Kuyumcu mesleki yeterlilik belgesi almak isteyenlerin mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilmiş SC Belgelendirmeye başvurmaları gerekmektedir.
Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.
Yetki belgesi başvuruları, https://ktbs.ticaret.gov.tr adresinde yer alan Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi (KTBS) üzerinden T.C. vatandaşları tarafından e-Devlet şifresiyle, yabancılar tarafından ise pasaport numarası ile üyelik kaydı oluşturularak yapılmaktadır.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
İlgili 20 soru bulundu
1 Ocak 2023 itibari ile kuyumculukta yeni bir dönem başladı. Yeni yılla birlikte kuyumcu esnaflarımızın ticari faaliyetlerine devam edebilmeleri için yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Bu belgeyi almak için ise kuyumcu esnaflarımızın ustalık belgesi veya mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması gerekiyor.
Ustalık belgesi sahibi kişi bu işyerinde çalışan durumunda ise bu yöntemin uygulanmasında genel olarak bir sorun yoktur. Ustalık belgesi kiralama ile iş yeri açmak parayla ustalık belgesi satın almak gibi yasal bir işlem değildir. Üstelik olası hatalarda ustalık belgesi sahibi kişi suçlu duruma düşmektedir.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler daha önce o meslekte yeteri kadar çalışmadıysa ve hala belgeyi almak istiyorsa yine mesleki eğitim merkezlerinde açılan uygulamalı ve teorik kurslara katılıp daha sonrasında sınava girerek başarılı sonuç alırsa ustalık belgesini almaya hak kazanabilirler.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2024 İTİBARİYLE 750 ₺ DİR. MYK Belgelerinde Sınavsız belge yenileme ücreti 1125₺ dir.
Yetki belgesi bulunmayan işletmeler, kuyum ticaretiyle iştigal edildiği izlenimi veren işaret ve ifadeler kullanamayacak. Yetki belgesi, kuyum işletmesinin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi üzerinden verilecek, yenilenir ve iptal edilecek.
Kuyumculuk kursuna katılarak alacağınız sertifika ile mücevherat sektöründe iş bulabilir veya kendi işinizi kurabilirsiniz.
Mesleğinde eğitim süresinin en az iki katı kadar çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. Vitrin Kuyumculuğu alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir. Yeterlilik sürekli geçerlidir.
1 Ocak 2023 itibari ile kuyumculukta yeni bir dönem başladı. Yeni yılla birlikte kuyumcu esnaflarımızın ticari faaliyetlerine devam edebilmeleri için yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Bu belgeyi almak için ise kuyumcu esnaflarımızın ustalık belgesi veya mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması gerekiyor.
Eğitime kaydını yaptıran kişilerin 1 yıl boyunca bir iş yeri ile sözleşme yaparak haftada 4 gün iş yerinde çalışması, 1 gün de teorik eğitim için okula gelmesi gerekmektedir. 1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır.
Ustalık belgesi bu ad altında Türkiye'de Mesleki (Çıraklık) Eğitim Merkezleri tarafından verilir. Belge almak isteyen kişiler bu merkezlere başvuruda bulunurlar. Kanun ve yönetmeliklere göre kişi doğrudan ustalık sınavına alınır veya ustalık belgesi verilir.
e-Sınav başvuruları, adaylar tarafından MEM müdürlükleri üzerinden yapılabilecektir. Başvuruların MEM müdürlüklerince kabul edilmesi neticesinde adaylar, kendilerine ait T.C. kimlik numarası ile e-sınav ücretini yatıracaklardır.
Kalfalık ve Ustalık Belgesi olmayan sektör üyelerimiz için sınav başvuru tarihleri 19 -29 Şubat 2024 tarihleri arası olarak belirlenmiştir.
Ustalık Telafi Programı UTP Mesem teşviki kapsamında, programa katılan işverene, personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (2.750 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 18.562 TL ödeme yapılmaktadır.
Tüm Mesleklerde Geçerli E-devlet & Üniversite Onaylı Ustalık – Kalfalık Usta Öğreticilik Belgesi – Online Eğitim Belgelendirme.
Çiğ köfte dükkânı açmak için ustalık belgesi gerekli mi? Hayır. Dükkân açarken resmi dairelerden alınacak izin ve belgeler dışında, İlçe tarım müdürlüklerinin göstereceği resmi adreslerden Hijyen Eğitimi ve Belgesini almak yeterlidir.
Ustalık belgesi almak için 2 yol bulunmaktadır bunlar şöyledir ya ustalık belgesi almak istediğiniz meslekte belirtilen süre kadar çalışmışlığınızı kanıtlayarak direkt sınava girerek alabilirsiniz ya da Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitiminizi tamamlayıp daha sonrasında sınava girerek ustalık belgenizi alabilirsiniz.
Buradan yola çıkarak kalfalık belgesine sahip olan kişiler ve aynı meslekten ustalık belgesi almak isteyen kişiler kalfalık belgesini ibraz ederek yine Mesleki Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılmadan direkt olarak sınavlara katılarak ve sınavlardan başarılı olarak ustalık belgesi alabilir.
Aynı zamanda ustalık belgesi sahibi olan kişilerin kuyumcu dükkanı açma hakkı varken kuyumculuk kalfalık belgesi olan kişilerin ise yalnızca kuyumcu yanında çalışma imkanı bulunmaktadır.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik" taslağına göre ülke genelinde faaliyet gösteren tüm kuyumculardan 500'er gram altın teminat olarak isteneceği belirtiliyor. Bu miktardaki altını teminat olarak yatırmayanların kuyumculuk yapamayacağı öngörülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri