Değerli kardeşimiz, Genel ahlak kurallarına uygun olmak kaydıyla, resim yapmakta ve karikatür çizmekte bir sakınca yoktur. Eğer kıyafet tasarlama açısından bir insan figürü resmediliyor, çiziliyor ise haram ve günah denilemez.
Canlı resmi dahil hiçbir resim yapmak haram değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde putperestlik yollarını tıkamak için yasaklama getirilmiştir. Devrimizde resim çekmek veya canlı varlıkların resmini yapmakta putperestliğe yol açmak gibi bir sakınca da yoktur.
el Cevab: 1- Karikatür ve türevleri ve çizgi film çizgileri yapmak caizdir. Çizgiler ve tasvirler ile içerik diyalogları dini değerlerimizle uyuşmuyorsa bu sebeple caizlik çizgisinden çıkar.
İslam dini heykel ve canlı resimlerini yapmayı yasaklamıştır. Ancak gerek cansız varlıkların resimleri ve gerekse manzara resimleri yapmak caizdir. Ayrıca boydan olmamak şartı ile insan resimlerinin yapılması da caiz görülmüştür. Bundan hareketle elbise resimleri çizmek, eksik uzuvlu insan resimleri çizmek caizdir.
Buradan hareketle öncelikle şunu ifade edelim ki, tapınma ve Allah'ın yaratma sıfatına benzetme gibi bir amaç olmadıkça resim çizmekte, sanal dünyada karakter oluşturmakta dinen bir sakınca yoktur.
İlgili 16 soru bulundu
İslam inancına ve hükümlerine aykırı olmayan bir oyunu; namaz gibi farzları kaçırmamak ve aşırı bağımlı olmamak, daha faydalı faaliyetlere engel olmamak, ara sıra değişiklikle rahatlama ve dinlenmeyi sağlamak maksadı ve şartıyla oynamak caiz olur.
İslam'a hizmet eden, insanlığa faydalı olan, ahlakî değerlere teşvik eden ve gayrimeşru unsurları barındırmayan dizileri yapmakta ve seyretmekte bir sakınca yoktur.
Eğer kıyafet tasarlama açısından bir insan figürü resmediliyor, çiziliyor ise haram ve günah denilemez. Ancak resmedilen insan figürleri İslam'ın meşru saymadığı, haram kabul ettiği bir takım yerlerde kullanılıyor, onlara malzeme teşkil ediyor ise, buna caiz demek hiç mümkün değildir.
Resimli elbise giymek mekruh görülmekle birlikte, bu elbise içinde kılınan namaz sahihtir. Fakat ihtiyaten yeniden kılınması uygundur (Mergýnânî, el-Hidâye, I, 362-364). Hanbelîler de üzerinde canlı resimleri bulunan elbise giymenin haram olmayıp mekruh olduğunu belirtmişlerdir (İbn Kudâme, el-Mugnî, I, 590).
CAİZ NE DEMEK DİYANET
Câiz, genel olarak ruhsat verilmiştir, günah değildir mânâsındadır. Fakat câiz değildir denilen şeyi yapmamak daha iyidir. "Yapılması daha iyi" demektir. Yapılması tenzihen mekruh demektir.
Değerli kardeşimiz, Kutsallaştırılmayan, saygı alameti olarak duvarlara asılmayan, kullanılan eşya üzerinde bulunan bu çeşit figürlerin sakıncası yoktur.
Hadislerlede anlaşılacağı gibi evde fil, insan heykeli, küçük hayvan, insan heykelcikleri bulundurmak caiz değildir. Rahmet meleklerinin girmediği evden berekette, rahmette kaçar. Bu sebeple evlerde bulundurulmamalıdır.
O, haram olmadığı gibi bu da haram değildir. Yani o bir görüntü tesbit edilmiştir. Bu açıklamaya göre ahlaki ve dini yönüyle İslamiyete aykırı olmayan çizimlerin de yasak kapsamına girmediği söylenebilir.
İnsanları burç ve yıldız falı gibi yöntemlerle doğum tarihlerine göre sınıflandırmak, karakterlerini tespit etmeye çalışmak ve geleceklerini okumak İslam inancına göre meşru değildir. İnsanların kaderini ve geleceğini okumak dinimizce yasaklanmıştır.
İslâm dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.
İslamın evrensel bir hükmü yoktur. İslam açısından resim veya heykel yapmaya hiçbir engel yoktur.
Cemal için temiz, güzel giyinmek mubahtır. Kibir, gösteriş için giyinmek haram olur. Makam ve mevki sahiplerinin, zenginlerin, mesela genel müdürlerin, patronların, fabrikatörlerin, içinde bulundukları durumlarına göre, çok iyi giyinmeleri gerekir.
"Canlıya âit boy resimlerini, (insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi) odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür halde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hale getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara ait boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olur."
Ayet yazılı levhaları ve Allah'ın isminin geçtiği levhaları evin duvarına asmak caizdir. İnce ve küçük harflerle yazılmış tam Kur'ân-ı Kerîm levhası piyasada satılmaktadır; Onu asmakta beis var mıdır? Kur'ân-ı Kerîm'i ince harflerle yazmak, İmam-ı Âzam ile Ebû Yusuf'a göre doğru değildir.
Kazak, mont, pantolon gibi kıyafetler satan bir firmanın reklamında oynamak, ürün tanıtımı için ürünleri giyerek fotoğraf çektirmek, model olarak çalışmak caiz mi? Evet erkek için caiz.
Değerli kardeşimiz, İnsanın bakımlı, düzgün, sosyal mevkiine göre giyim kuşamlı olması normaldir, caizdir. Gösteriş için bu ölçüyü aşmak caiz değildir; bir yandan israfa girer, diğer yandan toplumun birlik ve beraberliğine zarar verir.
Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır” denildi.
Şu bir gerçek tabii; sadece öpüşme sahnesi olarak değil, aşk filmi olmayan filmlerde de seyirci aşkı görmek istiyor. Yani seyirci özünde aşkı izlemeyi seviyor. Ama o aşkı anlatmak için ille de öpüşme sahnesi gerekmiyor elbette. Oyuncu gerçekten rolüne inanarak oynuyorsa, onu seyirciye geçiriyorsa, o tamamdır.
İnternet, radyo, TV ve filmler, iyi insanlar tarafından hazırlanır, Allahü teâlânın razı olduğu şeyleri bildirir, İslamiyet'in önemini, ahlak, ticaret, sanat, fabrikaların çalışması, tarihi olaylar gibi din ve dünya bilgileri verirse, bunları seyretmek ve dinlemek günah olmaz.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri