Karabiber, kırmızı biber, karanfil, kişniş, defne yaprağı ve kekikten oluşan köftebaharı karışımı da daha çok köfte yapımında kullanılır. Kırmızı etin hatta tavuk etinin vazgeçilmez baharatları arasında bir de köri bulunur. Koyun ve kuzu etinin olmazsa olmaz baharatlarından biri de nanedir.
Kısacası körinin Asya mutfağında et yemeklerinden salatalara ve pilavlara dek çok geniş bir kullanım alanı vardır. Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere de yakışır.
Kavurma sacı içine yağı ve eti koyun etin rengi dönünceye kadar kavurun. Üzerine soğanı katın kavurun, biberi katın kavurun ardından domatesi katın, karıştırın orta ateşte domatesin bıraktığı su buhar olup uçuncaya kadar kavurun. Kavurma üzerine tuz, karabiber ve köri ekleyip karıştırın. Afiyet olsun.
Hem çok faydalı bir baharat olduğundan hem de lezzeti Türk mutfağından tariflere çok yakıştığından onunla yapılan köri soslu makarna ve köri soslu tavuk tarifleri ayrıca çok sevilir. Bir de sadece akıllara körili tavuk gelmesin, eklendiği sebze sotelerine veya fırın yemeklerine, kırmızı ete de çok yakışır.
2: Soğan ve sarımsağı temizleyip doğrayın biberleri temizleyip doğrayın tencereye zeytin yağı koyun haşladığınız etleri ekleyip kavurun kavrulunca soğan sarımsağı ekleyip kavurun biber ve tavla zarı doğradığınız domatesleri ekleyip tuz ve köri yi ekleyip kapağını kapatıp pişmeye bırakın.
İlgili 40 soru bulundu
Yemeklere verdiği aromatik tatla, gittikçe yaygınlaşan köri; makarna, çorba gibi yemeklere de katılır. Özellikle körili pilav ve körili patates gibi tarifler ile masalara gelir. Et yemeklerinde ise eti terbiye etmek için tercih edebileceğiniz en ideal baharat olan köri, kokusuyla sizi adeta masaya davet eder.
Köri ve Zerdeçal Nasıl Ayırt Edilir? Köri ile zerdeçal arasındaki benzerlik aslında sadece ikisinin de renginin sarı olmasıdır. Köri bir baharat karışımı iken zerdeçal tek başına bir baharattır.
Karabiber, kırmızı biber, karanfil, kişniş, defne yaprağı ve kekik ise, kökte harcı için en önemli baharatlardan. Köri ise genellikle kırmızı et ve tavuk etinin vazgeçilmezleri arasında. Koyun ya da kuzu eti yapacaksanız nane, bu etlerin vazgeçilmezidir.
Beyaz etlerle harika bir uyum yakalayan köri, köfte yemeklerine de çok yakışan bir lezzet.
Bayram sofralarının, özel davetlerin leziz ikramlıklarından biri olan, her zaman yaptığınız et kavurmasına bu kez farklı bir dokunuş yapmaya ve onunla yeniden tanışmaya ne dersiniz? Genelde tavuk kavurması ile bilinen köri sosu bu kez et kavurması ile buluşuyor ve enfes bir tarif ortaya çıkıyor.
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
Körinin içindeki baharatlar
İçeriğinde bulunan baharatlar sayesinde hızlı bir şekilde yağ yakar.
Köri tozundaki baharatların kombinasyonu size güçlü antioksidanlar sağlayabilir. Bu baharat karışımı, sindirim sistemini güçlendirmeye ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Diyetinize ekleyeceğiniz köri tozu, sindirimi teşvik eder ve bağırsaklarınızdaki iyi bakteri sayısını artırır.
Köri, birçok baharatın karışımıyla elde edilen bir baharat çeşidi. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
– Unu tereyağı ile kokusu çıkana, renk değiştirene kadar kavurun. – Ardından 1 tatlı kaşığı köri ekleyip kavurmaya devam edin. kısık ateş üzerinde koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırın. – Koyulaşan köri sosu dilediğiniz yemeğe ekleyip tüketin.
Köri yerine hangi baharat kullanılır? Kişniş ve zerdeçal, körinin tipik tadını bulmak için gerekli kalan iki baharattır. Kişnişiniz yoksa, kimyon veya maydanozu değiştirin. Zerdeçal yoksa, tatlı kırmızı biber ile değiştirin.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın. Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın.
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
Temelde ana malzemesi zerdeçal ve sumak olan köri tozu, parlak sarı bir renge sahiptir. Rengini içine katılan zerdeçaldan alan karışım, kullanıldığı yemeğe kendine özgü bir renk katar. Yoğun bir tada ve yine aromatik fakat bir o kadar da yoğun bir kokuya sahip olan karışım, kokusunu ise köri yaprağı sayesinde kazanır.
1Bir sos tenceresinde tereyağını kısık ateşte eritin. Eriyen tereyağına unu ilave edin ve yanmaması için sürekli karıştırarak pişirmeyi sürdürün. Hazırladığınız karışım hafif kahverengileşinceye dek yaklaşık 15 dakika pişirin. Ardından köri tozunu, pul biberi ve 1 tutam taze çekilmiş karabiberi ilave edip, karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri