Şarabın haram olması, Kuran-ı Kerim'de de açık ve net bir şekilde belirtilmektedir. Bazı din bilginlerine göre şarap helal değilse bira da helal değil görüşü mevcuttur. Bu iki alkollü içecek arasındaki sebep sonuç ilişkisi kıyas olayına örnek olarak gösterilmektedir.
Kıyas, hükmü hakkında nass (ayet ve/veya sünnet) bulunmayan bir meseleyi, aralarındaki ortak sebep-sonuç bağından dolayı hükmü ayet veya hadisler ile çözülmüş bir konuya benzeterek çözmektir. Kıyas yoluyla hükme varan hukukçuya müçtehit denilir.
Tasım veya kıyas (Eski Yunanca: συλλογισμός) mantıkta, birisi orta terim olmak üzere "öncül" adı verilen iki önerme ile bu iki öncülden zorunlu olarak çıkarsanan ve ardıl adı verilen üçüncü bir önerme biçimde ifade edilen ya da edilebilen kanıttır.
Kıyası ancak müctehid âlim yapar. Müctehid âlim de, nassa dayanır. Nassız kıyas olmaz.
Kıyas, belli bir hukukî ilişki veya durum için konulmuş olan kanun hükmünün, hakkında kural bulunmayan ancak benzer olan başka bir hukukî ilişki veya duruma uygulanmasına denir.
İlgili 37 soru bulundu
Kanun gereği kıyas yapılması gereken diğer bir durum da kanunda düzenlenen bazı sözleşmelere ilişkin hükümlerin, benzer nitelikteki sözleşmelere kıyas yoluyla uygulanmasıdır. Örnek olarak BK m. 217'ye göre taşınır satımına ilişkin hükümler kıyas yoluyla taşınmaz satımına uygulanmaktadır.
Kişinin kıyaslama yapmasındaki asıl amaç; o kişinin neden daha iyi olduğunu anlayabilme isteğiyle beraber kendini değerlendirme, geliştirme, benliğini yüceltme ve başkalarıyla birlikte olma ihtiyacı vardır. Benzer performansı göstermeye çalışarak başarıya ulaşma isteği mevcuttur.
O meselenin illetinin insanın çabasıyla tespiti gibi bir şey caiz değildir, insanın böyle bir yetkisi yoktur İbn Hazm'a göre. Dolayısıyla kıyas da ta'lil de batıldır. İnsan böyle bir nassın illetini ortaya koyamaz.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
Burada “haramlık” hüküm, “şarap içme” konusu asıl, “sarhoş edici olma” vasfı ise illettir. Bu illetteki ortaklık sebebiyle sözgelimi bira içmek şarap içmeye kıyas edildiğinde bira içmenin de haram olduğu sonucuna ulaşılır.
Evlâ kıyas; fer'deki illetin asıldaki illetten daha güçlü olduğu kıyas türü.
kıyas - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳys kökünden gelen ḳiyās قياس “ölçüm, karşılaştırma, benzetme yoluyla akıl yürütme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳāsa قاس “ölçtü, karşılaştırdı” fiilinin fiˁāl vezninde masdarıdır.
Kıyasın dört unsuru vardır: 1-Asıl, hükmü ayet ve hadislerde açıklanmış olan meseledir. 2-Fer', asıl meseleye kıyas edilerek hükmü belirlenmek istenen yeni meseledir. 3-Aslın hükmü, asıl mesele hakkında verilmiş olan farz, haram, mubah gibi bir hükümdür.
Hanefi mezhebindeki bütün müctehidler de, diğer mezhep reisleri ve mezhepteki müctehidler gibi, zaruret olmadıkça, kıyas yapmamıştır.
Kıyaslama Çocuklarda Olumsuz Etkilere Neden Oluyor
Dolayısıyla anne ve babalar çocuğun iyiliğini düşünüp bu yönde hareket ederken, aslında farkında olmadan yalnızca ona zarar vermektedir. Bu nedenle de çocuklar arasında kesinlikle kıyaslama yapılmaması gerekmektedir.
İnsanlar kendilerini başkalarıyla karşılaştırma eğilimindedirler ve bu eğilim birçok açıdan zararlı olabilir. Bu duruma “karşılaştırma tuzağı” denir ve insanların kendilerini yetersiz hissetmelerine, kendilerine olan güvenlerinin azalmasına ve genel olarak mutsuz olmalarına neden olabilir.
Hakkında bir kural bulunmayan bir meseleye, benzer bir başka meseleye uygulanan hükmün uygulanabilmesine kıyas denir. Kıyas yapılabilmesi için, bu iki meselenin birbirine benzer olması gerekir. Özellikle de aralarında illet, yani sebep ortaklığı bulunan iki meselenin varlığı hâlinde, kıyas yapılabileceği söylenebilir.
denk sayma, bir tutma. 2. karşılaştırma, oranlama.
kıyas-ı istisnai / kıyas-ı istisnaî / kıyas-ı istisnâî
Bir hükmün neticesinin aynı veya nakzı, mukaddemelerinden birinde bilfiil zikredilirse, ona kıyâs-ı istisnâi denilir. Başka bir tâbirle: Neticesi veya zıddı bizzat kendisinde zikredilen kıyas.
İki öncül ve bir sonuçtan oluşan çıkarımlara basit kıyas denir. İki öncül önerme ve bunlardan ulaşılan bir sonuçtan oluşan kıyaslara basit kıyas denir.
1- Her kıyasta, büyük, küçük ve orta diye üç terim bulunmalıdır. 2- Ota terim sonuçta bulunmamalıdır. 3- Orta terim iki öncülde de tikel olarak alınamaz. 4- Sonuç öncüllerin zayıfına bağlıdır, yani öncüllerden birisi olumsuzsa, sonuç olumsuz, birisi tikelse sonuç tikel olur.
Kesin ve seçmeli olmak üzere ikiye ayrılır. Kesin kıyasta öncüllerde gizli olarak bulunan sonuç kesin olarak çıkarılır. Kıyasın sonucu, öncüllerde anlam bakımından bulunup şeklen bulunmuyorsa buna kesin kıyas denir. Yüklemli ve koşullu kesin kıyas olmak üzere ikiye ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri