Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir. Nefis fırın yemekleri ve ızgara için koyun but tercih edebilirsiniz.
Kuzu budu; karkasta kuzu kafesin bitiminden itibaren sırttan başlayarak aşağıda kalan arka bacakların üst kısmıdır. But eti yağsız ve yumuşak olur. Aynı zamanda kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri de burasıdır.
Kuzunun arka ayaklarına but denir. But eti yağsız ve yumuşak olur. Kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri burasıdır.
Türkiye'de etli tatlı denince aklımıza genellikle tavuk göğsü tatlısı geliyor ancak içinde et kullanılan başka tatlılarımız da var. Örneğin gerdan tatlısı… Kuzunun gerdan etiyle yapılan bu bol meyveli tatlı görünüş itibarıyla da Osmanlı saray yemeği mutancanayı hatırlatıyor.
Kuzunun neresi iyi olur? Kuzu eti, lezzeti bakımından en çok beğeni alan hayvansal gıda ürünleri içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Kuzu etinin but kısmı, arka ayaklarında bulunan etlere ve etlerle beraber kemiklere verilen isimdir. Bu et bölümü, kuzu etinin en lezzetli ve en iyi yerlerinden biri olarak görülüyor.
İlgili 43 soru bulundu
Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir.
Koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna kuzu denir. Kuzu etinin en makbul olduğu zamanlar ise, ocak ve mayıs ayları arasındadır. Etin, sağlıklı bir kırmızı renkte olması gerekir. Rengi soluk olmamalıdır ve aynı zamanda üzerinden kan damlamaması gerekir.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Kuzu etinin ön kolundan sinirleri ayıklandıktan sonra kıyma çekilir. Yemekler ve içli köfte için ideal ettir. Kuzu kıyma dana eti bulaşmaması için ayrı makinadan çekilir.
Kuzu eti ise daha yumuşak ve yağlı olduğu için mangallık etlere oldukça uyum sağlıyor. Özellikle, kuzu sırtı, pirzola ve küşleme mangal için en çok tercih edilen etler arasında geliyor. Kasabınızdan alacağınız kuzu sırtından külbastı veya kuzu şiş yaptırabilirsiniz.
Kol kısmının ön göğüs kısmına doğru olan ve kemik içermeye bölüm ise et sote ve et kullanılan tencere yemekleri için uygundur. Kuzunun arka ayaklarında yer alan kısma but bölümü denmektedir. Kuzunun yağsız ve yumuşak bölümlerinden biridir. Bu yüzden kuzunun en lezzetli bölümleri arasında yer almaktadır.
6 aylık olduktan sonra kuzuların adı 1 yaşına gelene kadar toklu, 1 yaşından 2 yaşına kadar ise şişek adı verilir.
Kuzu Kapamalık Et Kg (Kemikli, Parça Kuzu Eti)
Kuzu Kol; Kuzunun ön ayaklarından gerdanına kadar olan kısımdan elde edilen lezzetli bir ettir. Kuzu kolun tamamıdır. İncik bölümünü de içerir Özellikle fırın yemeklerine çok uygun olan kuzu kol ile tencere yemekleri de yapabilirsiniz. Ayrıca kuzu tandır yapımında da kullanılabilir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Bütün Kuzu Kol (1,3-1,6 kg.)
Koyun ve keçi bir yaşını doldurmuş olacak, ancak kuzu altı ayını doldurmuş olup annesi kadar gelişmiş olursa kurban olabilir. Büyük baş hayvanlar iki yaşını doldurmuş olacak. Deve ise beş yaşını doldurduğunda kurban edilebilmektedir.
Kuzu eti sıkı olup, pembemsi beyaz yağı ve kemikleriyle ayırt edilir. Büyük kuzular her mevsim bulunabilirken 28-30 kg gelen canlı kuzu, kesimden sonra 14-15 kg et verir.
6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır. Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar. Koç, 2 yaşından büyük ve damızlık için kullanılan erkek koyundur.
Döş, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda göğsün yukarı ve ön bölgelerinden kesilerek elde edilen kemikli bir ettir. Döş, bonfile ve kontrfile gibi kemiğe en yakın etlerden olduğu için lezzetli bir ettir.
Pirzola, koyun veya dana etlerinin kaburga kısmına bitişik olarak kesilen et parçalarına verilen addır.
Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak adlandırılır. Kuzu eti alırken yağının rengi köpük gibi bembeyaz, et renginin açık pembe olmasına, sırt kemiklerinin (pirzola kemikleri) ise ortalama insanın serçe parmağından daha ince olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Kuzu etinin seveni kadar sevmeyeni de çok. Bazen kuzu etinin koktuğunu düşünürüz aslında kokan kuzu eti değil koyun etidir.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri