Kuzu göbeği mantarı haşlanarak yenir. Ancak kuzu göbeği ebesi mantarı asla tüketilmemeli. Yanlışlıkla tüketildiğinde mide de kramp ağrıları yaşanır. Daha sonra şiddetli bir baş dönmesi ve bulantı seyreder.
"Kuzugöbeği ebesi, Yalancı kuzugöbeği, Ekşi memet" adlarıyla da bilinir. Bu türde şapka 3 – 15 cm çapında, 4 – 10 cm yüksekliğinde beyin kıvrımları gibi kıvrımlı ve düzensiz girintili/çıkıntılı yapıdadır.
Kırmızıdan sarıya çalan rengi ile kendine has bir renk geçişi olan bu mantar, hoş kokan bir tada sahiptir. Etli kısmı biraz mum kıvamındadır ve sap kısmında silindir ve boş bir yapı bulunur. Tüketilmeye uygun olan kuzugöbeği mantarı, porsiyon kontrolü ile yenmelidir.
Yenilebilir mantarlardan farklı olarak, bu sahte kuzugöbeği kırmızımsı-kahverengi ila sarı arası bir başlığı vardır ve bu başlık genellikle bir tarafa doğru sarkar ve gevşek ve şekilsiz görünür. Ayrıca iyi tanımlanmış bir çukurlaşma yerine beyin benzeri bir doku fark edeceksiniz.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Zehirli mantarın tadı acıdır.
Mantar zehirlenmesi yaşayıp kurtulan kişiler yedikleri mantarın çok lezzetle olduğunu belirtmişlerdir.
Bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzugöbeği mantarı, yağışların ardından ortaya çıkması ile vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Vatandaşlar tarafından doğadan güçlükle toplanan kuzugöbeği mantarının kilosu 500 liradan satılıyor.
Gyromitra esculenta (Yalancı Kuzu Göbeği, Kuzu Göbeği Ebesi, Ekşi Memet)Şapka kızıl kahverenginden koyu kahverengiye değişen renklerde, 5-9 cm uzunluğunda, 5-10 cm çapında ve beyin gibi kıvrımlı bir yapıdadır. Şapka içi boştur. Sap 2-3 cm uzunluğunda ve 1-3 cm çapındadır. Et beyaz, ince ve kırılgandır.
Mantarları yemeden hemen önce temizleyin. Mantarlar çok kirli değilse soğuk suda durulayın ve tamamen kurulayın. Çok kirliyse, 30 dakika kadar soğuk tuzlu suda bekletin ve iyice durulayın.
Yetiştirilmesi zor bir bitki olması kuzu göbeği mantarının diğer mantarlardan daha pahalı olmasının en önemli sebeplerinden biri.
Karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Aynı zamanda karaciğer enzimlerinin yenilenmesine de yardımcı olur. B1, B2, B3, C vitaminlerini ve kalsiyum, sodyum, çinko, potasyum minerallerini içerir. 1 tane kuzugöbeği mantarı neredeyse 1 kilogram etin taşıdığı proteine eşit miktarda protein içerir.
Sürekli yağışlar sonrası ortaya çıkan kuzu göbeği mantarı hem ilkbahar hem de sonbaharda görülür. Genellikle Gyramitra esculenta gibi zehirli türlerle karıştırılır. Bu yüzden uzmanlar tarafından toplanmasında fayda var. Çiğ halde tüketilmesi sakıncalıdır.
Barutçiyan, "Duyduğumuz ölümlerin yüzde 95'i 'Köygöçüren' adı verilen mantardır. 50 gramının bile yetişkin bir insanı öldürmesi mümkün. Bu mantarlar çok sinsi. Yedikten sonra saatler içerisinde belirti bile vermezler. En az 12 saat ama, genelde 24 ve 48 saat arasında ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Kuzu göbeği mantarları dikine ortadan ikiye kesilir. Tavada zeytinyağında 5-6 dakika kavrulur. Üç diş sarımsak ince ince doğranır ,hafif kavrulmuş mantara ilave edilir. 4 dakika beraber piştikten sonra sonra üzerine maydanoz tuz ve karabiber eklenir. Ocaktan alınıp tavanın kapağı kapalı olarak 1-2 dakika bekletilir.
Kuzu Göbeği, ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir. Türkiye'de genel olarak yetiştiriciliği yapılan mantar çeşidi olan Kuzu Göbeği, bu bölgelerde özellikle tohum serilmesi yapılmaktadır. Ancak Kuzu Göbeği iyi anlayan insanlar tarafından da doğal ortamında toplanabilmektedir.
Kuzugöbeği ılıman iklimlerde yetişen yenilebilir mantar çeşididir. Nisan ayından Mayıs ayının sonlarına kadar bahar aylarında yetişir.
Kuzu Göbeği Mantarı Yetişme Yeri:
yanmış araziler ve fındık, kayın, akçaağaç ve karaağaçların altında tek tek bulunurlar.
Kuzu göbeği mantarını yetiştirmek için genel olarak bilmeniz gerekenler şöyle: Ortam: Kuzu göbeği mantarı her alanda kolayca yetişmiyor, aksine onun sağlıkla yetişebilmesi için tohumlarının belirli ağaçların dibine ekilmesi gerekiyor.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Belirti ve bulgular: Konuşma güçlüğü, ataksi, yorgunluk, renkli halüsinasyonlar, hafif karın ağrısı, kusma ve ishal. Ölüm nadirdir. Tedavi: Semptomatiktir. Kişi kusturulmalı, midesi yıkanmalıdır.
Eğitimli olsun ya da eğitimsiz olsun bir kişinin bakarak mantarın zehirli mi yoksa zehirsiz mi olduğunu anlaması söz konusu değildir. Kültüre alınarak mantarlar bir etiketle satışa sunulur. Böylece son tüketim tarihi ve üretim koşulları etiketten anlaşılabiliyor. Doğada ise bu takip imkânsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri