Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır.
Sadece üreme dönemi dışında amatör ( OLTA ) avcılığı yapılabilir. Tırıvırı (paraşüt), serpme ağ, uzatma ağ gibi av araçları kullanımı yasak olup 500 - 5000 TL arasında değişen idari yaptırım cezaları uygulanmaktadır.
Amatör Balıkçılık kurallarını düzenleyen 5/2 Numaralı Tebliğ kurallarına aykırı olarak avcılık yapan kişilere 1380 sayılı Su Ürünleri kanununun 36. maddesinin k-3 bendi gereğince 2022 yılı için 742 TL. İdari Para Cezası düzenlenmekte ve su ürünlerine el konulmaktadır.
Serpme ağlarının, Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya, Gediz, Fırat, Dicle, Büyük ve Küçük Menderes, Seyhan ve Ceyhan nehirleri gibi büyük nehirlerimizin dışındaki iç sularımızda sportif amaçlı bile olsa kullanımları Tarım ve Köy işleri Bakanlığınca yasaklanmıştır.
SERPME AĞLAR
Đç su balıkçılığında en yaygın olarak kullanılan ve kullanılması çok basit olan bir ağ grubudur. Genellikle Sazan ve Alabalık bu ağlarla avlanmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
#serpme #denizserpmesi #serpmeilebalıkavı Özellikle balıkçıların deniz suyunun ısınması ile mezgit balığı avında sıkça serpme kullanır. Serpme ile balık avı diğer balık avı taktiklerine göre daha kolay ve şansın bol olması gereken bir avdır.
Fırdöndü den aşağı doğru göz genişliği 18 mm ortası 16 mm ve torbalarda 14 mm göz genişliğidir. Serpme ağ açıldığında 14 metre kare alan kaplar. Serpmenin boyu 3.20 Cm. Ağırlık 5 kg – 6 kg – 7 kg – 8 kg – 9 kg – 10 kg İsteğe göre ağırlık yapılır.
(2) Çırpma/çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğne ile donatılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet, düzen (çökertme) gibi tuzakların kullanılması yasaktır.
Amatör Balıkçılık Belgesi, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ile tüm ilçelerde İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Aşağıda belirtilen evraklar ile şahsen başvurarak belgenizi alabilirsiniz.
“MADDE 20 – (3) Donanımlı sportif dalışlarda ve dalış teknelerinde avcılık için kullanılan zıpkın ve benzeri araç ve gereçler bulundurulmaz, kullanılmaz ve su ürünleri avcılığı yapılmaz.”
1 Eylül'de başlayan denizlerde av sezonu 15 Nisan'da sona eriyor. 15 Nisan'da başlayacak olan yasak sonrasında denizlerde; büyük kayıklar, gırgırlar ve troller ile balık avlanılamayacak. Denizlerde av yasağı başlıyor, yasak öncesi denize açılan balıkçılar artık son ağlarını atıyor.
Bu Kanuna göre alınması gereken avcılık belgesini almadan avlananlara üçyüz Türk Lirası; avlanma izni olmadan avlananlara ise yüzelli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Yabancı avcılık belgesi veya geçici avcılık belgesi almadan avlananlara bin Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Yukarda adı geçen malzemelerin ince misinadan imal edilmiş olması nedeniyle bir cisme takılınca kolayca kopabilmekte, kopan parçalar yıllarca suda kalıp, doğal yaşama karşı büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu haliyle tam bir doğa katili olup, aynı zamanda Amatör Balık Avcılığı ruhunu da yok etmektedir.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Boyu 7.5 metrenin üzerindeki teknelerle amatör balık avcılığı yapılması Yasaktır.
Pinter ve avlanma sepeti kullanılarak amatör balıkçılık yapılması yasaktır. Amatör balıkçılıkta (alabalık avı hariç) her türlü doğal (solucan, balık, böcek v.s.) yapay yem kullanılabilir. Alabalık avında sadece yapay yem kullanılabilir doğal yemli olta ile alabalık (bütün türler) avcılığı yasaktır.
Sazan, Kadife, Şiraz ve Yayın gibi iç su balıklarının av yasağı 15 Mart 2023 Çarşamba günü başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında yasak uygulanacaktır.
1 Eylül'de başlayan denizlerde av sezonu 15 Nisan'da sona eriyor. 15 Nisan'da başlayacak olan yasak sonrasında denizlerde; büyük kayıklar, gırgırlar ve troller ile balık avlanılamayacak.
Balık sezonu açıldı mı, av yasağı kalktı mı? 1 Eylül itibariyle av yasağının kalkmasıyla birlikte vatandaşların özlediği balıklar tezgâhlarda yerini aldı. 15 Nisan'da başlayan av yasağı geçtiğimiz Cuma günü son buldu ve balık severlerin balık hasreti sona erdi.
Hangi balığı yakalamak istiyorsanız o balığa göre yem seçmeniz gerekir. Savurma olta takımları adı verilen oltalar kıyıdan avlanma için en uygun olta takımlarıdır.
İç Sularımızda Balık Av Yasağı 1 Mart 2023 Tarihi İtibariyle Başladı
Sazan balığı avında yemleme amacıyla kullanılır. Yoğun mısır tanesi ve besin değeriyle sazanın sevdiği yemlerdendir. Su sıcaklığına bağlı olarak 3-4 saat suda erime süresi vardır. Küspeler 100 gr ağırlığındadır.
Serpme ağ 7 kg ağları balık ağları içerisinde en büyük olan ağlardır.
Serpme ağ boyutları 3 metreye kadar uzanır. Ancak standart boyut olarak 3.5 metre ön plana çıkar. Balık tutmayı hobi haline getiren kişiler için bu boyut 3 metrenin de altına iner. Balıkçılar için en az üç metre olacak şekilde seçim yapılır.
Göz açıklığına göre boy hesaplanarak kurşun mantar yaka kısımları ağa donatılır. Genellikle 150metre boy ve 25-50 metre yükseklikte üretilir ve teknen boy ve gücüne göre bu ağ özelliği değişim gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri