Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar. Resim 40: Beside kaba yem önemlidir. Kuzular 10-12 aylık oluncaya kadar besiye alınır. Besi sonunda 55-60 kilo gelmeleri beklenir.
Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir.
En uygun besi olup, dört aylığa kadar olan besi şeklidir. Genç kuzuların entansif besisinde kuzular 300-350 gr'lık ortalama günlük canlı ağırlık artışıyla, 4 aylık olduklarında 35-40 kg canlı ağırlıkta olmalıdırlar.
Anaçlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 2-2,5 kg. olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg. karkas alınabilir.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
İlgili 22 soru bulundu
1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır. Genellikle sonbahar ve kış ayları arası kesilen hayvanların eti daha lezzetli olur.
Bir koyunun kendi ağırlığının %3'ü kadar kuru madde tüketmesi gerekiyor. Bu da günlük her koyun için 3 lira gibi bir maliyet yapıyor. Yani günde 300 lira masrafınız oluyor. Yılda ise 109.500 TL kuru madde beslenmesi için bir giderimiz olacak.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
UZATILMIŞ KUZU BESİSİ
3-4 ay merada beslenir. Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir.
Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir. Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir.
Diğer kurban ve adaklar için özel bir vakit söz konusu de- ğildir. Kurbanlık hayvan deve için beş; sığır ve manda için iki; koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındaki- lerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir.
Dişi tokluyu koça vermekte 18 ayı geçmemeliyiz. Sürüdeki koyunlar pratikte 6-8 yaşlarına kadar, koçlar ise 4-5 yaşlarına kadar damızlık olarak kullanılabilmektedir. Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir.
Tek kuzulu koyunlara günlük 700 gr. dane yem karması, ikiz kuzulu koyunlara da 1 kg. dane yem karması verilir. Verimsiz dönemde mera ve anız otlatması kafi gelmektedir.
Bir tam kuzu karkas yaklaşık 15 kg'dır.
Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-42 kg., süt verimi 60-90 Litre, kirli yapağı verimi 1,5 kg. dır. 100 koyundan 110-130 kuzu alınmaktadır. Et kaliteli olup, süt kesiminden sonra iki aylık besleme ile 17-18 kg. karkas verebilir.
Karma yem 3 kısım yulaf veya arpa kırması veya ezmesi ile 1 kısım ayçiçeği veya keten tohumu küspesinden oluşturulabilir. Yağlı tohum küspesi bulunamıyorsa 1 kısım dane yem kırma veya ezmesi ile 1 kısım kepek karıştırılır ve buna bir miktar tuz ilave edilerek kuzulara verilir.
yem de verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1.52 ay sürer. 2.
Küçükbaş hayvan üreticileri en az haftada bir defa taşların üzerine tuz dökerek koyun sürülerinin tuz ihtiyacını gideriyor.
Erkek koyunlar büyümeden 1.5 yaşında iğdiş edilir ve kesim için ayrılırlar. Koyunun erkeği koç hariç dişisine tercih edilir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür. 6 aylıktan büyük kuzularda koyun sayılır.
Buruna, tüylere ve gözlere dikkat!
Eğer hayvanın burnu nemli ve parlaksa sağlıklı ve düzgün anlamına gelir. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmelidir. Eğer hayvanda herhangi bir enfeksiyon varsa bunu gözlerinden anlayabilirsiniz. Hayvanın gözleri mat ve soluk renkli olur.
Koyunlar; Sahip oldukları kalın yün tabakası sayesinde soğuğa ve ani sıcaklık düşmelerine, solunumlarıyla da büyük ölçüde sıcaklığa karşı koyabilmektedirler.
Koyun yetiştirmede gelir elde edilir mi? Tabii ki koyun yetiştiriciliği de kazançlı olabilir, ancak orta ila büyük ölçekte. Dünyanın dört bir yanındaki yüzbinlerce insan geçimini koyun yetiştiriciliğinden önemli bir miktarda kazanç elde ederek sağlıyor.
Merasız koyunculuk sayesinde hayvanların kuzulama sayısı ve et verimindeki ciddi artışla ekonomiye katkı sağladığını belirten Tek, "Merasız koyunculuğun en büyük avantajı, hayvanlar dışarıya çıkmadığı için hastalıklara kapalı olmasıdır. Yine hayvanlarda en az yem oranıyla en yüksek verimin elde edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri