Kuzu Kol; Kuzunun ön ayaklarından gerdanına kadar olan kısımdan elde edilen lezzetli bir ettir. Kuzu kolun tamamıdır. İncik bölümünü de içerir Özellikle fırın yemeklerine çok uygun olan kuzu kol ile tencere yemekleri de yapabilirsiniz.
Ön bacakların üst bölümüne kol denir. Bu bölümdeki kasların arasında ince yağ tabakaları görülür. Kuzunun bu bölümünden kızartmalar pişirilirse de daha çok kuşbaşı et yemekleri, tas kebap kol etiyle yapılır. Kafes ile gerdanın alt kısmında kalan ön bacakların üst kısmı kuzu kol olarak adlandırılır.
Bütün Kuzu Kol (1,3-1,6 kg.)
Önce yağlı kağıt ile iyice sardıktan sonra; kapaklı bir fırın kabına koyun ve önceden 180 derecede ısıttığınız fırında pişirin. Yaklaşık 1,5 - 2 saat sonra mis gibi kuzu kol sofranızda.
Koyun ve kuzuların, yani küçükbaş hayvanların ön kol ve arka ayaklarının arasında kalan kısmın altına döş denir.
İlgili 38 soru bulundu
Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir. Nefis fırın yemekleri ve ızgara için koyun but tercih edebilirsiniz.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Bütün ete aynı işlemi yapıp eti tuzladıktan sonra hazırladığımız yağlı kağıda yerleştirip sağdan soldan önce yağlı kağıt ile sonra alüminyum folyo ile sıkıca hava almayacak şekilde kapatın. Önceden ısıtılmış 210 derecelik fırında 2, 5 saatte pişirin. Et süre sonunda istediğiniz gibi kemiklerinden sıyrılır hale geliyor.
İsminin nereden geldiğine dair birkaç farklı yorum olsa da, en akla yatkını pişirilme tekniğine dair olan. Kuzu etlerinin bir pişirme kabının ortasına oturtulup üzerine başka bir ısıya dayanıklı kap kapatarak yavaş yavaş pişmesinden dolayı kuzu kapama denmiş.
Karkas parçaları arasında en yüksek oran %32.63 ile butta. %28.26 ile diğer parçalarda ve %18.20 ile kolda görülmüştür. Karkasta et oranı on fazla %61.20 ile butta, yağ oranı %33.00 ile belde ve kemik oranı ise %29.90 ile sırtta görülmüştür.
Etlerimizi yağ koymadan kendi suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Kendi suyunu saldığı anda 1 tatlı kaşığı sirkeyi ekliyoruz (sirke etin yumuşak olmasını sağlar ve etin ağırlığını alır) etler suyunu çektikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekliyoruz ve yine 1 tatlı kaşığı sirke koyuyoruz pişmeye bırakıyoruz.
Siparişinizle ortalama 2-3 kg arası ürün gönderilir. Kuzu Kol; Kuzunun ön ayaklarından gerdanına kadar olan kısımdan elde edilen lezzetli bir ettir. Kuzu kolun tamamıdır. İncik bölümünü de içerir Özellikle fırın yemeklerine çok uygun olan kuzu kol ile tencere yemekleri de yapabilirsiniz.
Dana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için daha kaslı ve serttir.
Gelibolu, Çan gibi ilçelerin hayvanları da etlerinin lezzetiyle meşhurdur ancak Biga'da yetişen hayvanların eti gurmeler tarafından en beğenilen ettir. Küçükbaş hayvan ve kuzu eti olarak baktığımız zaman da, Balıkesir'in Gönen ilçesindeki Kıvırcık ırkına mensup kuzuların eti dünyaca ünlüdür.
Kuzu eti, lezzeti bakımından en çok beğeni alan hayvansal gıda ürünleri içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Kuzu etinin but kısmı, arka ayaklarında bulunan etlere ve etlerle beraber kemiklere verilen isimdir. Bu et bölümü, kuzu etinin en lezzetli ve en iyi yerlerinden biri olarak görülüyor.
Atalarımızın “Et alırsan koldan, kız alırsan soydan” sözü boşuna söylenmemiştir. En iyi kavurma da kuzunun kolundan yapılır. Kavurma yaparken et ve yağ eşit parçalar halinde doğranmalı ki parçalar eşit sürede pişsin.
Yağlarından temizleyip, suyunu süzdürdüğümüz kuzu kolumuzu sıvı yağ ve tuzla iyice ovalıyoruz. Düdüklü tenceremize koyup ısındıktan sonra kısık ateşte 30 dakika pişmeye bırakıyoruz.
İlk 2 saat 200 derecede ve son 1 saat 150 derecede kuzu kol etinizi pişirin. Etiniz 3 saat pişirme sonrasında tel tel ayrılan bir kıvamda olacak. Arzuya göre pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Kuzu tandır hangi etten yapılır? sorusu gelecektir mutlaka, ben hep ön kol kullanıyorum, kalabalıksa da arka da kullanıyorum, kuzu kol lezzet katacak kadar yağlı oluyor ve dilimlendiğinde tencereye kolayca sığıyor.
Üstelik de sandığınızdan çok daha kolay olan bu tarifi hazırlamanız için ihtiyacınız olan tek şey, güvendiğiniz bir kasaptan alınmış kuzu but eti. Gerisini zaten fırın halledecek, siz de lokum gibi pişmiş bu güzelliğin tadına varacaksınız. Şimdiden afiyetler olsun.
Fırında kuzu tandır yapmanın püf noktası düşük derecede uzun süre pişirilmesidir. 180 derece fırında yaklaşık 3-4 saat pişen kuzu tandır eti pamuk gibi olacaktır.
kuzu eti daha yumuşak ve lezzetli olurken dana eti daha serttir ve dişlerin arasına girer. ızgarada mangalda kuzu, yemeklerde dana veya sığır makbuldür.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir. Ayrıca kuzu eti ile koyun eti arasındaki en önemli farklardan biri de sahip oldukları yağ oranlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri