Karabiber, kırmızı biber, karanfil, kişniş, defne yaprağı ve kekik ise, kökte harcı için en önemli baharatlardan. Köri ise genellikle kırmızı et ve tavuk etinin vazgeçilmezleri arasında. Koyun ya da kuzu eti yapacaksanız nane, bu etlerin vazgeçilmezidir.
Koyun ve kuzu etinin olmazsa olmaz baharatlarından biri de nanedir. Aynı zamanda nane, salatalarda da sıkça kullanılır. Oldukça pahalı bir baharat olan safran ise deniz ürünlerine tat vermek için tercih edilir.
Kişniş, kimyon, toz kırmızıbiber, pul kırmızıbiber ve tuzu ekleyip pişirin. Etleri bu karışıma ilave edip pişirmeye devam edin.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
Kuzu pirzola terbiyesinde kullanılan baharatlar kekik, kırmızı pul ya da kırmızı toz biber, kimyon veya karabiber olmalıdır. Marine işlemleri sonunda kullanılan karışımların aroması, lezzeti ve etkileri ile yumuşacık olan etler çok daha kolay pişecek ve beklenen damak tadını karşılayacaklardır.
İlgili 44 soru bulundu
Tüm etli tencere yemeklerine çok hoş ve çok lezzet katan bu baharat,tavuk ta da kullanılmaktadır. Değişik v e hoş tatlar arayanların vazgeçilmezi olacaktır. İçindekiler: Tarçın, Kişniş, Karabiber, Karanfil, Muskat, Yenibahar, Kakule, Tatlı Toz Biber.
Pirzola, fırında pişirilmeden önce tavada mühürlenir. Daha sonra isteğe göre sebzelerle birlikte fırın tepsisine alınır. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 10-15 dakika kadar pişirilir. Pişirme işleminin ardından 4-5 dakika fırında bekletilir ve servis edilir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Kuzu etini kuşbaşı olarak doğrayalım. Kuru soğanı, domateslerin kabuklarını soyup, kırmızı ve yeşil biberi de ufak olmayacak şekilde hepsini doğrayalım. Daha sonra genişçe bir tavayı ocağa alalım ve iyice ısıtalım. Tava ısınınca eti tavaya ekleyip et suyunu salıp geri çekinceye kadar pişirelim.
Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Kuzu etinin but kısmı, arka ayaklarında bulunan etlere ve etlerle beraber kemiklere verilen isimdir. Bu et bölümü, kuzu etinin en lezzetli ve en iyi yerlerinden biri olarak görülüyor. Yağsız ve yumuşak bir et yapısına sahip olan kuzu budu, kızartma, fırın yemekleri ve şiş yemekleri için ideal bir et yapısına sahiptir.
Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın. Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın. Etler kızarmaya başlayınca ocağın altını kapatın.
Kontrfile, antrikot veya bonfile eti 1-2cm eninde biftek şeklinde kesin. Etin her iki tarafına da tuz, karabiber sürerek bir kaba alın. Üzerine baharatları, zeytinyağını ve sarımsağı ekleyerek streç filmle üzerini sıkıca kapatın. En az 3 saat (ideal süre 8-10 saat) buzdolabında bekletip marine olmasını sağlayın.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
1 su bardağı sıcak su eklenir. Kaynama gelmesi beklenir. Üzerinde oluşan köpükler alınır ve düdüklünün kapağı kapatılır. 20 dakika pişirilir. Pişince tuz ve kekik atılır. 2 dakika ağzı açık şekilde kendi yağında kavrulur.
Kebaplık etin iyice ayıklanmış ve temizlenmiş durumda olması önemlidir. Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
Geniş bir tavaya 1 çay bardağı sıvıyağ koyup, kızdırın. Yağın içine pirzolaları koyun. Tavanın kapağını kapatıp, kuzu pirzoların her iki tarafını iyice pişirin. Kızaran tavada kuzu pirzolaları servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Kuzu fileto etinden dilimlenerek hazırlanır. Pişirme yöntemi önerisi: Mangal, döküm veya ızgarada kullanılmalı. Önceden ısıtılmış tavada ya da ızgarada her yüzü 4-6 dk. olacak şekilde pişirilir.
Marine sos için ayçiçek yağı, biber salçası, yoğurt, hardal ve diğer baharatları derin bir kapta karıştırın. Kuzu pirzolaları bu sosun içerisinde 3-4 saat kadar bekletin. Pirzolalar marine edilirken mangalı yakın ve ızgara telini üzerine yerleştirip soğan halkası ile silin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri