Engelin kaynaklara veya kaynağın engellere yaklaşması durumunda tam gölgenin ve yarı gölgenin alanı büyür. Ekran (perde) engele yaklaştığında tam gölgenin ve yarı gölgenin alanı küçülür. Noktasal ışık kaynaklardan biri engele yaklaştığında, yaklaşan ışık kaynağının oluşturduğu yarı gölgenin alanı büyür.
Bir kısım ışınların ulaşabildiği bir kısmının ulaşamadığı bölgede oluşan karanlık ise yarı gölge olarak adlandırılır.Bir cismin gölgesi cisime uzaklaşınca büyür yakınlaşınca küçülür bu nun gibi olaylara biz gölge diyoruz. En büyük gölgeler sabah saatleri akşam hava kararmadan hemen önce en büyük gölgeler oluşur.
Gölgemizin boyu fark ettiyseniz her zaman aynı değildir. Bunun nedeni güneş ışınlarının geliş açılarıdır. Evde deneyebileceğiniz şekilde bir el fenerini aldıktan sonra bir cisime farklı açılardan ışığı tutun. Her derecelik açı değişiminde gölgenin boyuda değişecektir.
Gölgenin en kısa olduğu ( öğle vakitlerinde ) andaki yönü kuzeyi gösterir. ( Güney Yarımkürede güneyi ). Bunun tam zıt yönü ise güney yönüdür. Veya öğle vaktini hiç beklemeden çubuk gölgesinin ilk yerini işaretleriz.
Güneş cisme eğik açıyla geldiyinde cismin gölgesi uzun olur. Dik açıyla geldiğinde ise kısa olur. Golgenin en uzun oldugu zamanlar günün ilk ve son saatleridir. En kisa oldugu zaman ise öğlen saatleridir.
İlgili 36 soru bulundu
Cevap : Gölge boylarımız güneş doğarken ve batarken uzun, güneş tepedeyken yani öğle vaktinde gölge boylarımız kısadır.
Oğlak dönencesine güneş ışınları dik açıyla geldiği için gölge boyu sıfırdır. Bu tarihten sonra güneşin dik açısı kuzeye doğru kaymaya başlar. Bu tarihten sonra Güney yarımkürede gündüzler kısalmaya geceler ise uzamaya başlar. 21 Mart günü ise dik açı artık 0° enlemi olan ekvator üzerindedir.
Türkiye'de gölge yönü daima kuzeyi gösterir. Yıl içinde gölgenin farklı yönlere düşmesi için hangi enlemler arasında olması gerekir? CEVAP: C, GÜNEŞ IŞINLARININ YIL İÇİNDE FARKLI YÖNLERE DÜŞMESİ İÇİN DÖNENCELERİN ARASINDA OLMASI GEREKİR.
21 Mart ve 23 Eylül ekinoksları baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Her yıl 23 Eylül'de Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır.
Öğlen olduğu zaman gölgelerin boylarında kısalma olmaktadır. Türkiye için öğle zamanı gölge kuzey tarafında olmaktadır. Güneş'in batmasına yakın gölge boyunda tekrar bir uzama görülmektedir. Gölgenin yönü ise doğu kısmına kaymaktadır.
21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar.
Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre'de ise tam tersi olur.
Işık kaynağı cisme yaklaştıkça gölge boyu büyür, ışık kaynağı uzaklaştıkça gölge boyu küçülür.
21 Haziran (yaz ayı) tarihinde güneş ışınları; Kuzey Yarımküreye eğik açı ile gelirken Güney Yarımküreye yani Yengeç dönencesine dik açı ile gelir. Bu tarihte dönencede gölge boyu sıfırdır. Bu duruma bağlı olarak; Güney yarımkürede en uzun gölge boyu oluşurken, kuzeye doğru gidildikçe gölge boyu kısalır.
Tam Gölgeyi Etkileyen Durumlar Işık kaynağının, cismin veya ekranın yerinin değişmesi tam gölgenin büyüklüğünü ve şeklini değiştirebilir. Buna göre; Cisim ve ekran sabitken ışık kaynağı cisme yaklaştırıldığında tam gölge büyür. Işık kaynağı cisimden uzaklaştırıldığında tam gölge küçülür.
Güneşin geliş açısı gölgenin değişmesine neden olur. Güneş eğik açıyla geldiğinde cisimlerin gölge boyu kısalır. Günün ilk saatlerinde ve son saatlerinde gölge boyu en uzun durumdadır. Öğle vaktinde ise güneş ışınları yeryüzüne dik olarak yansıdığından gölge en kısa halindendir.
Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi'ne teğet geçer. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyi, güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır.
Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise gündüzler uzamaya başlar.
Yengeç Dönencesi'nin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır.
0 enleminde, yani tam ekvatorda öğle saatinde 90 derece ile ışık alan bir cismin gölgesi oluşmaz. Güneş ışınlarını 45 derece ile alan bir cismin gölge boyu ile kendi boyu eşittir. Yüksek enlemlere gidildikçe cisim boyu, ışınların geliş açısına bağlı olarak uzayacaktır.
Ekvatordan kutuplara gidildikçe gölge boyu uzar ve ,sıcaklık azalır. Çünkü Kuzey de Sibirya olduğu için.Oldukça soğuktur. Ekvatordan güneye gidildikçe gölge boyu azalır ve sıcaklık artar.
(…..) Gece yönümüzü bulmak için Kutup Yıldızı'ndan yararlanabiliriz. (…..) Ağaç ve kayalardaki yosunlar doğu yönünü gösterir. (…..) Güneşli bir günde yere dikilmiş olan bir çubuğun gölgesi öğlen vaktinde kuzeyi gösterir. (…..) Güneşin bulunduğu konumdan yön belirleyemeyiz.
21 Aralık'ta kuzey yarımkürede günlerde uzamaya başlarken güney yarımkürede ise günler kısalmaya başlıyor. Kuzey yarımkürede 21 Aralık tarihi gölgelerin uzun olduğu gün olarak adlandırılıyor.
Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Yengeç Dönencesi'dir. Öğlen saat 12.00'de Yengeç Dönencesi'nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz. 21 HAZİRAN'DA EN UZUN GÜNDÜZ NEREDE?
21 Aralık'ta Kuzey Kutbu Güneş'ten en uzak noktada olduğu için Kuzey Yarım Küre'de kış başlar. Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamladığı için kış gündönümü bazı yıllar 21 Aralık'a, bazen de 22 Aralık'a denk gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri