Acı su, suyun tuzluluk oranının, tatlı suya nazaran biraz daha tuzlu olması; ancak deniz suyu kadar tuzlu olmaması halidir. Böyle bir durum nehir ağızları, haliçler gibi tatlı suyun, tuzlu su ile birleştiği yerlerde veya hafif tuzlu fosil akiferlerde oluşabilir.
Ağza acı su gelmesi mide reflüsünün diğer belirtisidir. Ağza gelen acı su mide asididir. Ağza gelen acı su boğazı tahriş eder ve ses kısıklığı görülür. Reflü nedeniyle midede gaz oluşabilir ve bu durumda sık sık geğirme ihtiyacı duyurur.
Bakteri ve Virüs Riski: Kuyu suları, belediye sularının geçtiği arıtma süreçlerinden geçmez. Bu nedenle, kuyu suyu, sağlığa zararlı olabilecek bakteri ve virüsleri barındırabilir.
Fazlasıyla zararlı olan kuyu suları, belli başlı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Laboratuarlarda yapılan incelemelerde çok sayıda zehirli atık ve kimyasal ürünün sular içerisinde yer aldığını ortaya koyuyor ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.
Örneğin, yüksek miktarda demir içeren kuyu suları, demir eksikliği anemisi olan insanlar için sorun olabilir. Bakteri ve virüsler: Kuyu suları, arıtma tesislerindeki gibi, bakteri ve virüslerden arındırılmaz. Bu nedenle, kuyu suları, insan sağlığına zararlı olabilecek patojenler içerebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kuyu suyundan oluşan kükürt kokusunun temel çözümü granül aktif karbondur. Aktif karbonun kalitesinden, miktarının yeterliliğinden, ünitenin düzgün montajından emin olun. Granül aktif karbon bakterilere bir çözüm olmadığından su havayla temas ettiğinden koku tekrar (daha az yoğun olarak) orataya çıkabilir.
Seller ve diğer felaketler içme suyu kuyularına zarar verebilir ve kuyuların kirlenmesine yol açabilir. Hayvan atıkları, kanalizasyon, kimyasallar ve diğer kirletici maddeler de kuyu suyunu kirletebilir. Kuyu suyu içme, banyo ve diğer hijyen faaliyetleri için kullanıldığında hastalığa yol açabilir.
Kuyu suyu arıtılarak içilir mi? Kuyu suyunun içinde bulunan mikroorganizmalar nedeniyle, kuyu suyunun doğrudan içilmesi sağlık açısından tehlikeli olabilir. Bu nedenle, kuyu suyunun içilebilir hale getirilmesi için bir arıtma süreci geçirmesi gerekir.
Renkli havuz suyunun iki ana nedeni vardır; oksitleyici metaller ve yosundur. Bulanık yeşil havuz suyu genellikle yosun kaynaklıdır. Yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah renk ise çözünmüş metallerin neden olduğu durumlardır.
Yeraltı suları, kaynak sularından ve kuyulardan elde edilen sular olarak tanımlanır. Yağış ve yüzeysel sulardan oluşan yeraltı suları süzülerek yer altına indikleri için temiz ve kullanılabilir sudur.
Ayrıca suyun bir tart tadı (çaya benzer) ve toprak kokusuna sahip olmasına neden olurlar. Tarif edilen tadı veya kokuyu yaşamıyorsanız, sarı renk tonu kuyu suyunuzdaki demirden kaynaklanıyor olabilir.
Genellikle kuyu suyunda bulunan kum, demir, kireç gibi yabancı maddelerin arındırılması için ön filtreden geçirilmesi gerekir. Bu işlem sonrasında eğer içme suyu olarak kullanılacaksa klor dozaj sistemleri kullanılarak klorlama işlemi yapılır.
Doğada çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşan yer altı suları birçok açıdan değerli minerallerin olduğu, içme suyu olarak, kullanım ve sulama suyu olarak, soğutma amaçlı kullanılabilen değerdedir.
Acı su, suyun tuzluluk oranının, tatlı suya nazaran biraz daha tuzlu olması; ancak deniz suyu kadar tuzlu olmaması halidir. Böyle bir durum nehir ağızları, haliçler gibi tatlı suyun, tuzlu su ile birleştiği yerlerde veya hafif tuzlu fosil akiferlerde oluşabilir.
Uzmanlar, ayrıca acı üzerine içilen suyun, ağız yanmasını artırdığını, böyle durumlarda su yerine süt içilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.
Sulama Suyunda Tuz İçeriği
Ekin tipinin tuz toleransı Sulanan toprağın karakteri. İklim şartları. Sulama suyunun kalitesi, yüksek evaporasyondan etkilenen kurak alanlarda önemli bir rol oynar ve toprakta yüksek konsantrasyonda tuz birikmesine sebep olur.
Kuyu temizliğinde en çok kullanılan yöntem yüksek basınçlı ve debili kompresör vasıtasıyla kuyunun temizlenmesidir. Temizlik öncesi kuyuda mevcut dalgıç pompa çıkarılır. Kuyuya pompasız olarak borular yeniden indirilir. Yukarıdan kademeli olarak kompresör ile hava verilir (ani olarak hava verilmemelidir.)
Kuyu suları yer altında biriken yağışlardan elde edilmektedir. Bu nedenle gözeneklerin çamur ve benzeri maddelerle tıkanması, kuyunun su dolmasına engel olmaktadır.
Kuyu suyu kullanılan su depolarında aşırı yoğunlukta çamur, balçık, kirlenme ve yosunlanma problemi meydana gelebilmektedir. Kuyu suyu kullanılan su depolarının muhakkak 3 ayda bir temizlenip dezenfekte yapılması gerekmektedir.
Klordioksit gazı, suya doğrudan enjekte edilerek veya klordioksit solüsyonunun suya eklenmesiyle elde edilir. Klordioksit, bakteri, virüs, mantar ve algleri etkisiz hale getirerek suyun mikrobiyolojik kalitesini artırır.
Dezenfeksiyon, kuyunun içindeki suya klor katılmak suretiyle yapılır. Kuyunun her seviyesinde sudaki klor konsantrasyonu genel olarak 50 ppm ve klorlu suyla kuyunun temas süresi de asgari 2 saat olarak alınır.
Buna karşılık bir kuyuya fare, serçe veya bu büyüklükte bir hayvan düşüp ölse ve henüz şişip dağılmadan bu hayvan kuyudan çıkarılsa, söz konusu kuyudan yirmi kova su çekmek gerekir. Otuz kova çekmek ise müstehabtır. Dolayısıyle bu kuyudan bu miktarda su çekilmedikçe, suyunu kullanmak caiz değildir.
Kuyu suyunda bulunan kireç ; aracınızın üzerine yapışarak kireç lekeleri meydana getirecektir. Bu lekeler yıkama ile çıkmayacak kadar sert kirlerdir ve işlem görmesi gerekmektedir. Genel olarak aracın boyası ve camı üzerinde yoğun bir şekilde leke bırakmaktadırlar.
Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir. Bu derinliklere göre de uygulanan sondaj teknikleri değişiklik gösterebilmektedir.
SÖNMEZLER: KUYU SULARINDA YÜKSEK NİTRAT KİRLİLİĞİ MEVCUT
Bahçe sulamasından, arıtmalarla arıtılarak içme suyu olarak; yemek yapımında, bulaşıklarının yıkanmasında ve banyoda kullanılıyor. Bizim bir tespitimiz var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri