Yoğurttan yapılan ve organik olan tereyağı daha çok kahvaltılarda tercih edilirken pastörize tereyağları yemeklerde kullanılır.
Kahvaltılık (pastörize) tereyağı: Süt kreması pastörize edilmiştir. Bu tereyağları özel tereyağı kültürleri katılarak elde edilir ve minimum süt yağı oranı % 82 olmalıdır. Mutfaklık tereyağı: Yoğurttan ya da süt kremasından elde edilir. Bazıları tereyağı kültürüyle elde edilmiştir.
Size tarifini verdiğim sade yağ (ghee) sağlıklı beyin ve cilt için yararlı ama kolesterolü yükseltici etkisi daha az olan bir geleneksel tereyağı türevidir.
Araştırma sonucuna göre; tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor. Tereyağı, diğer yağların aksine hayvansal ve tamamen doğal olduğu için A, E, D vitaminleri ve proteinler açısından oldukça zengin bir gıda maddesi.
İlgili 29 soru bulundu
Hakiki tereyağı, sıcak suya atılması halinde tek parça halinde erime özelliğine sahiptir. Bir miktar tereyağı alarak kaynayan suyun içerisine atmanız halinde tereyağı parçalara ayrılmadan tek parça halinde eriyorsa satın aldığınız tereyağını tüketebilirsiniz.
Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Bir parça tereyağı alarak 1 bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağınız tek parçada küçüle küçüle eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahte demektir. Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçak vurduğunuzda eğer ufak ufak parçalanıyorsa bu doğal olduğunun bir işareti olabilir.
Margarinle tereyağı arasında karar vermeniz için yardımcı bilgiler. Margarin, iş kalp sağlığına geldiğinde genelde tereyağından üsttedir. Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir.
Genellikle marketten alınan tereyağlarının kokusu margarine benzer. -Oda sıcaklığında kolay eriyorsa bu gerçek bir tereyağıdır diyebiliriz. Aynı zamanda tavada erittiğinde tereyağı köpük çıkarıyorsa bu da tereyağının taze olduğunun bir işaretidir. -Ucuza satılan tereyağları asla alınmamalıdır.
Sütte bulunan doğal yağ, pastörizasyon işlemi sırasında herhangi bir kayıp yaşamıyor. Bu nedenle güvenli sütler arasında yerini alır. Pastörize sütler denetimli şekilde üretildiği için insan sağlığı ile oynayan faktörler tespit edilemez.
Sütün pastörize edilmesinin amacı süte bulaşmış olan bütün hastalık yapıcı mikropların öldürülmesi ve bu sayede sütün dayanma süresinin arttırılmasıdır. Bu işlem sırasında aynı zamanda sütün doğal niteliklerinin, özellikle de besin değerleri ve duyusal özelliklerinin mümkün olduğunca korunması da hedeflenir.
Pastörizasyon, gıda sanayide, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemi. İlk kez 1860'larda Fransız bilim insanı Louis Pasteur tarafından geliştirilen ve onun adıyla anılan bu yöntem, mikroorganizmaların ısı yardımıyla tahrip edilmesi esasına dayanır.
Pastörize işlemi çiğ sütün 72-74 °C de 15 saniye ısıtılması ve hızla soğutulması işlemidir. Pastörizasyon işleminde yüksek sıcaklık ve basınç olmadığı için sütün faydalı bakterileri, yağı, proteinleri vb. bileşenleri zarar görmez.
Tereyağı nasıl kullanılır? Tereyağı, hem kahvaltılık hem de yemeklik olarak kullanılır. Kahvaltıda tüketilen tereyağı, tuzsuz ve beyaz renktedir. Yemeklik olanıysa, tuzlu ve sarı renktir.
Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır. Fakat kimi insanlar tereyağı tüketimi tehlikelidir. Özellikle tereyağı yedikten sonra oluşan sorunlarınız varsa kesinlikle doktorunuza başvurun.
Ülker Teremyağ Yemek&Hamurişi ürünü aslında bir margarin. Üründe hiç tereyağı bulunmazken, bunun yerine yapay tereyağ aroma vericisi eklenmiş. Üründe ayrıca koruyucu ve renklendirici katkı maddeleri bulunuyor. Ürün 625 ml'lik şişelerde satışa sunuluyor.
Teremyağ Paket Margarin 250 gr. yemeklerinize enfes bir koku ve tat katıyor. Nefis börekler, tatlılar, yemekler yapmanızı sağlayacak olan bu yağ, tereyağının lezzet ikizi! Trans yağ içermeyen Teremyağ Paket Margarin % 100 bitkisel yağların hafifliğini taşır.
Eğer daha bisküvi kıvamında, daha tok kurabiyeler elde etmek istiyorsanız tercihinizi kesinlikle margarinden yana kullanın. Ama ''Benim kurabiyemin dokusu yumuşacık olsun, ağza atıldığında dağılsın'' diyorsanız mutlaka tereyağı kullanın. Margarin daha fazla su içerdiği için daha dayanıklı hamurlar elde etmenizi sağlar.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Buzdolabından alınan tereyağını kesmede zorlanılır ise tereyağı gerçektir. Bıçak değdiği anda çatlıyor ise sahtedir. Tereyağını oda sıcaklığında bırakıldığı zaman yumuşar ise gerçektir. Tamamen eridiği gözlemlenir ise sahtedir.
Günümüzde pek yaygın olmasa da eskiden tereyağı evde yoğurtla yapılırdı. Yoğurttan tereyağı yapmak oldukça sağlıklı ve basit. Tereyağı çok sık tüketilen ürünler arasında.
Doğal Trabzon Tereyağı
Bölgenin florası ve hayvanların yeşil ağırlıklı beslenmesi sebebiyle sahip olduğu sarı renk ve aromatik lezzeti ile bilinmektedir. Bu rengin oluşmasında, içinde bulunan yüksek orandaki doğal β-Karoten etkilidir.
Tereyağının yıkanması, lezzetin düzelmesini ve dayanıklılığın artması sağlar. Tereyağı taneli bir kitle halinde birikir. Bunun yoğrularak homojen bir kitle haline getirilmesi gerekir. Bu amaçla yıkanmış olan tereyağı topağı silindirler arasından geçirilir.
"PATATES NİŞASTASI VARSA ÇABUK ERİYİP DAĞILIR"
Eğer 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısında şüphe duyulabilir. Patates püresi varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir. Tereyağı kütle şeklinde olduğu için satın alırken dışardan anlaşılma imkânı yok. Erirken ya da keserken anlayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri