Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Eğer sakatat tarzı etleri saklayacaksanız dolaba yerleştirmeden önce mutlaka güzelce temizleyin, pişirmeye hazır hale getirin ve bu şekilde saklayın. Eti olabildiğince soğuk bir ortamda saklayın. Derin dondurucu bu iş için çok uygundur ama yoksa da etinizi dolabınızın buzluk kısmında saklayın.
🍖Kurban eti, parçalara ayrılarak derin dondurucuda saklanabilir. Bunun için parçaladığınız etleri porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Hava almayacak şekilde kapatıp üzerine tarih etiketi yapıştırın. Bu şekilde buzlukta 6-8 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Buzdolabından çıkarılan etin, oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletip pişirme işlemine geçilmesi önerilir. Sonrasında etin tüm yüzeylerine zeytinyağı, tuz ve isteğe bağlı karabiberi iyice yedirdikten sonra mühürleme yöntemiyle pişirmeye hazırlayabilirsiniz.
1 - Son Tüketim Tarihi : Çiğ etin ortalama raf ömrü 1-3 gün, pişmiş etin 7-10 gündür. Son tüketim tarihi geçmiş etler ise satın alınmamalıdır. 2 - Saklanma Alanı : Buzdolabında bir et 5 günden fazla kalmamalıdır. Hatta kıyma en fazla 2 gün buzdolabında durmalıdır.
Biftekler ve pirzolalar buzlukta yaklaşık bir yıl saklanabilir, ancak kıyma ya da piştikten sonra dondurulmuş etler için bu süre en fazla üç, dört aydır.
Mangal günlerinin vazgeçilmezi olmasının yanı sıra mutfaklarınızda tavada ya da fırında pişirildikten sonra afiyetle yenir. Sebze ve pilav yemeklerinin yanına bir hayli yakışır. Kırmızı etin en leziz kısımlarından biri olan pirzola eti doğru pişirildiğinde çok lezzetli ve yumuşacık olabilir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Soğuk zincirini korumaya özen gösterin. Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
-Kavurmanın ambalajı açıldığında dışarıdan koku alabilir ve kuruyabilir bu nedenle kavurmayı dışarıyla temasını kesecek şekilde bir folyoya sararak buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz. -Kavurmayı uzun süre tüketmeyecekseniz ambalajını açmadan derin dondurucuda 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir. ➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir.
Etin saklanma süresi ve koşulları, özellikle son iki yılda Manisa'daki askeri birliklerde üst üste yaşanan toplu zehirlenme vakalarıyla gündeme gelmişti. Görüş aldığımız “taze saklama” uzmanlarına göre et için tavsiye edilen sağlıklı tüketim süresi bir yıl, ancak bu sürede saklama koşulları da doğrudan etkili.
Taze et normalde hafif bir tada sahiptir, ancak bozulmuş et tat olarak ekşi, metalik, acı veya kötü bir şekilde farklılık gösterebilir. Aynı zamanda ağızda metalik veya acı bir tat bırakabilir. Bozulmuş et genellikle hoş olmayan ve rahatsız edici bir koku yayabilir. Kokusu ekşi, amonyak gibi olabilmektedir.
Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür. Bu durum birçok sağlık sorunlarına yol açabilir. Dondurulmuş ürünler ile taze günlük çıkan et ürünlerinin tadı farklı olur. Dondurulmuş ürünler çözülürken ürünün üzerindeki buz çözüldükçe ete karışır buda etin tadını bozar” diye konuştu.
Etlerin büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, hijyenik ve sağlam buzdolabı poşetinde saklanması gerekir. Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin arasına pişirme kağıdı koymak, birbirlerine yapışmadan muhafaza edebilmeyi sağlar.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Kuzu eti kokmaz koyun eti kokar. Bu yüzden de insanlar kuzu etine ön yargılı davranır.
Kuzu pirzolalarımızı önceden ısıtılmış 200°C fırında 1 saat kadar pişirelim. Etlerimizi fırından alalım ve üzerini açalım. Daha sonra üzerlerinin kızarması için tekrar fırına verelim, 5 dakika daha pişirelim. Kuzu pirzolalarımız servise hazır.
Uzmanların göre, et dışarda değil de buzdolabının içinde çözülmeye bırakılmalıdır. Bu yöntemin uzun süren fakat daha sağlıklı bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir.
Pirzola, fırında pişirilmeden önce tavada mühürlenir. Daha sonra isteğe göre sebzelerle birlikte fırın tepsisine alınır. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 10-15 dakika kadar pişirilir. Pişirme işleminin ardından 4-5 dakika fırında bekletilir ve servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri