Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen bu burslar, krediler ve nakdi yardımlar hiç bir şekilde haczedilemez. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi ve Katkı Kredisini ödeme durumuna gelmiş bulunan öğrenciler borçlu durumuna gelmektedirler.
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen burs-kredi ve nakdî yardımlar haczedilemez.
Kyk Borcu Kaç Yıl Ödenmezse İcra Gelir? Öğrenim Kredisi veya Katkı Kredisinin borç taksitlerinden birini zamanında ödemeyen kredi borçlusunun bir yıllık borçları için tahsil işlemleri devreye girer. Birden fazla taksitlerini zamanında ödemeyenlerin ise borçlarının tamamı için tahsil işlemleri devreye girer.
Gecikmiş KYK borçları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamına alınır ve vergi dairesine devredilir. Vergi dairesine de ödenmeyen borçlar için, borçlunun sahip olduğu banka hesaplarına elektronik haciz koyulabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kyk Borcu Kaç Yıl Ödenmezse İcra Gelir? Öğrenim Kredisi veya Katkı Kredisinin borç taksitlerinden birini zamanında ödemeyen kredi borçlusunun bir yıllık borçları için tahsil işlemleri devreye girer. Birden fazla taksitlerini zamanında ödemeyenlerin ise borçlarının tamamı için tahsil işlemleri devreye girer.
KYK borcu, Amme alacaklarından biridir. Amme alacaklarında genel zamanaşımı 5 yıldır. Bir borcun zamanaşımına uğraması o borcu ortadan kaldırmaz. Fakat borçlu taraf, zamanaşımını ileri sürerek borcu ödememek adına hukuki yollara başvurabilir.
46. Öğrenim ve/veya katkı kredisi borçları hangi durumlarda silinmektedir? Öğrenimi sırasında veya öğrenimden sonra vefat edenlerin veya yüzde doksan ve üzeri engel sahibi oldukları tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından tespit edilenlerin kalan borçları terkin edilir.
Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 ayda aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek. Taksitli ödemenin tercih edilmesi halinde seçilen taksit sayısına göre yapılandırılan tutarlara ayrıca katsayı uygulanacak. Katsayılar yıllık yüzde 9'a tekabül edecek şekilde belirlenmiş bulunuyor.
KYK ( Kredi Yurtlar Kurumu ) Kredi Faizleri 09.11.2022 tarih ve 32008 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle silindi.
Son dönemde kabul edilen KYK yapılandırması 2020 nedeniyle birçok kişi yapılandırma yöntemini seçmişti. Fakat yukarıda belirtilen durumlar dışında KYK borçlarını ödemeyen vatandaşların, KYK borcundan dolayı banka hesaplarına bloke uygulanabiliyor.
Devlete karşı olan vergi borçları, yapılandırılmış taksit borcunun gecikmesi, motorlu taşıt vergisi, trafik cezası, sigorta primleri gibi ödemeyi unuttuğunuz ya da atladığınız borçları devletin bankalar ile anlaşarak maaşınız ya da hesabınız üzerinden blok uyguladığı hacize e-haciz denmektedir.
Belediyelere olan borçlar, elektrik, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak. Önceki yapılandırmalarda olduğu gibi peşin ve taksitli ödeme imkanı getirilecek. Yüzde 90'a kadar borçların silinmesi imkanı olacak.
Öğrencilerin ödeyecekleri kredi borcu, öğrencilerin öğretimi süresince kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçmemektedir. Süresi içinde ödenmeyen borçlara her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen oranlarda gecikme zammı ilave edilir.
Bu tür durumlar için herhangi bir resmî işleme gerek yoktur. Ödeme tamamlandıktan sonra banka yetkilileriyle iletişime geçilerek hesap blokesi kaldırılabilir. Vergi borcu, KYK ödemeleri gibi sebeplerden ötürü gerçekleşen blokeler, vergi daireleri ile iletişime geçilerek kaldırılabilir.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Hiç ödeme yapmayan ya da iki veya daha fazla taksitini düzenli ödemeyen öğrencilerimizin borçları, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle vergi dairelerine aktarılmaktadır.
KYK kredi ve yurt ödemelerinizi Bankamız ATM'lerinden, İnternet Şubesi'nden gerçekleştirebilirsiniz. KYK kredi ve yurt ödemelerinizi KYK kredi ve yurt ödemeleriniz için kyk.ziraatbank.com.tr(Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır) adresinden herhangi bir banka kartıyla veya kredi kartıyla yapabilirsiniz.
Meclis'te resmen kabul edilen düzenleme ile yaklaşık 5 milyon gencin öğrenim kredisi borcu yapılandırılacak. Buna göre; isteyen borcunu ocakta kapatacak, isteyen 36 ayda 18 taksitle ödeyecek. Yapılandırma başvurularının internet üzerinden de yapılması mümkün olacak.
Habertürk gazetesinin haberine göre; Bakanlık, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun öğrencilere verdiği aylık 280 TL öğrenim kredisi ve yurt ücretlerini, üniversite okurken evlenen öğrencilerden almayacak. Evlenen ve kredi borcu bulunan öğrencilerin de geçmişe dönük borçları silinecek.
KYK'dan öğrenim kredisi alan adayların cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri, öğrenim kredilerinin evlilik durumunda silinip silinmeyeceği. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun mevzuatlarında evlilik durumunda borçların silindiğine dair bir bilgi bulunmamaktadır.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılması kararını aldık. Bu uygulamadan hâlen kredi geri ödemesi yapan tüm gençlerimiz yararlanabilecek.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Kredi alırken hayat sigortası yaptırılmadıysa ve borçluluk sürecinde ölüm gerçekleştiyse borç, kişinin mirasçılarına kalır. Banka borcun ödenmesini kişinin mirasçılarından talep eder. Mirasçıların mirası reddetme hakkı vardır fakat mirasın bir kısmını reddetmek diye bir durum söz konusu değildir.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde aşağıdaki 3 yoldan birine başvurabilir: Borç tutarını ödeyebilir, Borcunu ödeyemeyecekse mal bildiriminde bulunabilir, Haklı olduğunu düşünüyorsa, ödeme emrine karşı dava açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri