Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Ekmeğin içine maya koymazsak ekmek hamuru olmaz. Maya ekmeğin katılaşmasını sağlar mayayı koymazsak ekmek sıvı kalır. Maya ekmeğin yumuşamasını sağlar.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
Aktif maya karışımını hamura yoğurarak ekle ve daha sonra ılık ve nemli bir yerde kabarmasına izin ver. Bu aynı zamanda mayanın aktif olup olmadığını görmek için bir gösterge olabilir. Bu yöntem mayayı çok aktif bir hâle getirir. Bu yüzden hamura eklendiği zaman mükemmel bir şekilde kabarmalıdır.
Ya da maya gerektirmeyen hamur işi tariflerine yönelebilirsiniz... Maya yerine kullanabileceklerinizin başında karbonat ve limon suyu gelir. Mayayı un ve suyla bir araya getirdiğinizde, undaki şeker açığa çıkar, maya bu şekeri tüketir ve açığa karbondioksit çıkar. Hamur işlerinin kabarmasını sağlayan da budur.
İnstant mayayı ununuza direk karıştırmanız yeterli oluyor. Yaş mayayı ılık su içinde eriterek hamura ilave ediyorsunuz. Bazı ekmekçiler büyük makinalarda yoğurma yaparken hiç sulandırmadan hamura ekleyebiliyor.
Maya Mantarları: Hamurun mayalanması ve peynir yapımında rol oynayan mantarlardır.Bir miktar hamur mayasını ılık su ve şekerle karıştırdığımızda maya kabarmaya başlar. Çünkü şekeri besin olarak kullanan mantarlar hızla çoğalır.
Eşit Davranın
Hamur açmak için kullanacağınız merdane ya da oklava her ne ise açma işlemi sırasında hamurun her bölgesine eşit baskı uygulamaya özen gösterin. Böylece açılan hamurun bir yanı inceyken diğer yanı kalın kalmaz, eşit bir inceliğe sahip olur.
Sıcak havalarda, hamurun çokluk durumuna göre değişkenlik göstereceği gibi, 20-45 dakika arasında mayalanacaktır. Eğer streç film ve mutfak bezi ile sararsanız bu zaman daha da kısalacaktır. Kış aylarında bu süre, havanın soğuk olması ve mayanın sıcak ile aktive olmasından dolayı, uzayacaktır.
Ardından hazırladığınız hamuru hava almayacak şekilde streç filmle sarın ve buzdolabının orta ya da en rafına koyun. 6 saat içerisinde kendi kendine mayalanıp kabarmaya başlayacaktır. Hamurunuza şekil vermeden 1 saat kadar önce çıkarıp oda sıcaklığında bir süre bekletirseniz şekil vermeniz daha da kolay olacaktır.
➡Ilk püf noktamız hamurumuzu ne ile mayalayacaksak yani su veya sütümüzün ılık hatta parmağımızı hafif ısıtan bir sıcaklıkta olması lazım. Ama bu oran çok önemli çünkü çok sıcak olan su veya süt mayayı öldürür. Bu nedenle kesinlikle çok sıcak olmamalı.
Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir. İlk mayalanmadan sonra hamur kısa bir süre daha, 1-2 tur yoğrulur, şekil verilir ve üzeri kapatılıp ikinci mayalanma için ılık bir ortamda 20-30 dakika daha bekletilir.
Süzme yoğurtla maya yaparken yine ılık sütle mayayı açmanız gerekiyor. Önerilen yoğurt mayalarından hiçbiri elinizde yoksa süzme yoğurtla sütü mayalandırıp ev yoğurdu elde edebilirsiniz. Dinlendirme aşamasının ortalama 5 saat olduğunu ardından buzdolabında beklemesi gerektiğini unutmayınız.
Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar.
Mayasız Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır? Yoğurma kabımıza 2,5 su bardağı unu alalım, üzerine su, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve tuzu ilave ederek hamurumuzu yavaş yavaş yoğuralım. Daha sonra kalan yarım su bardağı unu ilave edip hamuru toparlayalım. Ele hafif yapışacak kıvamda yumuşak bir hamur elde etmeliyiz.
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Kural: Hamurunuzun her yanının eşit miktarda karbonat içermesini sağlamak için hamurunuzu iyi yoğurun veya iyi karıştırın. Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar.
Gelelim kuruttuğumuz mayanın açılmasına. Ortalama 1 yemek kaşığı kadar kuruttuğumuz mayayı azıcık suyla ıslatıyoruz. Böyle biraz yumuşadıktan sonra levan yapıyoruz. Yani 50 gr su ve 50 gr un koyarak mayamızı bekletiyoruz ve ortalama 8 -9 saate aktifleşmiş yüzen bir hal alıyor.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri