kuyu suyu arıtma filtreleri devreye girer.
Klordioksit gazı, suya doğrudan enjekte edilerek veya klordioksit solüsyonunun suya eklenmesiyle elde edilir. Klordioksit, bakteri, virüs, mantar ve algleri etkisiz hale getirerek suyun mikrobiyolojik kalitesini artırır.
Kuyu suyundan oluşan kükürt kokusunun temel çözümü granül aktif karbondur. Aktif karbonun kalitesinden, miktarının yeterliliğinden, ünitenin düzgün montajından emin olun. Granül aktif karbon bakterilere bir çözüm olmadığından su havayla temas ettiğinden koku tekrar (daha az yoğun olarak) orataya çıkabilir.
Renkli havuz suyunun iki ana nedeni vardır; oksitleyici metaller ve yosundur. Bulanık yeşil havuz suyu genellikle yosun kaynaklıdır. Yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah renk ise çözünmüş metallerin neden olduğu durumlardır.
Kuyu suyunda bulunan kireç ; aracınızın üzerine yapışarak kireç lekeleri meydana getirecektir. Bu lekeler yıkama ile çıkmayacak kadar sert kirlerdir ve işlem görmesi gerekmektedir. Genel olarak aracın boyası ve camı üzerinde yoğun bir şekilde leke bırakmaktadırlar.
Kuyu sularında bulunan “Kalsiyum bikarbonat” Ca(HCO3)2 maddesi, suyun ısınması veya su basıncının değişmesi veya suyun bir kısmının buharlaşması sonucunda değişerek HAKİKİ KİREÇTAŞI oluşturur (CaCO3 Kalsiyum Karbonat). Kimyasal reaksiyon iki yönlüdür.
Kuyu Suyu Arıtma Cihazı Nokta Su Arıtma
Bununla birlikte, temiz su hem işletmelerde hem de evde kuyu suyu arıtma cihazı ile elde edilebilir. Buna ek olarak, ev tesisatlarında, kazanlarda veya işletmelerde kireçli su kullanımı, ekipmanın arızalanmasına neden olan korozyona neden olur.
Peygamberimiz; “Hangi Müslüman susamış bir Müslümana su verirse, Allah da ona içerisinde güzel kokuları olan cennet içeceği içirir.” buyuruyor. Yine; su kuyusu açtırmak, çeşme yaptırmak mümin kişiye öldükten sonra da sevap kazandırmaya devam edeceğini buyurmuştur.
Su kuyusu açtırmak, insanların temiz suya ulaşmasına yardımcı olmaktır. Bu nedenle, su kuyusu açtırmak, İslam dininde büyük bir sevap olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), "Bir damla su verene, kıyamet gününde Allah da ona içerisinde güzel kokuları olan cennet içeceği içirir." buyurmuştur.
Kaçak Kuyu: Arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi 2.000'den 7.000'TL ye kadar cezaya çarptırılır.
Ayrıca suyun bir tart tadı (çaya benzer) ve toprak kokusuna sahip olmasına neden olurlar. Tarif edilen tadı veya kokuyu yaşamıyorsanız, sarı renk tonu kuyu suyunuzdaki demirden kaynaklanıyor olabilir.
Pompalanan Su Hacminin Yüksek Olması: Su kuyusunda biriken su hacminden daha fazlasının pompalanması, kuyuda su birikmesini engelleyecektir. Bu durum sonucunda ise kuyuda kuruma sorunu meydana gelmektedir.
SÖNMEZLER: KUYU SULARINDA YÜKSEK NİTRAT KİRLİLİĞİ MEVCUT
Bahçe sulamasından, arıtmalarla arıtılarak içme suyu olarak; yemek yapımında, bulaşıklarının yıkanmasında ve banyoda kullanılıyor. Bizim bir tespitimiz var. Gaziantep'teki kuyu sularının bu yıl yapılan araştırmalarda kuyuların yüzde 60'nda kirlilik saptandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri