Kuzey Işıkları Pazar gecesi hem Türkiye hem de dünyanın dört bir yanında çıplak gözle görüldü. Güney İngiltere'nin bazı bölgelerinde gökyüzünü aydınlatan bu ışıklar, Türkiye'de de Ordu'nun Ünye ilçesinde Van'ın Özalp ilçesinde ve Balıkesir, Marmara Adası'nda görüldü.
Kuzey ışıklarının bazı ülkelerin turizmine de önemli katkı sunduğunu ifade eden Alaeddinoğlu, "Kuzey ışıklarını görmek, fotoğraflamak isteyen birçok insan, kutuplara yakın ülkeleri ziyaret ediyor. Ekvator'a yakın ülkelerde bu ışıkların sıklıkla görülme şansı çok düşük. Ülkemizde de birkaç ilde görüldü.
Kuzey ışıklarını görebilmeniz için Grönland'ın güney şehirlerini tercih etmeniz gerekir. Bölgede kuzey ışıklarını görmeye en uygun şehirler, Nuuk, Ilulissat, Isortoq ve Ammassalik'tir. Bölge turizm açısından komşu ülkesi İzlanda'ya göre daha gelişmiş.
Daha yüksek enlemlerde Alaska, Kanada ya da Antarktika gibi Dünya'nın kutuplarına yakın yerlerinde çok daha sıklıkla gözlemlenebiliyor. Buna karşılık ekvatora daha yakın bölgelerde ve Meksika kadar güneyde görüldükleri de oluyor. Kuzey ışıklarını görmek için en yakındaki kutup yönüne bakman yeterli.
İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir. Görüldüğü en yaygın tarihler ise 23 Eylül-21 Mart arasındaki günlerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Kuzey Kutbu'na yakın bölgelerde görülen kutup ışıkları “kuzey ışıkları” olarak da bilinir. 5 Kasım 2023 tarihinde ülkemizin çeşitli yerlerinden de görüntülenen bu ışıkların sebebi, Güneş aktivitelerindeki artış. Dünya'nın manyetik alanı Güneş'ten gelen yüklü parçacıkları saptırır.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
Kuzey Işıkları yani diğer ismi ile Aurora Borealis, açık ara bu gezegende meydana gelen en büyüleyici doğa olaylarından. Sanılanın aksine aurora kuzey ülkelerinde her gün görülebilen birşey değil. Her yıl, kuzey ışıklarını görmeye binlerce turist gidiyor ama çoğu eli boş dönüyor.
6- Thingvellir Milli Parkı, İzlanda
İzlanda'da Reykjavik dışında da kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz yerler mevcut. Geniş ve açık ovalara sahip olan Thingvellir Milli Parkı, bu gözlem için harika bir ortam sunuyor.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Kuzey Işıkları genellikle mart ve eylül aylarında yaşanan ekinoks dönemlerinde yani 23 Eylül ya da 21 Mart'a yakın zamanlarda daha iyi görünüyor. Bu tarihlerin öne çıkmasının nedeni, dünyanın manyetik alanında daha fazla güneş parçacığının atmosferle etkileşime girmesi.
Kuzey kutuplarında kuzey ışıkları avına çıkmak ve Husky Safari ile ren geyikleri ve kutup ayıları arasında vahşi kutuplara meydan okumak isteyen maceraperest bir gezgin iseniz Avrupa Rüyasının Lapland 2024 tur tarihleri: 31 Aralık – 03 Ocak. 02 Şubat – 05 Şubat.
Eylül ayının sonunda başlayıp Mart ayının sonuna kadar devam etmektedir. Gün içerisinde akşam saat 9'da başlayıp gece yarısı ile de sonlanmaktadır.
Kuzey ışıklarının dünyaya doğrudan bir zararının olmadığını ancak ciddi miktarda radyasyon içerdiğini belirten uzmanlar, uydu iletişimin bozulabileceğini, haberleşmeyi etkileyebileceğini ve radyo dalgalarındaki sinyallerin değişebileceğini söyledi.
Yeşil tüm auroraların en yaygınıdır, ardından pembe, (açık yeşil ve kırmızı karışımı), saf kırmızı izler, sarı (kırmızı ve yeşil karışımı), ve son olarak saf mavi. Auroralar güneşten sürekli dışarıya doğru iyon akışı olan solar rüzgârlarla ilişkilendirilmektedir.
Ülkemizden kuzey ışıklarını görebileceğimiz Kuzey Kutup Dairesi'ne ne yazık ki yaygın olarak direkt uçuşlar bulunmuyor. Sadece son iki senedir İstanbul-Rovaniemi arası sezonluk uçuşlar bulmak mümkün. Direkt uçuşun yaygın olmamasından dolayı ya bağlantılı ya da aktarmalı olarak uçuşları gerçekleştiriyoruz.
Kaba tabirle ışık gösterisi olarak söyleyebileceğimiz Kuzey Işıkları, aslında güneş ışığının yansımasıdır. Güneşten gelen yüklü taneciklerin Dünya'nın atmosferdeki oksijen ve azot tanecikleri ile çarpışması sonucunda Kuzey Işıkları meydana gelir.
Manyetik kuyruktan kutuplara doğru akan parçacıklar iki kutba da aynı anda ulaşır ve kutup ışıkları her iki kutupta aynı anda oluşur. Güney kutbundaki ışık- lara “aurora australis” yani güney ışıkları adı verilir.
Kutup ışıklarını görmek için en iyi yer Kuzey Grönland'daki jeomanyetik kutup boyunca uzanan 'Aurora oval' olarak adlandırılan bölge. Ayrıca Kuzey İskandinavya, İzlanda, Grönland, Kuzey Amerika'nın kuzeyi ve Kuzey Sibirya'da yıl boyunca izlenebilir.
Kuzey ışıklarını görme ihtimalinin en yüksek olduğu dönemin Eylül ve Mart ayları, özellikle de ekinoksa yakın tarihler olduğu söyleniyor.
Norveç'te kış aylarında (aralık, ocak, şubat) sıcaklıklar sıfırın altında seyreder; bu dönem Norveç kayak tatilleri için oldukça idealdir. Eğer doğa yürüyüşlerini ve bisiklet sporunun inceliklerini keşfetmek isterseniz yağışın en az olduğu nisan ve mayıs aylarında Norveç'i ziyaret edebilirsiniz.
Rovaniemi yukarıda da belirttiğim gibi, özellikle Şubat – Aralık ayları arasında, gece 10 gibi başlayıp, sabaha karşı saat 5'e kadar süren Kuzey Işıklarını en iyi görebileceğiniz yerlerden biri.
Svalbard, Norveç
Ayrıca ne kadar yüksek bir noktaya çıkarsanız, Norveç kuzey ışıkları görme şansınız o kadar artar. Eğer Svalbard'a hiç gün ışığı almadığı “Polar Gece” dışındaki zamanlarda gelirseniz ren geyiği, morslar ve kutup ayılarını görme şansınız da daha yüksek olacak.
İzlanda turu fiyatı 2995 Eurodur. Avrupa Rüyası firması çok fazla avantajı, seçeneği ile tercih edilmektedir. Ödeme konusunda birden fazla seçeneği bulunan turlar peşin ödeme, grup ödeme, kredi kartı ile ödeme, havale, EFT ile ödeme seçenekleri sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri