Öğrenim kredisi borcu geri ödemelidir. Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir ve geri ödenir.
Örnek olarak 2023 yılında 600 lira aylık öğrenim kredisi alan bir öğrenci okulunu bitirdikten sonra o dönemki ücret ne kadar belirlendiyse onu yine aylık olarak geri ödüyor. Kısaca öğrenim kredisi üniversite öğrencilerine verilen ve geri ödemeli olan kredi olarak adlandırılabilir.
Borç/taksit bilgileri, e-Devlet sayfasından Bakanlık linkine ulaşılarak kredi/katkı kredisi geri ödeme sorgulama ekranından veya 444 0 472 numaralı çağrı merkezinden öğrenilebilmektedir.
Ödemeler 2023 burs/kredi miktarları baz alınarak yapılacağı için lisans öğrencilerine 1.250 TL, yüksek lisans öğrencilerine 2.500 TL, doktora öğrencilerine ise 3.750 TL üzerinden iki aylık olacak şekilde yapılacak.
Ancak, öğrenim kredisi geri ödemeli bir kredi türüdür. Faiz uygulaması olmayan bu kredi, öğrencinin mezuniyet sonrasında belirli bir süre içinde başlamak üzere geri ödenir. KYK tarafından belirlenen ödeme planına göre, mezun olan öğrenci belirli bir çalışma süresinin ardından öğrenim kredisini geri ödemeye başlar.
İlgili 28 soru bulundu
KYK kredi ve yurt ödemelerinizi Bankamız ATM'lerinden, İnternet Şubesi'nden gerçekleştirebilirsiniz. KYK kredi ve yurt ödemelerinizi KYK kredi ve yurt ödemeleriniz için kyk.ziraatbank.com.tr(Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır) adresinden herhangi bir banka kartıyla veya kredi kartıyla yapabilirsiniz.
Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 ayda aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek. Taksitli ödemenin tercih edilmesi halinde seçilen taksit sayısına göre yapılandırılan tutarlara ayrıca katsayı uygulanacak. Katsayılar yıllık yüzde 9'a tekabül edecek şekilde belirlenmiş bulunuyor.
İlk defa burs/kredi alacak öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılı başı itibarıyla normal öğrenim süresince ödeme yapılmaktadır. Bu öğrencilere, T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre her ayın 6 ve 10'uncu günleri arasında ödeme yapılmaktadır.
Kyk Borcu Kaç Yıl Ödenmezse İcra Gelir? Öğrenim Kredisi veya Katkı Kredisinin borç taksitlerinden birini zamanında ödemeyen kredi borçlusunun bir yıllık borçları için tahsil işlemleri devreye girer. Birden fazla taksitlerini zamanında ödemeyenlerin ise borçlarının tamamı için tahsil işlemleri devreye girer.
Öğrenim Kredisi Nedir? Yükseköğrenim gören öğrencileri maddi yönden desteklemek amacıyla devam ettikleri yükseköğretim kurumlarının normal öğrenim süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.
Burs, yükseköğretim kurumlarındaki başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere verilen karşılıksız ve geri ödemesi olmayan bir destek iken, öğrenim kredisi öğrenciye normal öğrenim süresince verilen geri ödemeli maddi bir destektir.
Kredi Borcu Ne Zaman İcraya Verilir? Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur.
Üniversite öğrencilerinin merakla beklediği kredi ve yurtlar kurumu burs ve kredi miktarlarının ne kadar olacağıydı. 2024 yılı kredi ve burs rakamı lisans öğrencileri için 1250 liradan 2 bin liraya, yüksek lisans öğrencileri için 2 bin 500 liradan 4 bin liraya, doktora öğrencileri için 3 bin 750 liradan 6 bin liraya ...
Torba kanun, KYK kredi borç faizlerinin, 2 bin TL'ye kadar olan takibe girmiş borçların, salgın döneminde verilen cezaların silinmesi, işverenin işçiye elektrik ve doğalgaz yardımları ile intörn hekimlere asgari ücret endeksli ödeme yapılması düzenlemelerini kapsıyor.
Bu durumda gecikme faizi eklenmesinin yanı sıra ilk aşamada borçların bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ödenmediği takdirde borç Vergi Dairesi Müdürlüklerine devrediliyor. Devir işlemi sonrası borçların bankaya değil ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Yine ödenmemesi durumunda ise icra işlemi başlatılıyor.
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk'un sorusunu yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, “Öğrenim kredisi alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup sigortalı bir işe girene kadar da borcunu erteleme imkânı mevcuttur” dedi.
KYK bursu kaç yıl, ne kadar süreyle verilir? KYK bursu normal öğrenim süresi boyunca verilir. Okulun uzaması durumunda KYK bursu devam etmeyecektir.
Gençlik Ve Spor Bakanlığı GSB KYK Bursları Yılın 12 Ayında Ödenmektedir. Yaz Aylarında Burs Ödemesi Öğrencilerin Hesaplarına Yatırılmaktadır. Yüksek Öğrenim Lisans Programına Yeni Kayıt Olan Bir Öğrenci 48 Ay Süresince Bursun Devamı Şartlarını Taşıması Koşulu İle Burs Alacaktır.
Öğrencinin KYK kredisine ihtiyacının olmadığı beyan edildikten sonra iptal işlemi gerçekleşiyor ve kredi faizli bir şekilde geri ödeniyor. İşte, KYK öğrenim kredisi başvuru sayfası...
Kurumumuzdan ilk defa burs/kredi alacak olan öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılının ocak ayı itibariyle, ilgili Ziraat Bankası şubesi aracılığı ile ödeme yapılmaktadır. Öğrenciler şubelerini www.kyk.gov.tr internet adresimizden öğrenebilirler.
Peşin ödeme avantajı sunulur ve tek seferde borç kapatılabilir. Kolay ödeme seçeneği de mevcut olmakla birlikte 6, 9, 12 ve 18 ay taksitlendirme yapılabilir. Yapılandırılan KYK borcu nakit, kredi kartı, havale gibi farklı yöntemlerle ödenebilir. Yapılandırma sonrası borçlunun gecikmiş borcu değil güncel borcu olur.
Anayasa Mahkemesi yükseköğrenim kredilerinin birden fazla taksiti ödenmediğinde, borcun tamamının peşin ödenmesini öngören kanun hükmünü iptal etti.
KYK BURSU NEREYE YATIYOR? Burs ödeme işlemleri Ziraat Bankası aracılığıyla öğrenci hesaplarına yatırılıyor. Öğrenciler yatan bursları ise Ziraat Genç Bank Kart aracılığıyla ATM'lerden çekebiliyor.
Bu tarihten sonra ödenen burs miktarları öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek tahsil edilir. Hiç ödeme yapmayan ya da iki veya daha fazla taksitini düzenli ödemeyen öğrencilerin borçları, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle vergi dairelerine aktarılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri