Yazılışları ve söylenişleri aynı, ama anlamları farklı iki kelimenin bir arada kullanılma sanatıdır. Kapımdaki asmaya? Sürü ne?
Arap belâgatında cinâs, anlamları farklı olmak şartıyla yazılışları aynı yahut benzer olan kelimeleri nazım ya da nesirde kullanma sanatını ifade eder.
Türkçe'de Kullanılan Cinas Örnekleri
İkinci olarak ise “acısı yüreğine işlemek” anlamında “dağlamak” sözcüğü kullanılmıştır. Sözleri yazmış olan şair yazım bakımından aynı seslerden meydana gelen, farklı varlık ve kavramları karşılamakta olan bu “dağlar” kelimelerini kullanarak cinas yapmıştır.
Genel anlamıyla bir olay, bir durum üzerine ya da içinde bulunulan bir duygu dürtüsüyle, düzüp-koşmak yoluyla söylenmiş halk şiiri; koşuk. Özel anlamıyla 8 ya da 11 heceli, dört dizeli bentlerden oluşan halk şiiri biçimi: “Koşma'da ilk dörtlüğün ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklıdır.
a.Eksik Cinas (Cinas-ı Nakıs)
Bu türlü cinaslarda cinaslı kelimelerden birindeki harf sayısı diğerinden eksiktir. Fazla harf sayısı bir veya daha fazla olabilir. Bu fazla harfler kelimenin başı, sonu veya ortasında bulunabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kalb cinas: Dört benzerlikten yanlızca harflerinin sıralanışı farklı olan kelimeler arasında meydana gelen cinastır.
Sözlükte “iki şeyin birbirine benzemesi” anlamında masdar olan cinas, edebiyat terimi olarak anlamları farklı, yazılış veya söylenişleri (sesleri) aynı yahut benzer olan kelimelerin nazım ve nesirde bir arada kullanılması yoluyla yapılan söz sanatını ifade eder.
1- Tam Cinas: Yazılışları ve okunuşları tamamen aynı olan kelimelerle yapılan cinastır. 2- Tam Olmayan Cinas: Seslerinden bazıları farklı olan ya da harf sayısı farklı olan cinas türüdür.
Dize sonlarında bulunan sözcüklerdeki üç veya daha fazla ses benzerliğine zengin uyak denir. Dize sonlarında yazılışları aynı, anlamları farklı olan sözcükler cinaslı uyak oluşturur.
Bazen içsel konuşma ve monolog kavramlarını birbirine karıştırılabilir. Peki, monolog ve içsel konuşma farkı nedir, bundan da bahsedelim: İçsel konuşma zihinde sessizce gerçekleşirken monolog yüksek sesle yapılan uzun konuşmalara denir. Ama bazı kaynaklarda içsel konuşma, iç monolog olarak da geçer.
Kirpikli mânî : Kesik mânîlerde eğer kafiye cinaslı ise bunlara cinaslı mânî denir. Yedekli mânî : Düz mânînin sonuna aynı kafiyede iki mısra daha eklenerek söylenen mânîler. Cinaslı kafiye kullanılmaz, birinci mısraları anlamlıdır. Yedekli mânîye artık mânî de denir.
Cinas, ses tekrarına ve benzeşmesine dayalı bir söz sanatıdır. Cinaslı lafızların harflerin sayısı, cinsi, harekesi ve sırası bakımlarından mümkün olan en üst düzeyde benzeşmesi esastır.
Lafız itibariyle birbirine uygun cinaslara denir. Tam cinas "vücûh-i erbaa" denilen dört şeyin ittifakı ile, yani cinası meydana getiren kelimelerin harfleri, sıraları, sayıları ve harekeleri bakımından birbirinin aynı olması ile meydana gelir.
Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Cinaslı Kafiye
Mısra sonlarında anlam olarak farklı ancak yazılış olarak aynı olan yani eş sesli kelimelerin kullanılması sonucu oluşan kafiyedir.
İkiden çok ses benzerliği zengin uyak oluşturduğundan cinash uyak zengin uyağın içinde değerlendirilmiştir.
Kesik Mani: Cinaslı mani diye de isimlendirilen bu manilerin özelliği ise şu şekildedir. Kesik maninin ilk dizede hece sayısı eksik bırakılır. Bunun yanında ilk dize anlamlı ya da anlamsız sözcüklerden de oluşabilir. Çoğunlukla ilk dizede bulunan sözcük şiir içinde cinaslı kafiyeyi oluşturur.
Sözlükte "geri çevirmek, içini dışına döndürmek" gibi anlamlara gelen kalb kelimesi belâgatta, birçok konuyla ilgili olarak sözün lafız veya mâna bakımından ters çevrilmesini ifade eden kapsamlı bir terim şeklinde kullanılmıştır.
Bir metnin veya şiirin sanatsal özelliklerini incelemek için, kullanılan edebi sanatlara bakmak yeterlidir. Edebi sanatları, genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz: mecaza dayalı sanatlar, anlama dayalı sanatlar ve söze dayalı sanatlar.
Zarf, yüklem, ortaç, gövde gibi kelimeler Türkçe alanında kullanılan terim anlamlı kelimelerdir. Mahkeme, duruşma, tüzel gibi kelimeler hukuk alanında kullanılan terim anlamlı kelimelerdir. Kafiye, mesnevi, divan edebiyat alanında kullanılan terim anlamlı kelimelerdir.
Hücre bir canlının yapısal ve işlevsel özellikler gösterebilen en küçük birimidir. Hücre kelimesi, (İng. Cell); Latince küçük odacık anlamına gelen "cellula" kelimesinden Robert Hooke tarafından türetilmiştir.
Edebiyat terimleri, edebiyatla ilgili tartışmalarda, sınıflandırmalarda, eleştirilerde, şiir ya da roman gibi yazın yapıtlarının çözümlemelerinde kullanılan terimlerdir.
İki lafız yalnız sıra yönünden farklı olursa cinâs-ı kalb olup, tam kalb olursa kalb-i kül, nakıs kalb olursa kalb-i ba'z denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri